Britské listy


pondělí 19. března

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Nová filmová adaptace Erbenovy Kytice je zklamáním:
  • Jak se F. A. Brabec pokusil přepsat geniální text a selhal (Jan Čulík) Velká Británie:
  • Je to oficiální: Britové nejsou tak sympatičtí, jak si to o sobě myslí Demokracie, odborníci a totalitáři:
  • Kdo má vládnout? (Milan Valach) Čistému vše čisté aneb agenda Perry Masona:
  • Chválím pořádně Petra Uhla (Štěpán Kotrba) O České televizi a lidových názorech:
  • Útrpný obraz diskuse na internetovém fóru "VerejnaCT" (Jan Paul) Reakce: Národní divadlo - Sprostota hodná netolerantních diváků!
  • K Proč jsme museli změnit program a nemůžeme brát zpět všechny vstupenky (Jiří Srstka, ředitel ND) Reakce:
  • Článek Školné odmítáme měl špatnou úroveň (Ondřej Čapek) Český jazyk:
  • Ovce teto země, opičte se... (Václav Pinkava) Oznámení:
  • Protestujeme proti zatčení Vladimíra Hučína (Krajská rada Občanské iniciativy občanské komise - Ostrava)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy oslovují ty, kteří v České republice rozhodují. Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Britské listy vycházejí v Praze, v České republice. Vydává je stejnojmenné občanské sdružení se sídlem Slezská 56, 120 00 Praha 2 (IČO: 26519887). Britské listy is published in Prague, the Czech Republic, by the Britské Listy Association. ISSN 1213-1792.

  • Stanovy občanského sdružení jsou zde.

  • Šéfredaktorem je Jan Čulík (325 Kilmarnock Road, Glasgow G43 2DS, the U. K.), značka JČ, stálý pražský redakční tým tvoří Tomáš Pecina (TP) a Štěpán Kotrba (koš, šok).

  • Britské listy vycházejí na serveru Internet Servisu.

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

  • Use it or lose it. Chcete-li si deník udržet, inzerujte na  jeho stránkách. Zde je náš ceník i další informace.

    Co je nového v České republice

    Aktualizace, pondělí 12.00:

  • Pozoruhodný způsob myšlení v České televizi. Otakar Svoboda: "Já natočil stovky a tisíce věcí, a co jste udělal vy, vy nulo?" Za scénou dále pokračuje výměna názorů ohledně věcně nesprávného tvrzení reportéra ČT Otakara Svobody v pořadu Kavky, že prý reportéři Britských listů, autoři knihy V hlavních zprávách: Televize, na Kavčích Horách v době vzbouření vůbec nebyli. Na e-mail Štěpána Kotrby, upozorňující, že v Britských listech vydal množství vlastních fotografií z televizního vzbouření, které si prohlédlo na síti kolem 25 000 lidí, konstatoval Otakar Svoboda z ČT:

    Víte, já ty vaše BL nečtu. A je jen zajímavé, jak militantní lidé se v jejich okruhu pohybují. Já natočil stovky a tisíce věcí, co jste udělal vy, nulo?

    OS

    Znovu to potvrzuje dlouhodobou analýzu Britských listů, že mnozí pracovníci zpravodajství ČT jsou skutečně "lidé zvláštního ražení": 1. Bez ohledu na to, jak druhořadou práci odvádějí, do hlavy se jim vrazila skutečnost, že vystupují na televizní obrazovce: považují se zřejmě za intelektuální zachránce národa. 2. Pozoruhodná je i Svobodova víra v biedermeierovský konsensus v čecháčkovském pojetí: kdo přináší myšlenky, které tento úzký obzor přesahují, je "extremista". - Otakar Svoboda se brání, že jde o "soukromou korespondenci" - já argumentuji, že publikace této repliky je výsostně ve veřejném zájmu. Takhle se nemůže reportér veřejnoprávní televize chovat. JČ

    Aktualizace, pondělí 10.00:

  • Předžalobní korespondence Lékó-Pecina. (TP)

    István Lékó, pátek 15.49:

    Vážený pane,
    přečetl jsem váš článek na BL a žádám vás o následující:
    1) Doložit důkaz o tom, že článek byl psán na objednávku.
    2) Pokud toho nejste schopen, a tedy nejste, žádám omluvu na stránkách Britských listů.
    Čekám na váš odpověď.
    Hezký den - István Lékó

    Tomáš Pecina, pátek 22.29:

    Vážený pane šéfredaktore,
    děkuji za Váš dopis. Bohužel, asi zklamu Vaše očekávání: vždy, když jsem měl pocit, že je třeba publikovaná fakta opravit nebo se omluvit, udělal jsem to rychle a bez vyzvání. Mýlíme se čas od času všichni a setrvávat v omylu je znakem nejvyšší hlouposti a neúcty ke čtenáři. Tento případ však do oné kategorie nespadá: manipulativnost a nenovinářská motivace autora jsou tu tak zjevné, že jsem si mohl dovolit použít Matochův článek ve svém fejetonu dokonce jako fiktivní "učební pomůcku".

    Protože jsem si Vás až dosud vážil jako kolegy, nabízím Vám řešení, které by bylo, myslím, férové pro všechny zúčastněné. Jestliže mi do neděle 18. 3. 2001, 23 hodin 59 minut, pošlete formální e-mail, v němž vezmete zpět svůj požadavek, Vaše profesionální uklouznutí zůstane jen mezi námi a nikdo jiný se o něm - minimálně ode mne - nedozví. V opačném případě budu o Vašem kroku informovat čtenáře Britských listů.
    ...
    S přátelským pozdravem,
    Váš,
    T.P., Britské listy

    István Lékó, sobota 12.51:

    Vážený pane,
    dále trvám na zveřejnění omluvy, nebo předání důkazu o vaších tvrzeních. Jinak budeme věc řešit soudní cestou, protože váš článek velmi poškodil jméno Pavla Matochy i týdeníku EURO, a mne jako šéfredaktora tohoto časopisu také. Takže hodně štěstí.
    S pozdravem - István Lékó

    Tomáš Pecina, sobota 13.03:

    Vážený pane,
    děkuji za stanovisko. V pondělí v Britských listech tedy zveřejním k celé věci glosu. Máte přirozeně právo, aby v ní zazněl i Váš názor. Můžete mi proto laskavě odpovědět na otázku, zda článek pana Matochy považujete za profesionálně kvalitní, motivovaný pouze novinářskou snahou objektivně informovat čtenáře, nebo sdílíte můj názor, že jde o Public Relations?

    Děkuji,
    s pozdravem,
    T.P.

    István Lékó, pondělí 8.55:

    Vážený pane,
    napište do chystané glosy, co chcete, Vás fakta zřejmě nezajímají. Doufám, že si uvědomujete, že za obsah Vašich článků berete na sebe odpovědnost. Vy jste obvinil redaktora týdeníku EURO, že za svůj článek vzal peníze. To je lež a nedovolím, aby někdo tak hrubě pošpinil jméno týdeníku, který řídím. Vy jste udělal něco, co mne nesmírně vyvedlo z míry. Možná, že si myslíte, že proto, že jste napsal pravdu. Nikoliv. Váš článek je od začátku do konce samý nesmysl a pramení z nějakých hlubokých dlouhodobých mindráků autora, které neznám a které - bohužel - sublimujete tím, že píšete zlé články například o týdeníku EURO. Jsem přesvědčen, že všichni, kdo mne nebo autora Vámi kritizovaného článku Pavla Matochu znají, neuvěří Tomáši Pecinovi. Jak si můžete dovolit někoho nařknout bez jakýchkoliv důkazů, že napsal článek za peníze. Opakuji: co si to dovolujete?! To je mimo jiné největší urážka, jakou jsem ve své profesionální kariéře slyšel. A udělám vše proto, abych Vámi pošpiněné jméno týdeníku EURO očistil.
    Chtěl jste můj názor, tak tady máte a dejte ho - prosím - do chystané glosy.
    S pozdravem - István Lékó

  • Výchova cizinců v Čechách. Vskutku originální ustanovení vymysleli čeští zákonodárci. Podle nového zákona o provozu na pozemních komunikacích (č. 361/2000 Sb.) si všichni cizinci, kteří mají dlouhodobý pobyt v ČR, musejí opatřit český řidičský průkaz, přičemž původní řidičák jim bude zabaven a zaslán ambasádě jejich země. Důvodem prý je, že se tak policii usnadní evidence dopravních přestupků cizinců. --- Je zajisté jen otázkou času, kdy se opatření rozšíří i na pasy, které budou rovněž hromadně zabavovány už na hranicích a nahrazovány dočasným dokladem českým s odůvodněním, že držení pasu ztěžuje stíhání cizinců. Věru moudrý nápad: představte si třeba takového Američana, jak zkrotne, když mu místo pasu vydáte úplně obyčejnou plastovou občanku! Je s podivem, že na to nepřišli už komunisté... Na to, aby poslanci šílený nápad se zabavováním řidičáků zrušili a zabránili obrovské mezinárodní ostudě, mají necelé dva týdny: diskriminační a fantasmagorické opatření se uplatní od 1. dubna 2001, kdy cizincům uplyne lhůta, v níž jsou povinni předat své řidičské průkazy k zabavení. Povinnosti podléhají i osoby, které řidičák v ČR vůbec nepoužívají. (TP)

  • Týdeník Euro brání lobbistický článek. Šéfredaktor týdeníku Euro István Lékó se plně postavil za svého redaktora Pavla Matochu a požaduje omluvu za čtvrteční fejeton Tomáše Peciny. Domníváme se, že je to velmi nešťastné rozhodnutí, které pověsti týdeníku uškodí: žádné seriózní periodikum si nemůže dovolit publikovat lobbistický materiál (Matochův článek do této kategorie bez nejmenších pochyb patří) a když už k tomu dojde, mělo by reagovat okamžitým personálním opatřením a být vděčné, jestliže ostatní budou ochotni na jeho faux pas zapomenout. Publicita, kterou si takto Euro přivodí, mu ve finále nemůže prospět.

    Přirozeně nemáme kopii stvrzenky, jíž bychom mohli doložit, kolik peněz Matocha za své svěží dílko dostal, a jsme dokonce ochotni připustit možnost, že jeho napsání bylo motivováno autorovým autentickým přesvědčením o kvalitě nového politického subjektu (totéž se domnívá např. i Matochův redakční kolega a častý spolupracovník Britských listů Jaroslav Plesl, který článek samotný označil za "svazáckou agitku", ale zároveň vyjádřil silnou pochybnost, že ho Pavel Matocha napsal pro peníze).

    Omluva je ovšem vyjádřením pocitu viny a ten, jak by pan Lékó měl pochopit, na naší straně není a být nemůže. (TP)

  • S novinářem jako s pohůnkem. V dnešním vydání BL mělo vyjít dlouho chystané interview s místopředsedou sněmovny Ivanem Langrem (ODS). Bohužel, plánovaný rozhovor se neuskutečnil; přestože bylo domluveno, že k němu dojde v pátek po zasedání mediální komise, pan poslanec redaktorovi BL, který na něj víc než dvě hodiny ve Sněmovně čekal, vzkázal po sekretářce, že se rozmyslel a čas si na něj neudělá. Je prý ale ochoten "vyjít mu vstříc" a dát mu další termín v příštím týdnu. Na námitku, že s vycházením vstříc je to snad naopak, když novinář na poslance už dvě hodiny čeká, tato křehká bytost pravila: "No dovolte! Nechtějte, abych musela být vulgární!" --- Příběh, domnívám se, velmi přesně charakterizuje současnou ODS a její mediální politiku. Místo, aby představitelé této strany v novináři viděli partnera, jehož je třeba respektovat, cítí potřebu ukázat, kdo je tu pánem, a ovládnout média mocensky. Pravicová politika nemůže fungovat bez respektu a tolerance; Ivan Langer a jeho aparát svým nabobským frackovstvím opět předvedli, proč má ODS v médiích pověst neoblíbeného "bully", jemuž se snaží vyhnout každý, kdo může. (TP)

  • Rada opraví svou výroční zprávu. Jak Britské listy v pátek informovala vedoucí Úřadu Rady RTV Helena Havlíková, Rada akceptovala námitku, že její výroční zpráva obsahuje chybnou informaci o počtu odvolání proti zamítavým rozhodnutím v souvislosti se zákonem o svobodném přístupu k informacím, a zpráva proto bude v nejbližších dnech revidována. (TP)

  • Právě byla zveřejněna obsáhlá výroční zpráva CME za rok 2000, na adrese: http://www.freeedgar.com/search/WL.asp?C=925645%26F=10-K%26D=3/15/2001. K pasážím týkajícím se ČR, se vrátíme.

  • Bojí se ředitel ČT Jiří Balvín rozhovoru s Britskými listy? Jiří Balvín napsal Britským listům, že na rozhovor s nimi nemá čas, zároveň však poskytl rozhovor MFD. (JČ)

  • Vyšlo nové číslo revue Souvislosti, upozorňuje Jakub Krč:

    Pane Čulíku, posílám vám odkaz na nové číslo revue Souvislosti http://www.souvislosti.cz)(vycházíme od r. 1990, na internetu 4 roky). Přestože jsme zaměřeni filosoficko-teologicko-literárně, máme v posledním čísle příspěvky, které možná mají aktuálnost i ve vztahu k dnešku. Číslo je věnováno Jaroslavu Durychovi a jeho publicistickým sporům politickým (TGM). Jiný blok patří Borovskému pohledem církevního hodnostáře Vlka a "lingvoliteráta" Alexandra Sticha. Další texty se týkají R. Weinera, M. Zadražilové, Zd. Mathausera, J. S. Machara... Inu, nejenom aktuálními kauzami živ je člověk...

  • V dnešních BL se nám podařilo udělat hned dvě závažné chyby: Nový film Kytice od F. A. Brabce jsme připsali Juraji Jakubiskovi, ačkoliv ho jeho firma pouze produkovala, sám ho nerežíroval a Perryho Masona jsme spletli s Philem Marlowem. Opravili jsme hned v devět hodin ráno, ale časným čtenářům se omlouváme. JČ

  • Ke Kytici poznamenává Robert Buchar:

    precetl jsem si vas rozbor Kytice a to me ujistilo, ze mi mozek jeste nezprachnivel. Nekdy uz o tom ztracim jistotu. Zvlaste kdyz jsem slysel, jaky uspech ma film u divaku v Cechach. Reziserem a kameramanem, filmu byl F. A. Brabec (povolanim kameraman). Jakubisko byl producent a jeho zena spoluautorkou scenare.

  • Zákon pro kočku. Stručná rekapitulacetoho, jak státní a veřejnoprávní instituce odpovídaly Britským listům podle zákona o svobodném přístupu k informacím:
    1. Vládnímu mluvčímu Roučkovi: Jaký plat dostává Jindřich Marek, který tráví pracovní dobu psaním hulvátských e-mailů žadatelům o informace? Úřad vlády odmítl informaci poskytnout, BL se odvolaly, Úřad neodpověděl.

    2. Radě RTV: Kdo vlastní české komerční televize? Rada odmítla informaci poskytnout, BL se odvolaly, Rada odvolání zamítla, BL na ni podaly správní žalobu.

    3. České televizi: Jaké jsou podmínky sponzorování organizace Člověk v tísni při ČT? Televize odpověděla uspokojivým způsobem.

    4. ČSÚ: Kolik stály znalecké posudky k bezpečnosti sčítání? ČSÚ odpověděl uspokojivým způsobem.

    5. České televizi: Jaké jsou rozpočty pořadů a kolik berou vaši zaměstnanci? Televize v zákonné lhůtě neodpověděla, BL se odvolaly, lhůta pro rozhodnutí končí příští týden.

    6. ČSÚ: Pošlete nám zprávu o bezpečnosti a tři znalecké posudky. Lhůta pro odpověď končí příští týden.

    7. ČSÚ: Berete v úvahu nepřípustný posudek Jindřicha Kodla a zaplatíte mu za něj? ČSÚ neodpověděl, BL se odvolaly, lhůta pro rozhodnutí končí za dva týdny.

  • Dr. Pavel Trtík z Paisley University ve Skotsku přispěl Britským listům částkou 2000 Kč a demonstrativně žádá o zveřejnění této skutečnosti, protože si myslí, že by dárci Britským listům měli být veřejně známí.

  • Přispějte na investigativní práci Britských listů. Částka, vybraná na od sponzorů BL dosáhla do 14. března 350 000 Kč. Potřebujeme však na roční provoz cca 500 000 Kč a doufáme tedy, že přispěje ještě i další cca stovka čtenářů, kteří to přislíbili. Příspěvky čtenářů cítíme jako velký závazek a zároveň uznání. (JČ, TP)

  • Zdařilou fotoreportáž z Podkarpatské Rusi od Jiřího Kohouta jsme publikovali zde, zdezde.

  • Kde je teď v Praze k dostání kniha "V hlavních zprávách: Televize" o vánočním vzbouření v České televizi. Především v knihkupectví Fišer v Kaprově ulici a v Arbesově knihkupectví, Štefánikova 26, Praha 5. Kniha je k dispozici také zde v internetovém knihkupectví Kosmas za lidovou cenu 118 Kč plus poštovné (má 366 stran), kde je na prvním místě Top Ten nejprodávanějších titulů. Podle Lidových novin z 10. března je naše kniha druhým nejprodávanějším titulem v knihkupectví Fišer. Je také možno si ji koupit v běžné pracovní době přímo v pražském nakladatelství ISV, Kafkova 42, Praha 6, tel. 2432 1098.

  • ČTK dává knize "V hlavních zprávách: Televize" osm bodů z deseti. Před dvěma týdny zveřenila ČTK o naší knize zabývající se krizí v ČT tuto recenzi. Záporná recenze obsahující nepřesné informace (recenzent neuvedl správně ani jména obou autorů knihy) z pera Jiřího Peňáse, novináře ze čtyřkoaličního Respektu, vyšla v časopise Týden.

  • Studii Miroslava Brady o základních principech televizního zpravodajství publikujeme v angličtině na tomto místě. Petr Sládeček z Londýna, který nám ji zprostředkoval, k tomu dodává:

    Skutecne si myslim,ze by mela byt doporucenou nebo snad i povinnou cetbou vsem redaktorum z 'oteenky' , zejmena pak pasaze o 'konstrukci reality' ve zpravodajstvi.

  • Pozvánka: Na serveru NEJSME OVCE.CZ se rozběhlo (prozatím úspěšně) jednoduché diskuzní fórum. Diskutovat tam můžete i vy. Bez cenzury a bez špiclovacích cookies. Obsah tohoto serveru se prozatím věnuje monitorování situace kolem sčítání lidu a do budoucna by měl být věnován bezpečnosti informačních systémů, různým případům zneužívání byrokratické moci, aplikaci zákona 106/99 Sb. o právu ovbčanů na informace a zajištění ústavních práv občanů na soukromí.
    Na stránkách najdete i částečný monitoring tisku ke sčítání, některé právní předpisy a v nejbližší době by měl obsahovat i právní poradnu. Server vznikl z iniciativy Dr. J. Kofránka jako reakce na potlačování informací o rizicích, se kterými je shromažďování dat o občanech bez náležité veřejné kontroly spojeno. Sdělte své vlastní, čerstvé zkušenosti se sčítacími komisaři a úředníky ostatním. Pro vzájemné poučení. (koš)

  • Britské listy dál trpělivě očekávají vyjádření pražského Úřadu vyšetřování ke studiu Martina Kloubka na sovětské policejní škole i k tomu, zda si policisté mají právo předvolávat občany k výslechu na druhý konec republiky. Písemné vyjádření nám policejní mluvčí Soňa Jindráková přislíbila už před několika týdny, avšak slib dosud nesplnila. (TP)

  • Zůstanou platy zaměstnanců veřejnoprávní televize a rozpočty pořadů tajné? Začalo to nadějně: Česká televize potvrdila naši žádost o informace a poté si vzala na odpověď dalších deset dnů. Nyní marně uplynula i prodloužená lhůta, a protože pracovníci ČT nereagovali ani na naše zdvořilé e-mailové upozornění, že mají nejvyšší čas odpovědět, podali jsme podle zákona o svobodném přístupu k informacím odvolání. Tím se nyní ze zákona musí zabývat ředitel České televize Jiří Balvín; jen on má právo rozhodnout, zda platy a náklady pořadů zůstanou tak jako doposud "veřejnoprávním tajemstvím" nebo se televize podrobí zákonu č. 106/1999 Sb., jak jí to přikázali poslanci novelou zákona o ČT. Nejsme optimisty: sto tisíc lidí na Václavském náměstí jistě nedemonstrovalo za to, aby televizní hrdinové nechali do svého účetnictví nahlédnout ty, kdo jejich činnost financují - plátce televizních poplatků. (TP)

  • Žádáme podle zákona přesné, podrobné a otevřené informace o financování jednotlivých pořadů (včetně např. i odměn pro jejich moderátory) a informace o  platové škále v České televizi. 25. ledna 2001 vstoupil v platnost a zároveň nabyl účinnosti zákon č. 39/2001 Sb., který mění zákon č. 106/1999 Sb. o  svobodném přístupu k informacím tak, že povinnými subjekty ve smyslu tohoto zákona jsou nyní rovněž "veřejné instituce hospodařící s veřejnými pro­střed­ky". Z toho vyplývá, že se povinným subjektem stala i Česká televize. Žádáme proto na základě zákona o svobodném přístupu k informacím o  údaje týka­jící se hospodaření České televize, viz tento text. Také jsme chtěli o ČT vědět, za jakých finančních okolností v ní působí organizace Člověk v tísni, viz zde, a tyto informace jsme už dostali. Psali jsme o tom zde. Vyplývá z nich znepokojující zjištění, že Člověk v tísni užívá v ČT šest kanceláří a dva sklady za velmi nekomerční činži 8300 Kč měsíčně - dotují to televizní diváci svým poplatkem.

  • Konto, kam je možné posílat příspěvky na investigativní práci Britských listů, je toto:

    Účet č. 431349001/2400 (2400 je kód banky), Expandia Banka, a. s. (změna jména na eBanka dosud není oficiálně v platnosti)
    Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1

    Variabilní symbol pro příspěvky 2001 (ti, po nichž chce banka konstatní symbol, mohou použít 0558).

    Příspěvek lze složit (bez poplatku) i na kterémkoli klientském centru banky:
       Brno, Jánská 1/3
       České Budějovice, Kanovnická 18
       Hradec Hrálové, Rašínova tř. 1669
       Olomouc, K. Světlé 2
       Ostrava, Dlouhá 3
       Pardubice, 17. listopadu 238 (údajně není v provozu)
       Plzeň, Šafaříkovy sady 5
       Praha, Václavské nám. 43
       Praha - Zlatý Anděl, Nádražní 23

    (Prosíme čtenáře, kteří přispěli nebo přispějí tímto způsobem v hotovosti, aby nás informovali e-mailem, kde a kdy částku zaplatili - připravujeme pro všechny sponzory malý, ale exkluzivní dárek a nechceme, aby o něj anonymní sponzoři přišli.)


  • Recenze právě česky vydané hry holandského autora Jeroena van den Berga "Žena podle Schopenhauera od Michaely Černé je na tomto místě.

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://blisty.internet.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a  Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://blisty.internet.cz /prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a  hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:

  • Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|