čtvrtek 9. září

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled událostí Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Zbytečná a zastaralá česká byrokracie:
  • Růžová karta (Petr Jánský) Česká politika ze širšího hlediska:
  • O co jde v aféře Egona Lánského (Jiří Jírovec) Kanada a Německo a daňové podvody:
  • "Das Handy" dopomohl špagetovému zatčení (Aleš Zeman) Internet a porušování ochrany osobních dat:
  • K reakcím na můj článek o příliš přísných podmínkách připojení na internet "zadarmo" (Petr Novák) Zeď v Ústí:
  • Matiční: žaloba jako akt beznaděje (František Roček) Česká republika:
  • Nepovedený únos (Ivan Hoffman) Barbarský středověk v Čechách?
  • Jak Češi, jejich zákony a justiční praxe vidí znásilnění Česká republika jako Kambodža?
  • Hurá do Evropy aneb Podobnost čistě náhodná? (Vratislav Kuška)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Matiční: žaloba jako akt beznaděje

    František Roček

    Starousedlíci ve slavné ústecké Matiční ulici se minulý týden (25. týden) shodli a neštěmičtí radní to v pátek projednali, že bude přijatelné ponechání stávajících průchodů v místech, kde jsou teď i v novém, keramickém plotě, s tím, že se na noc zamknou. Podle Jany Lochmanové, jedné z obyvatelek rodinných domků, to je poslední možný kompromis v divoce rozvášněné kauze aktivistů za lidská práva o plot v Matiční.

    "Chceme jen trochu klidu, copak to je něco zrůdného?" ptá se Lachmanová.

    Shodou okolností v pátek podala trestní oznámení na některé obyvatele Matiční ulice jedna z obyvatelek rodinných domků.

    "Jsem jeden ze svědků," říká Lachmanová a hořce dodává: "Jedná se o to, že na nás lidé z činžáků naproti křičí takové sprostoty, že to nelze ani napsat, a vyhrožují nám i fyzickým násilím.

    Nepřeji nikomu nic špatného, ale kdyby humanisté chránící lidská práva lidem z druhé strany ulice, kterým chceme plotem ublížit, si prožili jen zlomek toho co my, doufám, že by zešedivěli."

    Lachmanová uvažuje o tom, že neštěmické radnici odmítne zaplatit poplatek za psy a naopak bude žádat po radních příspěvek na výživu psů, protože mít v rodinném domě psa je pro starousedlíky z hlediska bezpečí existenční nutnost.

    Lidská práva a nesmysly

    Uplynulo několik dnů, je úterý a v Ústeckém deníku vyšly tři články na téma plotozeď.

    Pan Josef Lacko, obyvatel jednoho z činžáků v Matiční v prvním článku řekl, že ať dá radnice na letenky, aby se mohli vystěhovat. Čili česky řečeno, oni by se prolétli, byli by vráceni po několika týdnech až měsících zpět, něco málo tvrdé měny by našetřili, potom by šli vyzvednout za měsíce, co budou pryč, sociální dávky a nastěhovali by se zpět do bytů v Matiční a jelo by se dál...

    Pan Lacko v druhém článku říká, že viděl plány plotu a vůbec se mu nelíbí. Když půjde po desáté hodině večer domů, bude zamčeno. Na námitku, že u druhé strany zůstane přístup k domům volný, zaplakal: "...tam my plot naopak chceme, ale to zase nechtějí oni. Z druhé strany je blízko rušná ulice a železniční trať a my máme strach o děti. Ale co je radnici po dětech cikánů..."

    Pan Lacko buď plány neviděl, nebo mu nic neříkají a kromě toho možná ani neví, co říká. Kromě dvou branek, které se budou ve 22.00 hod. zamykat, bude v Matiční ulici naprosto volný průchod z jednoho rohu plotu v Matiční - směrem k ulici Nový svět, kam také ústí podchod pod tratí. Od zamčené branky k tomuto volnému průchodu je dvacet vteřin chůze, doslova pár metrů. Není ani jasné, kde by chtěl pan Lacko jaký plot, protože od rušné ulice, spojnice Ústí - Děčín dělí činžáky s tzv. holobyty ještě jeden neobydlený dům, taktéž i ve směru k železnici je jako překážka jeden neobydlený dům, takže pro děti je nejnebezpečnější, když si hrají na rohu Matiční ulice ve směru na Děčín, kde budou umístěny branky na noční uzamykání. Kromě toho železniční trať je oddělena od ulic v lokalitě zvané Nový svět vysokým plotem, takže děti by musely tento plot přelézt nebo rozbít, aby je ohrožovaly železniční mašinky...

    Takže pan Lacko neví co říká, nebo to říká záměrně, aby v New Yorku nebo v Tokiu věděli jaké strašné příkoří se někomu někde děje.

    Ze stejného soudku je také pláč Petra Uhla, protože v třetím článku se dal slyšet, že uzamykatelné branky jsou stále určeny k omezování pohybu...

    V této kauze všichni velko i malozastánci lidských práv zkrátka pozapomněli na základní: od počátku zeď, později nižší plot má sloužit jako protihluková zábrana. Uzamykání branek má sloužit k tomu, že opilé skupiny směřující do jiných ulic než Matiční nebudou do tohoto areálu po 22. hodině dovnitř vcházet, ani děti - noční ptáci ze sousedství, nebudou zde před vchody zastavovat automobily s ječícími osádkami a rádii, protože k nim skrze zamčený plot nikdo neprojde. To není nic jiného než snaha omezit noční hluk úpravou režimu.

    Pokud nemají lidé z rodinných domků právo na zajištění alespoň trochu nočního klidu, co aktivisté, včetně pana Uhla, obhajují?

    Fenomén Lacko

    V archivních materiálech na neštěmické radnici je nedatovaný strojopis z roku 1998. Z dokumentu je patrné, že náznaky spolupráce s tamní komunitou existovaly a mezi kritiky tamních poměrů patřil i pan Lacko.

    Uvádíme doslovný přepis materiálu:

    Výbor pro udržováni pořádku a nočního klidu v Matični ulici. Občane z Matiční ulice se rozhodly, že založí výbor pro udržování čistoty okolo svých bloku 4 a 6 , budou dohližet, aby bylo v obou blocích dodržovano rozpis služby na úklid v domě, aby společne uklízely dvory a ulici, dále budou dohližet aby na ulici byl klid ato jak v noci tak i přes den,

    Několik bodu kterým jsou problémem naším a také bílím spoluobčanům

    1) K nam do ulice chodí mnoho cízí děti které nam devastujou domy sklepy, osvětlení na chodbách, rozbyjí okna na chodbách, vypinače pro osvětlení, vykrádaj sklepy, byty, auta.

    2) Kradou občanům v zahradach, napadájí české občany sprostymi slovy a ruši noční klid na ulici někdy až do tři hodin rána.

    3) Toto se týka dospělých občanů rómské národnosti který používaji alkoholicky nápoje.

    Některé romy když berou podpory se u paní Kompertové v hostinci napijí a potom ruši nočni klid a to tím spůsobem že se doma háda se ženou nebo obtěžuje občany jak romy tak i bílí.

    4)Aby naučily romské matky výce peče o sve děti a učily je uctě vůci starší osobě, aby nastěvovaly řádne školy, aby si vážíly majetku ve kterým bydly.

    Výbor bude složen z osob který se budou otuto záležítost řádně starat a budou si svědomite plnit.

    Nebude použita žádna sýla ani násíly.

    Bude jednat jen s dobrou domluvou nebo předán trestné komisi.

    Členove výborů.

    BADI TIBOR velitel

    KREJCI MIROSLAV člen

    FISER PETR člen

    LACKO JOZEF člen

    KULENOVA GIZA člen

    V Zemských novinách 6. května 1999 je uvedeno v článku: "Vystěhujte neplatiče, navrhují místo stavby" plotu lidé v Matiční ulici", toto: "Zatímco proti plotu vystupuje společně s vládou i její zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl a odmítá jej i prezident Václav Havel, v samotné Matiční sílí hlasy po jednoduchém řešení: odstěhovat nepřizpůsobivé neplatiče úplně. Pro jsou sice i někteří místní Romové, radnice však v úspěch této varianty nevěří. 'Za ty peníze na plot někde udělejte srub, odstěhujte tam ty, co vám neplatí nájem, a nechte tu jen nás poctivé. My ten nepořádek neděláme. A hned bude po problému,' navrhl včera starostovi Pavlu Tošovskému Josef Lacko."

    O čtyři měsíce později (vydatně zahuštěné kampaní za "lidská práva") kompromis kompromisů, uzamykání vrátek od plotu ve 22. hodin Lacko považuje za porušování lidských práv, ač v květnu si stěžoval na jiná porušování soužití...

    V témže článku vyšla také jiná reakce, od Čecha z exilu:

    "Nad poměry v Matiční ulici se včera pozastavil i Václav Bukač, ředitel české exilové organizace IMFC, která monitoruje porušování lidských práv v ČR.

    "Byl jsem překvapen, jak někdo vůbec může přijít s nápadem, že budou připravovaným plotem omezena něčí lidská práva. Kdo tam má nějaké soukromé vlastnictví a bojí se o jeho hodnotu, jsou domkáři. Myslím, že právo a zákon stojí na jejich straně. Posuzuji to ovšem podle amerického práva. Tam vám klidně řeknou, když se ti to nelíbí, tak se odstěhuj," uvedl. Poznamenal, že o svých poznatcích bude informovat nejen americké kongresmany, ale i zahraniční organizace zabývající se dodržováním lidských práv.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|