čtvrtek 9. září

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled událostí Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Zbytečná a zastaralá česká byrokracie:
  • Růžová karta (Petr Jánský) Česká politika ze širšího hlediska:
  • O co jde v aféře Egona Lánského (Jiří Jírovec) Kanada a Německo a daňové podvody:
  • "Das Handy" dopomohl špagetovému zatčení (Aleš Zeman) Internet a porušování ochrany osobních dat:
  • K reakcím na můj článek o příliš přísných podmínkách připojení na internet "zadarmo" (Petr Novák) Zeď v Ústí:
  • Matiční: žaloba jako akt beznaděje (František Roček) Česká republika:
  • Nepovedený únos (Ivan Hoffman) Barbarský středověk v Čechách?
  • Jak Češi, jejich zákony a justiční praxe vidí znásilnění Česká republika jako Kambodža?
  • Hurá do Evropy aneb Podobnost čistě náhodná? (Vratislav Kuška)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Barbarský středověk v Čechách:

    Jak Češi, jejich zákony a justiční praxe vidí znásilnění

    (Česko-americký autor této poznámky si nepřeje být jmenován.)

    Vetsinove obyvatelstvo ceske kotliny se rado oddava myslence, ze jsou vlastne Zapadoevropane, dokonce i lepsi, jen jim holt schazeji ty penize.

    Rasismus skutecne prolina vsechny, i ty "sveta znale", intenzivne scestovale, kteri zastavaji slusna mista v ceske spolecnosti.

    Stav ceske mysli, pokud se tyka "prehnaneho" pohledu kupr. americke justice na veci sexualniho obtezovani, jsou zname a velice rozsirene.

    Vzdyt oni nam ti Amerikani chteji vzit dalsi radost v zivote, "trochu toho skadleni a smajchlovani" na pracovisti a jinde.

    Clanek v MF DNES (8.9.99) ilustruje, jak se "skoroevropska" ceska mysl a jeji obraz, cesky zakon a justicni praxe, divaji na znasilneni. Prinutit nekoho v krovi k oralnimu a analnimu sexu neni, podle osvicenych ceskych "Skoroevropanu" sexualnim znasilnenim, ale pouze vydiranim.

    Civilizace ceskeho prostoru bude mnohem dlouhodobejsi, nakladove narocnejsi a s nejistymi vysledky, nez si i pesimiste pred 10 lety nebo i nyni mysli.

    MF DNES: Na vynuceny sex ma zakon dvoji metr, rozlisuje se znasilneni a vydirani

    O l o m o u c - Zatimco v rade vyspelych statu je jakykoli sex vynuceny nasilim prisne trestan, v tuzemsku je podle platnych zakonu obrovsky rozdil mezi klasickym znasilnenim a jinymi formami nasilneho sexu.

    Pachatelum, kteri zeny prinuti k jinym praktikam nez k soulozi, totiz hrozi daleko nizsi tresty. Tento stav sice kritizuje rada policistu, sexuologu i soudcu, zmena je vsak zatim v nedohlednu.

    Zavedenou praxi potvrzuje nedavny pripad z Olomouce. Letos v dubnu kolem pulnoci za jednou z velkoprodejen zatahl dvaatricetilety muz ve meste mladou zenu do krovi a donutil ji tam k oralnimu a analnimu sexu.

    Kdyz ho kriminaliste nekolik dni po cinu dopadli, nebyl stihan za znasilneni, ale jen za vydirani.

    Soud pachateli vymeril maximalni moznou sazbu za vydirani - tri roky vezeni. Za znasilneni by mu ovsem hrozilo az osm let.

    "Tento cin nelze kvalifikovat jako znasilneni ani jako pokus o znasilneni. Ostatni sexualni aktivity totiz nejsou znasilnenim. To je skutecnost, ktera odrazi jistou mezeru v zakonech," vysvetlil mistopredseda Okresniho soudu v Olomouci Petr Bednar.

    Prepadena zena se ovsem dodnes poradne neprobrala z soku, stale je v pracovni neschopnosti a pravidelne musi navstevovat psychoterapeuta. K soudu dokonce prinesla lekarskou zpravu, ze neni schopna ani vypovidat, nebot dubnovy zazitek je pro ni obrovskym traumatem.

    "Trest je primereny," prohlasil soudce Petr Bednar. "Horni hranice trestni sazby pro vydirani je tri roky a pachatel dostal v tomto pripade ctyri, nebot byl stihan jeste i za loupez."

    Trestni praxe v zemi totiz rika, ze za znasilneni, kde hrozi vysoky trest, lze povazovat jen primy kontakt pohlavnich organu.

    Jakekoliv jine formy sexu znasilnenim nejsou i presto, ze napriklad analni styk muze byt pro radu zen vic traumatizujici.

    "Souloz je definovana jako kontakt pohlavnich organu. Z hlediska moralniho je to opravdu polemicke, protoze v pripade souloze a jinych forem sexu je dost vyrazny rozdil trestnich sazeb. Zakonodarci si to ale z nejakeho duvodu takhle prali. Neni vylouceno, ze to bylo proto, ze u souloze je riziko otehotneni," mini predseda senatu Vrchniho soudu v Olomouci Jaroslav Sukany.

    Soucasnou trestni praxi kritizuje sexuolog Dusan Sunavsky: "Z hlediska sexuologie neni rozdil mezi pohlavnim a sexualnim stykem. Vzdycky je to znasilneni a muzeme se bavit o tom, co je pro zenu horsi."

    Take policiste jsou pro zmenu legislativy. "Myslim, ze rozlisovat by se v techto pripadech nemelo. Pokud je to vynuceny sex, je to prece uplne jedno," rekl olomoucky kriminalista, ktery se podilel na vysetrovani zmineneho pripadu prepadene zeny.

    Ackoli zakonodarci nevyhovujici situaci znaji, zatim neni prilis velka nadeje, ze by se zakony v brzke dobe zmenily. "Neni to sice idealni stav, ale na druhe strane nemam pocit, ze by to byl ten nejvetsi nedostatek naseho trestniho prava. Je sice pravda, ze je tam rozdil v sazbach, ale to prece nezabranuje soudcum, aby udelovali primerene tresty.

    Je to stary rozpor, ktery casto kritizujeme, a doufam, ze na nej prijde cas, az se bude novelizovat trestni zakon," rika poslanec a sexuolog Jaroslav Zverina (ODS).

    Poslankyne Katerina Dostalova (ODS) je ovsem soucasnou soudni praxi sokovana. "Zda se mi to otresne a strasne, ze na neco takoveho nas pravni rad nepamatuje. Myslim, ze krome rizika otehotneni nemuze byt mezi obema typy sexualniho nasili vubec zadny rozdil, kdyz vezmete napriklad psychicke nasledky," mini poslankyne. Hodla se proto ve snemovne poradit s odborniky, jakym zpusobem tuto situaci resit.

    Statistiky ministerstva spravedlnosti potvrzuji, ze zatimco pred tremi lety projednavaly soudy v zemi 153 pripadu znasilneni, predloni se zabyvaly uz 163 pripady.

    V roce 1998 se statnim zastupcum podarilo dostat pred soud 203 pachatele tohoto trestneho cinu. Vice nez pet let vezeni dostalo loni osmatricet pachatelu z 203.

    Ctyriadevadesati lidem byly vymereny tresty do peti let, temer sedmdesat pachatelu vyvazlo s podminkou. "Nejcastejsi vekova skupina lidi odsouzenych za znasilneni je mezi dvaceti a dvaceti ctyrmi roky," uvedl mluvci ministerstva spravedlnosti Vladimir Voracek.

    Pachatele nad padesat let byli pouze ctyri. Nejvice sexualne orientovanych deliktu je na severni Morave (loni ctvrtina vsech), nejmene v jiznich Cechach. Priblizne petadvacet procent maji na svedomi recidiviste.

    Poznámka JČ: Mladá fronta Dnes ale zaslouží pochvalu, že se tímto neřešeným problémem zabývá.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|