Čokoláda zabraňuje nemocem srdce
V Británi byla v těchto dnech zveřejněna analýza, podle níž je čokoláda pozitivním příspěvkem ke každodenní dietě. Informoval o tom v minulých dnech deník Guardian.
Pozitivní zdravotní vliv čokolády je překvapující, protože se čokoláda skládá z více než padesáti procent tuku a více než polovina tohoto tuku je saturovaný tuk, jemuž se mají lidé vyhýbat. Ale podle výzkumu v knize Chocolate and Cocoa, kterou podporuje International Cocoa organisation, a International Cocoa Research and Education Foundation, prý neovlivňuje kyselina stearová, hlavní tuková kyselina v čokoládě, záporným způsobem hladinu cholesterolu.
V jedné z citovaných studií byla požádána skupina mužů, aby konzumovali vysoce tučnou dietu. Po tři týdny se skládalo postupně 40 procent jejich potravin z olivového oleje, pak z másla a pak z kakaového másla. Nejvíc jim zvýšilo hladinu cholesterolu máslo.
Jídlo, založené na olivovém oleji vedlo k nejnižšímu množství cholesterolu v krvi. Relativně nízkou hladinu cholesterolu v krvi vyvolávalo také kakaové máslo.
Další výzkum jak se zdá také ukázal, že čokoláda dokáže neutralizovat záporný vliv cholesterolu.
Kakaové máslo obsahuje velké množství polyfenolů, včetně jejich skupiny, zvané katechiny, které působí jako antioxidanty.
Když je cholesterol oxidován, podstatným způsobem přispívá ke koronárním srdečním chorobám. Antioxidanty zabraňují tomu, aby k této záporné chemické reakci docházelo. Zelený čaj a kakaový prášek obsahují velké množství antioxidantů.
Většina antioxidantů, které se vyskytují v kakau, zabraňují oxidaci cholesterolu téměř stoprocentní měrou. Dosahují v krevním plasmatu vrcholu dvě hodiny po konzumaci čokolády a v krvi kolují celkem celých 10 hodin. Typická čtyřicetigramová tyčinka čokolády obsahuje tolik polyfenolů, jako 140 gramů červeného vína.
I když čokoláda obsahuje "správný" tuk, nicméně je to pořád ještě tuk - a kromě toho, každá čtyřicetigramová tyčinka čokolády obsahuje 25 gramů cukru. Ale podle výzkumníků neexistuje prý vazba mezi pojídáním čokolády a tloušťkou. BMI (body mass index, index tělesné hmotnosti) je míra, podle níž se určuje, zda je člověk normální váhy, zda má nadváhu či je klinicky obézní. 20-25 se považuje za normální.
V nedávné studii žen ze Skotska dosahovaly ženy průměrného BMI 24,4, ať jedly malé, střední nebo velké množství čokolády.