pondělí 9. října

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z  poslední doby Ostuda českého národa:
  • Policie zmlátila zřejmě stovky nevinných lidí: česká média tuto zprávu potlačila (Jan Čulík) Další svědectví o brutalitě české policie:
  • Quebecký Kanaďan: "Policista mi řekl: ´Usměj se!´ a když jsem se usmál, řekl mi: ´To nesmíš!´ a praštil mě do břicha
  • Americký občan: Česká policie mě bezdůvodně zmlátila K navrhovaným novým pravomocím české policie:
  • Plastové projektily zabíjejí - Gross a česká veřejnost o nich zřejmě nevědí vůbec nic (Karel Dolejší) Spor ČT-Sazka:
  • Co nového v případě Sazkagate (Tomáš Pecina)
  • Jana Dědečková: Klekánice je profesionálně velmi dobrá a měla se vysílat (Tomáš Pecina) Bezostyšný ústup tržním silám:
  • Zpravodajství britské mainstreamové televize učinilo další krok k zániku(Observer) Obecnější pohled na problém Sazka:
  • Jak je to s vyvážeností? (Ivan Sosna) České školství a navrhovaný nový model maturit:
  • Sárközi kritizuje špatně změny maturitního modelu (Jiří Kostečka) Spouštění Temelína:
  • Podstata jevů (Ivan Hoffman)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • (Britské listy vycházejí v Praze, v České republice. Britské listy is published in Prague in the Czech Republic.) ISSN 1213-1792

  • Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Zde je adresa Britských listů.

  • Andrew Stroehlein rediguje kulturně politický týdeník Central Europe Review, který je nositelem Ceny NetMedia 2000 za vynikající příspěvek k internetové novinářské práci v Evropě. (JČ je komentátor CER pro české záležitosti.)

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

    Co je nového v České republice

    Aktualizace pondělí 20.00 (Točíme o vás reportáž. My o vás taky, paní!):

    Dnes v 9 hodin ráno předal kurýr České televizi Ostrava kazetu s vyjádřením Sazky. Vyjádření nemělo formu reakce na otázky Klekánice, ale jak uvedli představitelé ostravského studia, jednalo se o "protireportáž" o týmu, který pořad o Sazce připravoval, zejména o externím reportéru ČT Jiřím Ovečkovi. Ostravské studio tuto formu vyjádření odmítlo jako nevyhovující.

    Přibližně ve 13.00 zveřejnil mluvčí ČT Jiří Tráva tiskovou zprávu, v níž uvedl, že Sazka dostala lhůtu k vyjádření do 12.00; pokud do té doby stanovisko neposkytne, bude Klekánice odvysílána bez jejího vyjádření. V další zprávě, zveřejněné příbližně v 15.30, pak Tráva nepřímo připouští informace Týdne o úterním "koberečku" Dušana Chmelíčka a uvádí, že Sazka v termínu neposkytla odpovědi na otázky a televize proto Klekánici odvysílá v úterý ve 21.40 v původní podobě (pokud laskavý čtenář dospěl k dojmu, že čte nikoli zpravodajský souhrn, ale pasáž z absurdního dramatu či obsah nástěnky v léčebně duševně nemocných, mohu ho ubezpečit, že v tomto pocitu není osamocen).

    Ředitel tiskového oddělení Sazky p. Prouza Britské listy informoval, že Sazka na uvedení svého publicistického pořadu trvá. V opačném případě pravděpodobně zajistí jeho odvysílání prostřednictvím jiného média.

    Hovořili jsme rovněž s předsedou Rady ČT Miroslavem Marešem. Ten je ze situace zjevně rozpačitý: na jedné straně připouští, že Rada dostává k "Sazkagate" řadu podnětů a pořadu příštího zasedání se zřejmě nevyhne ani jednání o odvolání generálního ředitele ČT, na druhé straně s odkazem na kontrolní funkci Rady České televize odmítá myšlenku mimořádného zasedání. Nejen on zřejmě teď touží, aby se stal nenápadným, "menším a ještě menším", až by se na něj a na jeho odpovědnost za veřejnoprávní televizi zapomnělo.

    Britské listy věří, že se jim v krátké době podaří získat nahrávku reportáže Sazky, aby stejně jako v případě samotné Klekánice mohly čtenářům předložit nezávislou recenzi pořadu.

    Aktualizace pondělí 9.října 12.30:

  • Lidové noviny konečně (svým způsobem) porušily mlčení o brutalitě české policie. V dnešním vydání Lidových novin vyšlo konečně několik informací o hrůzné brutalitě české policie páchané proti nevinným zadrženým po antiglobalizačních demonstracích. Hlavní zprávou dne není Temelín, ale policejní brutalita a jednotlivá svědectví. A úvodní článek je zkreslený a nepokrytě nadržuje establishmentu (mj. není pravda, že 26. září aktivisté v Praze "téměř rozbiili centrum města") a z příkladů brutálních útoků na nevinné lidi jsou - středoevropsky - vybrány většinou jen takové, které se týkají příslušníků establishmentu. (Musí člověk být profesor ekonomiky, aby si česká média všimla, že byl nevinně zbit? Nestačí být pouhý občan?)

    Mluvčí české policie obvinění tvrdošíjně popírají. Výmluvný případ naprostého neporozumění zásadám plurality projevil Tomin tímto citátem, který lze označit za snad nejpošetilejší a  zároveň nejzávažnější citát roku:

    Ředitel vyšetřující inspekce Mikuláš Tomin tvrdí, že obavy aktivistů jsou zbytečné: "Jsme naprosto nestranní. Je ale fakt, že policisty mohou vyšetřovat jen policisté, protože nikdo jiný to neumí..."

    Ani české soudy často nechápou, že odborné posudky nemohou vydávat jedinci, kteří jsou na případu nějak osobně zainteresováni.

    Myslíte si, pane Tomine, že nikdo jiný, než policista nepozná zhmožděniny a jizvy? Nikdo jiný než "odborník" (proklínám pochybenou středoevropskou víru v "establishment" a v "odborníky") si nevšimne, že vaše police hrubě porušuje lidská práva?

    V eseji Dvanáct mužů napsal před časem Gibert Keith Chesterton (možná, že by si to pan Tomin mohl napsat pro poučení výrazným písmem nad svůj psací stůl):

    Na mužích zákona není hrozné to, že jsou zlí (někteří jsou dobří), ani že jsou hloupí (někteří jsou docela inteligentní); hrozné je prostě to, že si na své povolání zvykli. Oni vlastně už nevidí na lavici obžalovaných provinilce; vidí jen obvyklého člověka na obvyklém místě. Nevidí už strašnou soudní síň, vidí jen své pracoviště. A proto instinkt křesťanské civilizace velmi moudře prohlásil, že jejich rozsudky musejí mít pokaždé příliv čisté krve a čerstvého myšlení zvenčí.

    Naše civilizace rozhodla, a rozhodla velmi správně, že určovat lidskou vinu či nevinu je úkol příliš závažný, než aby byl svěřen jen školeným odborníkům. Přeje si mít v té strašné záležitosti jasno, a tak volá lidi, kteří neznají zákony o nic lépe než já, ale kteří jsou schopni cítit to, co jsem cítil já, když jsem seděl mezi porotci. Kdykoliv chce zkatalogizovat knihovnu, objevi sluneční systém nebo jinou takovou maličkost, pozve si odborníky. Ale když jde o něco skutečně vážného, povolá dvanáct obyčejných lidí, aby na to dohlédli. Totéž udělal, pokud si vzpomínám, i Zakladatel křesťanství.

    Pane Tomine, vězte, že bude-li tyto případy vyšetřovat jenom policie, můžete to rovnou zabalit: ať dojdete k jakýmkoliv závěrům, budou pro naprostý nedostatek nezávislosti vašeho vyšetřování zcela nedůvěryhodné. JČ

  • Čeští novináři zamlčují, že policie po antiglobalizačních demonstracích zjevně zatkla a zbila stovky náhodně vybraných lidí, na které si troufla. Novinářům nedošlo, že svoboda je nedělitelná, že se totéž může stát každému, a že proto je jejich povinností o policejní brutalitě psát a vyvolat v této věci veřejnou diskusi, aby došlo k nápravě. Česká tisková kancelář vydala minulý týden dvě zprávy, zachycující svědectví silné brutality české police, která arbitrárně zatýkala chodce a lidi, kteří nepáchali žádné násilí, ponižovala je a fyzicky je týrala. Bohužel, až do neděle večer nevydaly tyto dvě zprávy vůbec žádné české sdělovací prostředky. Česká média tak selhala ve své roli kontrolora vznikající demokracie v České republice. Jak píšu anglicky v aktuálním vydání týdeníku Central Europe Review, je zjevné, že násilí, jemuž byli na českých policejních stanicích koncem září vystaveni zahraniční i čeští občané, nelze považovat za výjimečný rys, ale je velmi pravděpdoobné, že je to zažitá součást české policejní kultury. A i kdyby se to vyšetřovalo, jako že k tomu asi nedojde, policie se jistě bude vyšetřovat sama, to bude nezávislost a objektivnost! Více o tom v prvním článku dnešních Britských listů. (JČ)

  • Broukům nožičky netrhal, nazvala sobotní Mladá fronta pozoruhodně nehluboký "profil demonstranta" Viktora Pioreckého. Žánrovým předobrazem svěžího dílka není nic menšího než "konstruktivní sebekritika", jak ji praktikovali stalinští komunisté, s tou zvláštností, že chybí prvek soudružského pokání a celá věc se odehrává v zastoupení. Pioreckého matka v závěru stati říká: "Jediné, co bych vytkla jemu i INPEG, je určitá dávka naivity. Nedohlédli, kam až to všechno může dojít." --- No, aspoň že už mluvčí nevyzývají k omluvě Pražanům, když o nich nedokážou napsat normální článek. (TP)

  • Generální ředitel Sazky Aleš Hušák pondělním vydání časopisu Týden přiznal, že kvůli kritické reportáži o činnosti Sazky v pořadu Klekánice vyvíjel na Českou televizi nátlak, aby v pořadu byl dán prostor i vyjádření jeho společnosti. Mluvčí ČT Jiří Tráva i mluvčí Sazky Stanislava Doubravová dosud tvrdili, že tato loterijní společnost žádný nátlak na veřejnoprávní televizi nevyvíjela. Hušák v Týdnu uvedl, že ředitel ČT mu přijel osobně oznámit, že se rozhodl pořad pro neobjektivitu a nevyváženost stáhnout. - Další podrobnosti o tom, co se v kauze Sazkagate v posledních hodinách přihodilo, si přečtěte v příspěvku Tomáše Peciny v tomto vydání BL. - Víme, že v České republice lže kdekdo, takže asi nikomu nevadí, že nepravdy šíří i mluvčí České televize. Vedení ČT by si však mělo uvědomit, že lhaním hrubě poškozuje pověst své instituce. A Dušan Chmelíček si už bohužel vytvořil docela známou pověst, že své výroky radikálně mění podle situace. Člověk ve veřejné funkci by se měl snažit zachovat si integritu.

  • Rozumný článek Miloše Zemana. V sobotním Právu zveřejnil premiér Zeman rozumný a racionální článek, v němž vysvětluje, což bylo zjevné z jeho chování už delší dobu, že považuje (české) novináře za irelevantní nevzdělané blábolivce, kteří v důsledku minimální intelektuální kapacity nechápou nic a mají zcela mizivý vliv na vývoj politiky či volebních preferencí v české společnosti, není třeba je brát vážně. Normálně čte člověk články politiků s podezřením, do jaké míry jim vede pero moc nebo touha po moci. V tomto případě se to však nezdálo, článek byl jasný, nevzrušený a přesvědčivý. Není známo, proč k tomu museli šéfredaktor Porybný a komentátor Jiří Hanák tisknout na téže stránce "omluvné" a vysvětlující materiáy , jimiž se od Zemanova textu distancovali. Zemanův text byl racionální a přesný. Český tisk vytváří virtuální realitu. Právo bohužel dokázalo, že patří ke spiknutí nekompetentních novinářů, když Zemanovi z textu zcenzurovalo jméno žurnalisty, jehož Zeman považuje v ČR za nejhoršího. Proč nedělat po zásluze takovým lidem věhlas? - Zemanovi lze zazlívat pouze to, že ve svém textu nepoukázal na to - zřejmě to nechápe? - že demokracii škodí, když země nemá kvalitní novináře, které veřejnost bere vážně. (Nepřesná byla jeho zmínka nedávném vítězství levicového kandidáta Kena Livingstona, který se stal londýnským primátorem: není pravda, že ho nechěl tisk, nechtěl ho Tony Blair, naopak se - a tisk o tom pravdivě informoval - na Livingstonovu stranu postavili konzervativci i řadoví nepolitičtí občané, kteří chtěli Blairovi uštědřit za jeho aroganci facku.)

    Je server Interview21 Jany Bobošíkové PR-pozitivní? Doufali jsme, že ne, avšak po přečtení článku V auditu "čistoty" softwarového vybavení obstála ze státní sféry pouze KCP jsme si mnohem méně jisti. Dá-li Bůh (a PR agentura), možná se brzy dozvíme, jakých hanebností se dopouštěl jistý - rovněž nejmenovaný - softwarový distributor z Prahy-Břevnova. (TP)

  • Svědectví ze Srbska. Upozorňuje Zdeněk Fekar:

    V aktualnim vydani Tramvaje Nacerno (http://www.tramvaj.cz), vychazi reportaz Frantiska Sistka popisujici deni v Jugoslavii poslednich dni.

  • Souvislosti. Nové kulturní (a tedy samozřejmě nikterak ziskové) revue Souvislosti (www.osf.cz/souvislosti), přináší dosud nepublikované texty a fotografie básníka Vladimíra Holana, edici Holanových vpisků do Bible, studii Jana Jandourka o Josefu Škvoreckém, rozhovor s Tomášem Halíkem a Přemyslem Rutem o Popelci umělců, muzikologickou anketu, co je či není "duchovní hudba" a mnoho dalších podstatných článků, rozhovorů a recenzí.

  • Pomozte zachránit ohrožené památky. Viz http://www.volny.cz/kampanila. Pokud je to možné, dejte vědět o této stránce i svým přátelům.

  • Česká literatura na internetu. Píše Radek Sárkozi: Pripravili jsme pro Vas soutez. Poznejte vyznamneho ceskeho spisovatele a ziskate dozivotni clenstvi v Klubu Off-line ZDARMA ! A vlastne ho ani nemusite poznat. Cenu ziska i jedna vylosovana odpoved a odpoved nejvtipnejsi... Viz http://www.ceskaliteratura.cz.

  • O palachovském komplexu méněcennosti a o hystericky nepřiměřené reakci české veřejnosti, politiků a policie na antigobalizační demonstrace, jejímž důsledkem byla na policejních stanicích xenofobní brutalita vůči cizincům, píše anglicky Jan Čulík zde v  časopise Central Europe Review, nositeli evropské novinářské ceny NetMedia 2000 za vynikající příspěvek k internetové novinářské práci v Evropě.

  • Fotografie, potvrzující, že mezi demonstranty v Praze byli policisté oblečení jako anarchisté, jsou zde:

    http://dailynews.yahoo.com/h/p/ap/20000926/wl/czech_world_economy_pro_ewg.html

    http://search.news.yahoo.com/search/news_photos?p=prague&c=news%5fphotos&n=10&b=41&h=s


  • Ve spolupráci se Štěpánem Kotrbou a agenturou Tendence zde (kliknutím na ikonu se dostanete do archívu starších, případně i novějších snímků - najdete jich tam velké množství) zveřejňujeme fotografie z pražských antiglobalizačních protestů. Soubor byl nejnověji aktualizován posledními fotografiemi z minulého čtvrtka. (Každou fotku zvětšíte kliknutím na ni; fotky mají popisky, které se objeví, když na jejich malou verzi přesunete myš):
    E-PHOTO OF PRAGUE S26
  • Komu byla v r. 1993 udělena licence TV Nova. Soubor důležitých dokumentů z RRTV, z nichž zřejmě vyplývá, že právní předchůdce firmy CME, společnost CEDC, se přímo podílel na správním řízení v rámci udělování licence pro TV Nova (na rozdíl od Vladimíra Železného), je v Britských listech na tomto místě.

  • Druhý výbor z  Britských listů ...jak Češi jednají (Milenium Publishing, Chomutov, 580 stran) lze objednat v internetovém knihkupectví Kosmas přímo na této adrese.

    Dosti podstatná část nového výboru z Britských listů se zabývá dosud nepříliš úspěšnou reformou zpravodajství v České televizi, dále kniha pojednává mj. o reakcích českých intelektuálů na analýzu Václava Havla v pojetí Johna Keana, o české politice a kultuře, o české byrokracii a  českých postojích obecněji. Předmluva ke knižnímu svazku - stručně vysvětlující, co v knize je - je zde, podrobný obsah knihy je zde, obálka je tady. (První výbor z Britských listů ...jak Češi myslí, Milenium Publishing, 1999, je rozebraný.)

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://www.britskelisty.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a  Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz /prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a  hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|