Trh s masem jako bludný kruh
František Roček
Cena masa obráží současnou zemědělskou situaci v Českomoravsku. Nahlédněte spolu se mnou, co se kolem masa děje v městě slavné plotozdi z Matiční ulice. Od dubna totiž lidé pozorují postupné zvyšování ceny masa. Hovězí maso se stává pomalu neprodejným. Zákazníci kupují jen nezbytně nutné množství. Vepřového již také kupují s mírou a spíše přecházejí na tučnější a tím i lacinější masa a lacinější uzeninou. Cena kilogramu vepřového masa v živé váze dosáhla 39 Kč a směřuje k hranici 40 Kč, což má být, podle zpracovatelů, cenový strop.
"Ve skutečnosti cenový strop již je tady a přímo ohrožuje prodejce. Dodavatelé museli zvýšit ceny masa a my maso prodáváme, aby bylo lidem cenově dostupné, prakticky bez zisku. Jedeme z podstaty. Cenu masa dále zvýšit nemůžeme, protože více peněz lidé za maso nedají, nemají dost peněz," hodnotí situaci Věra Bartošová, provozující dvě frekventované prodejny masa a uzenin na ústředním Mírovém náměstí v Ústí n. L.
Začarovaný kruh
"V červnu klesla výroba masa o 22 %, červenec není o nic lepší. V červnu byla nákupní cena masa o 30 % vyšší než v červnu minulého roku. Cena masa byla v roce 1999 nízká, protože v Evropě a celkově na světě byl přebytek vepřového masa. Chovatelé mnohdy měli ztěží na svoji režii. Měli plné chovy a tlačili ceny dolů, v některých okamžicích i pod výrobní náklady, aby mohli dobytek prodat. Každý den, který stráví vepř u chovatele na víc, jeho chov prodražuje a postupně se také snižuje jeho kvalita, protože roste váhový poměr sádla. Proto byli nuceni prodávat pod cenou. Omezili chovy, teď mají ceny dobré, nahrazují ztráty, ale je málo masa a cena stoupá, lidé málo kupují, tedy i vázne odbyt masa. Otázka je, zda se bludný kruh přeruší. Chovatelé by museli zvýšit počet chovaných kusů dobytka, aby se snížila cena a maso bylo prodejnější. Ale to je otázka měsíců a je otázka, až bude masa zase dost, zda nebudou tlačeny ceny opět dolů až na hranici rentability. Totéž se děje u hovězího," popisuje začarovaný kruh ve výrobě masa Bohumír Válek z řeznictví U Válků v Ústí n. L. - Krásném Březně.
Obchodní řetězce diktují osud?
Držím v ruce dodací list. Jeden dodavatel masa nabízí vepřovou pečeni za 120 Kč a pečeni bez kosti za 169 Kč, krkovici za 100 Kč. "To nemohu koupit, protože cena je většinou vyšší než v marketech. Z velkoobchodu dostaneme maso dráž než se prodává v některých obchodních řetězcích. To ničí klasické řezníky. Jedinou možností je kupovat vepřové maso v půlkách a bourat si půlky sám, aby se cena dostala na úroveň přibližující se k cenám marketů. Ale ani to není řešení, protože řetězce nakupují ve velkém a proto diktují zpracovatelům nízké ceny. Výrobce moc nevydělá, má jenom jistotu, že pro někoho vyrábí. Ale zaplaceno dostane za dodávku až za 90 dnů, on sám musí platit svým dodavatelem do dvou týdnů, do měsíce" dodává Válek.
Příčinou toho, že potravináři leckdy nemohou platit zemědělcům za dodávky surovin do třiceti dnů, je také podle Potravinářské komory fakt, že zpracovatelům platí obchodní řetězce často třeba až za 60 či 120 dní.
Kde je strop?
Podle Bartošové je strop viditelný již celý letošní rok. Ale poslední dva měsíce začala skutečná krize. Válek předpokládá, že markety žijí sortimentně stejnou nákupní politikou jako on: maso je dražší, vydělat proto musí uzenina.
"Z malých řezníků, jakým jsem třeba já, přežijí ti, kteří mají vlastní výrobu a své originální výrobky. Pro koňské výrobky a párky se na svých cestách zastavují u mne pravidelně i lidé z jiných měst. Osobitý sortiment je jedinou obranou proti řetězcům," říká Válek.
Ministerská Zpráva o stavu zemědělství ČR za rok 1999 uvádí: "Úroveň cen průmyslových výrobců potravin je stále více ovlivňována rozšiřováním (mezinárodních) maloobchodních řetězců (supermarketů, hypermarketů), které se jako odběratelé mohou stavět do ...pozice jediného, resp. několika málo odběratelů, kteří si mohou "diktovat" nákupní ceny... Tím vytvářejí silný tlak na snižování cen průmyslových výrobců a následně cen zemědělských výrobců" - píše se ve zprávě.
Ohrozí české chovatele dovozy z EU? Přímo ne, protože dovozy jsou limitované a dováží se především mražené maso do laciných masných výrobků, kterými nahrazují zákazníci drahé maso.
Jaké budou ceny?
Vepřové půlky se prodávají za jednotnou cenu. Některé jsou větší, jiné mají méně sádla apod. Počítáme-li průměr, z jedné vepřové půlky získáme 6 - 7 kg kýty, 3 - 3,5 kg krkovice, 4 - 5 kg kotlet, 3 kg plece, 5 kg boku, 8 až 10 kg sádla. Zbytek je výrobní maso, ořezy, nožičky, kolena. Pokud cena vepřového masa v živém vzroste na 40 Kč na kilogram, cena půlky vzroste o 250 Kč. Cena masa může stoupnout až o 10 Kč.
"Na to už lidé nebudou mít," říká Bartošová. "Budou kupovat nanejvýš lacinější části masa v lacinějších marketech. Drobní řezníci budou krachovat," tvrdí Válek.
Kolik bude maso stát? Katastrofický scénář zní - při minimální marži prodá řezník asi za tyto ceny: bok 69 + 5, kýta 120 + 10, kotleta 119 + 10, krkovice 107 + 7, plec 116 + 7 Kč.
Marže řezníků je v průměru 10 až 13 %. Ze 100 má nanejvýš 13 Kč na veškeré platby, včetně mezd, ale i nákupu masa. Mnozí řezníci jsou s marží již hluboko pod 10 %, aby vydrželi.
Minové pole unie
Markety jsou výsledkem průmyslového způsobu přístupu k prodeji. Je to nezměnitelný vývoj. Naše výroba masa je příliš nákladná, uplatní se především velkochovy - jako v EU. Není u nás ještě vyprofilován vztah mezi malými řeznictvími a velkými řetězci. Nákupy masa a masných výrobků obchodními řetězci za co nejmenší ceny, krátkodobé slevy, to vše postupně hubí řeznickou živnost.
"Poslední ranou jsou předpisy EU. Řezníci, i ti, kteří mají výrobnu, pokud nebudou mít zařízení podle předpisů EU, až budeme v unii, mohou svůj krám zavřít. Já s předpisy souhlasím. Jsou účelné, maximálně chrání zákazníka důrazem na hygienu. Jenže připravit se na normy EU stojí mnoho peněz. Kdo nezačne postupně již dnes, za tři čtyři roky, až budeme do unie vstupovat, to již nestihne. Takové kvantum prostředků na rekonstrukci nedá dohromady, leda, že by mu umřela tetička v Americe," shrnuje Válek osud českých řezníků po roce 2004.