Britské listy


pondělí 30. dubna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Pomoc! Nebezpečí!
  • Globální mediální giganti lobbují za dosud nejnebezpečnější privatizaci: za privatizaci elektromagnetického spektra (Guardian) Před demonstracemi na 1. máje:
  • Velká Británie: Stručná historie vlády lůzy (Guardian) Školství a gramotnost:
  • Proč už nesmí být v ČR březen měsíc knihy? (Ivo Fencl) Dva onlinové rozhovory:
  • Ptejte se Jana Čulíka (IDnes, Olomouc, 24.4.)
  • Jan Čulík v onlinovém rozhovoru pro Ihned (pátek 27.4.) Reakce:
  • Na obranu filmu o Plastic People of the Universe (Václav Chytil)
  • Na obranu doc. Olgy Sommerové: Čulík se chová trapně (Václav Pinkava) Francie:
  • Obecní volby a sociální konflikty ve Francii (Karel Košťál) Oznámení:
  • 1.Máj - demonstrace AFA proti neofašismu a za sociální jistoty
  • Prohlášení Antifašistické Akce Praha (AFA) k 1.Máji a činnosti ministra vnitra Grosse
  • Prvomájové protestní akce v Praze budou monitorovat Občanské právní hlídky
  • Kdo dostal cenu Ropák 2000 (Děti Země)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Ptejte se Jana Čulíka

    Idnes, 24. 4. 2001, Olomouc

    Toto je jeden ze dvou onlinových rozhovorů, které Jan Čulík poskytl v minulých dnech. (Musíte ho číst odspodu.)

    Jan Čulík je šéfredaktorem internetového magazínu Britské listy. Nyní se účastní soutěžního festivalu dokumentárnách filmů a multimédií Academia Film v Olomouci jako člen poroty.

    Juras       odpovězeno: 24.4. 2001 12:50:13

    OTÁZKA: To, jak jdou televizní vzbouřenci po krku všem odpůrcům je více než okaté, ale oni sami říkají, že se nám to jenom zdá. Na druhou stranu to samé by mohl říct pan Hodač, kdyžv nevhodou dobu odvolával Romana Proroka. Jsou to fakt jen náhody?

    ODPOVĚĎ: Nemohu přesně říci, jak to bylo s tím Prorokem, ale informace, které mám k  dispozici, nasvědčují tomu, že Hodač sice odvolal Proroka neobratně, ale zcela právem. Podle informací, které máme z ČT, se tam lidi bojí vyjadřovat protivzbouřenecké sympatie. Toto je poslední odpověď, děkuju všem čtenářům za účast v tomto onlinovém rozhovoru. V BL máme (doufám) dnes rozhovor s velkou britskou mediální osobností Clivem Jamesem, kdo chce, tak se na to podívejte (http://www.britskelisty.cz). Na Academia Filmu v Olomouci (http://www.idnes.cz/afo) se promítají některé skutečně pozoruhodné snímky. Nenechte si ujít film televize Channel Four "Údolí", který vypovídá - nikoliv jen zpravodajsky, ale s hlubokým porozuměním lidské mentalitě a s dokonalou filmařskou profesionalitou - o konfliktu mezi Srby a Albánci v Kosovu. Není to nudné, jak si možná někteří mohou myslet. Díky. JČ


    TK       odpovězeno: 24.4. 2001 12:45:20

    OTÁZKA: Pane Čulíku, nemyslíte si, že spousta problémů naší doby vyplývá právě z toho, že je v nás ještě hluboko zakořeněný komunismus?

    ODPOVĚĎ: Simon Smith psal nedávno v BL myslím dost zajímavě, že je neférové požadovat od lidí, aby najednou jednali úplně podle jiných zvyklostí a měřítek, než na jaká byli desetiletí zvyklí. Ať si o tom myslíme, co chceme, to se nedá změnit. Jak lidi myslí a cítí, je nutno respektovat a z toho vycházet. Jak je konstruktivní, když zatratíte většinu národa, že jsou to "komunisti"?


    Sabrina       odpovězeno: 24.4. 2001 12:43:34

    OTÁZKA: Zaplaťpánbu, že neučíte na české univerzitě!

    ODPOVĚĎ: To je zajímavý názor, nechcete ho rozvést? Rádi budeme publikovat v Britských listech. Díky.


    Jaromír Sladký       odpovězeno: 24.4. 2001 12:43:08

    OTÁZKA: Já si právě myslím, že vám pokora naprosto schází.

    ODPOVĚĎ: Děkuji vám za názor.


    Jerry       odpovězeno: 24.4. 2001 12:42:57

    OTÁZKA: Ptal jsem se na to, jak jste přišel na to, že jsou vaše listy veřejnoprávní!

    ODPOVĚĎ: Snažíme se plnit roli veřejné služby. Prvně to začali říkat jiní, nikoliv my sami. Pokud si myslíte, že BL nejsou veřejnoprávní, jasně vysvětlete svůj argument a rádi ho v BL zveřejníme.


    Surfer       odpovězeno: 24.4. 2001 12:42:02

    OTÁZKA: Ve vašich novinách občas publikuje jakýsi Luboš Motl. S tímto člověkem je možna se na síti setkat i v diskusích nad články v NP. Já i další lidé soudíme, že ten člověk je duševně narušený.

    ODPOVĚĎ: Pan Motl je vynikající fyzik, je to student na jedné americké univerzitě. Přeložil a vydal právě v nakladatelství Mladá fronta velmi dobrý vědecký bestseller Elegantní vesmír. Co se týče jeho politických názorů, osobně se mi zdají velmi zjednodušené a  stereotypní.


    Fandaa       odpovězeno: 24.4. 2001 12:40:58

    OTÁZKA: Nemyslíte, že se nám krize v ČT, ještě v  budoucnu připomene anebo myslíte, že už to skončilo?

    ODPOVĚĎ: Obávám se, že veřejnoprávní ČT skončila.


    olhot       odpovězeno: 24.4. 2001 12:40:38

    OTÁZKA: Pane Čulíku,, jsem nesmírně zklamaný, jak dolů jde úroveň vašich novin. Především mi vadí, že jste zcela ztratily objektivitu, snahu po objektivitě. Je to hrozná škoda, přesto Vám fandím a  doufám, že třeba učiníte časem nějaké změny. Nebo se mýlím? Děkuji

    ODPOVĚĎ: Děkuju za názor. Napište konkrétněji, co vám vadí, vezmeme to v úvahu. Napište nám rovnou do BL. Vaši kritiku případně zveřejníme.


    Lubas       odpovězeno: 24.4. 2001 12:39:56

    OTÁZKA: Proč nám pořád dáváte za příklad sdělovací prostředky v Británii, a to i komerční?Já tam nějakou dobu taky žil a  občas koukal na ITV, ale častokrát si říkal: "Zlatá Nova".

    ODPOVĚĎ: I  britské sdělovací prostředky mohou být špatné, mám pocit, že dochází k  postupnému rozkladu britské televize, pod tlakem satelitu, kabelu a  internetu, vrchol byl kolem roku 1980. Přesto však existují naprosté špičky, které, kdyby se v ČR někdo aspoň snažil takhle dělat televizi, by velmi pomohly rozvoji demokracie - lidi by asi byli míň frustrovaní. Nemyslím,že je ITV horší než Nova. Nemá Peříčko ani Počasíčko.


    David       odpovězeno: 24.4. 2001 12:37:49

    OTÁZKA: Je podle vás MF DNES pod Šafrem lepší než MF DNES pod Šabatou? Podle mě přibylo bulváru a povrchnosti.

    ODPOVĚĎ: Nečtu ji tak podrobně, protože, přiznám se, - je to asi arogance - českými novinami vždycky prolítnu za třicet vteřin. Nejsem tedy kompetentní se k  tomu vyjádřit.


          odpovězeno: 24.4. 2001 12:37:01

    OTÁZKA: Máte pocit, že jste něco jako novodobý Spasitel?

    ODPOVĚĎ: Ne.


          odpovězeno: 24.4. 2001 12:36:53

    OTÁZKA: Proc je ve vasem liste, ktery se nabubrele oznacuje za novinarsky Olymp, tolik faktickych chyb? (Spatna jmena atd.) Nerikejte, prosim, ze je Vas malo a delate to dobrovolne a na kolene, za  ty chyby by se stydel i lepsi gymnazista!

    ODPOVĚĎ: My se neoznačujeme za novinářský Olymp, chceme jen tu práci dělat trochu jinak, než je v ČR zvykem. Ano, je nás málo a nestačím ani dělat pořádně korektury. Jistě to není omluva a v tomto smyslu jsou BL hrubě amatérské. Měli jsme o tom v BL před časem s čtenáři diskusi, psali, že oceňují informace a jsou ochotni přehlížet chyby. Nám ty chyby samozřejmě velmi vadí. Snažíme se je opravovat, jak to jde.


    dan       odpovězeno: 24.4. 2001 12:35:03

    OTÁZKA: Muzete prozradit nejaky tip, jak prezit neustale nadavani od pitomcu bez infarktu?

    ODPOVĚĎ: Je nutno respektovat všechny názory a pro mě je vyjadřování názorů od veřejnosti velmi zajímavé. Moc se z toho dovídám a učím. Poslouchám to pozorně.


    Zima       odpovězeno: 24.4. 2001 12:34:16

    OTÁZKA: Přijal byste nabídku na funkci generálního ředitele České televize?

    ODPOVĚĎ: Ne, chci si zachovat nezávislý postoj.


    Archibald       odpovězeno: 24.4. 2001 12:33:52

    OTÁZKA: V jednom on-line rozhovoru na jiném serveru odpověděl Pavel Zuna, že má zpravodajství pod svojí kontrolou, nikdo na  něj netlačí, nikdo mu do toho nemluví. Na druhou stranu, v BL člověk občas čte, jak má Vladimír Železný toho či onoho politika v hrsti, jak může ovlivňovat zpravodajství. Myslíte, že pan Zuna lže, že účelově upravuje zpravodjství podle nařízení svého šéfa?

    ODPOVĚĎ: Ze zpravodajství Novy je přece úplně zjevné, že odpovídá podnikatelským zájmům jejich majitelů. Hodnoťme jeho obsah, nikoliv, co někdo někde říká.


    Hruška       odpovězeno: 24.4. 2001 12:32:54

    OTÁZKA: Co říkáte na Temelín? Je Štěpán Kotrba tvůrcem loga KSČM TŘEŠNIČKY.

    ODPOVĚĎ: Nelze odpovědět stručně. Kdyby existovaly k této problematice tak dobré dokumentární filmy, jaké jsme viděli zde v  porotě na festivalu v Olomouci, diskuse o Temelíně by byla daleko jasnější. Nevím o tom, jakou grafiku dělá Štěpán Kotrba. BL publikují všechny názory.


          odpovězeno: 24.4. 2001 12:31:43

    OTÁZKA: Kdybyste se mel charakterizovat jednim slovem, jake by to bylo?

    ODPOVĚĎ: Unavenej.


    Ladinek       odpovězeno: 24.4. 2001 12:31:27

    OTÁZKA: Ta reportáž s tím azbestem bylo tehdy Vaše nezávislé dílo? Pokud ano, potom bych si takto nějak představoval nezávislou publicistiku. Vy něco natočíte a někdo to od Vás koupí (pokud se mu to bude líbit).

    ODPOVĚĎ: Paní Šmuclerová slyšela jednu mou rozhlasovou reportáž, v níž jsem usvědčil Kamila Čermáka, někdejšího mluvčího Vladimíra Dlouhého ze lhaní a navrhla mi spolupráci s Novou. Natočil jsem pro ně podle vlastního návrhu jednu třináctiminutovou reportáž, pro Na vlastní oči, právě o asbestu, za niž mi zaplatili 7000 Kč, ale pak se ukázalo, že se s nimi nedá dál spolupracovat. Užívali slova totiž v jiných významech, než jak se používají normálně. Přesto byla moje práce pro Novu pro mě velmi cennou zkušeností, protože jsem poznal, jak to tam chodí.


    Toman       odpovězeno: 24.4. 2001 12:29:06

    OTÁZKA: Jak velky vliv na ceske verejne mineni ma dle vas medialni skupina s nejasnym pozadim vlastnici Novu Primu a chystajici se vydavat denik Super. Souhlasite s Milanem Smidem ze tito lide vedou kampan proti vstupu do Evropske unie?

    ODPOVĚĎ: Je jasné, že je v  normální zemi třeba vědět, kdo přesně vlastní nejvlivnější komerční televize. Proto žalujeme v této věci RRTV.


    Ladinek       odpovězeno: 24.4. 2001 12:28:03

    OTÁZKA: V kolik hodin bývá uzávěrka BL a kdy se objevuje na netu čerstvé číslo? Jak brzy vstáváte? Děláte BL doma anebo máte nějakou kancelář?

    ODPOVĚĎ: Kolem půlnoci, ale kolega Pecina číslo často ještě dodělává přes noc.


    Cibulka       odpovězeno: 24.4. 2001 12:27:27

    OTÁZKA: Je udavač Leonard Boček váš kámoš?

    ODPOVĚĎ: Neznám.


    Lukačovič       odpovězeno: 24.4. 2001 12:27:14

    OTÁZKA: Kdy zkrachují Britské listy?

    ODPOVĚĎ: Nezkrachují, mají podporu většího množství malých sponzorů, kteří je nyní systematicky financují, je to pro nás obrovský mandát.


    Sabina       odpovězeno: 24.4. 2001 12:26:35

    OTÁZKA: Proč neučíte na české univerzitě? Je vám to málo? Nebo vás tu znají?

    ODPOVĚĎ: Protože historickou shodou okolností učím na britské a dává mi to obrovskou nezávislost.


    Hanička       odpovězeno: 24.4. 2001 12:25:49

    OTÁZKA: Jak jste se octl na univerzitě v Glasgow? To nikdo z vedení univerzity nemá všech pět pohromadě?

    ODPOVĚĎ: Britské univerzity si cení nezávislého podvracení konvenčních názorů.


    Lubas       odpovězeno: 24.4. 2001 12:25:14

    OTÁZKA: Dobrý den, cením si Vašeho nezaujatého postoje v době krize v ČT. Proč myslíte, že je u nás tolik bručounů, kteří prohlašují, že jste se postavil na stranu Hodače? Kdyby četli BL pozorně, věděli by, že tomu tak nebylo.

    ODPOVĚĎ: Díky. JČ


    Johanna       odpovězeno: 24.4. 2001 12:24:54

    OTÁZKA: Viděl jste vystoupení poslankyně Dostálové v  nedělním diskusním pořadu na Primě. Nezdálo se vám příliš demagogické?

    ODPOVĚĎ: Neviděl, byl jsem teĎ čtyři dny v klauzuře v  Olomouci v porotě filmového festivalu.


    Toms       odpovězeno: 24.4. 2001 12:24:19

    OTÁZKA: Pane Čulíku, v poslední době v BL publikuje velice hojně panem Železným neoblíbený novinář Fabiano Golgo. Nabídl se on sám anebo jste mu tonabídli vy? Bez ohledu na téma jeho příspěvků se mi jeho články nejeví příliš profesionálně napsané. Co vy na to?

    ODPOVĚĎ: Dáme vědět panu Golgovi, že si myslíte, že jeho články jsou blbé. Díky. Třeba se zlepší.


    Karel von Žižkov       odpovězeno: 24.4. 2001 12:23:39

    OTÁZKA: Mistře! Máte české občanství? Rád bych vás navrhl za prezidenta! Přijímáte?

    ODPOVĚĎ: Nechci být kandidován na  žádnou politickou funkci, chci si uchovat nezávislý postoj. Díky.


    Zvedava       odpovězeno: 24.4. 2001 12:22:42

    OTÁZKA: Kdyz jste podporoval Ivana Kytku tvrdil jste, ze ho neznate a ted se v iDNESu docitam, ze jste spolupracovali v CTA a  Alfe? Prosim, o vysvetleni...

    ODPOVĚĎ: Netvrdil jsem, že Ivana Kytku neznám. Tvrdil jsem, že jestliže souhlasím s nějakou myšlenkou či nejakým projektem, neznamená to proboha, že to dělám z kamarádšoftu. V roce 1998, kdy byl IK šéfem zpravodajství ČT, najdete v BL velmi ostré články, kritizující Kytku za to, že zpravodajství je stále špatné, i za jeden pokus svého spolupracovníka umlčet. Pro ČTA jsme připravovali zprávy na  sobě nezávisle, já z Glasgow, on z Londýna, pak ČTA zkrachovala, a  nezaplatila nám za to. V Rádiu Alfa byl pořad Týden z Británie, jeden týden to dělal Kytka, druhý týden já. Žádná spolupráce.


    Jaromír Sladký       odpovězeno: 24.4. 2001 12:19:52

    OTÁZKA: Pane Čulíku, zdá se mi, že máte sníženou hranici sebereflexe. Lidově by se dalo říci, že jste Brouk Pytlík - všechno zná, všude byl dvakrát... Připouštíte si někdy, že nemáte pravdu?

    ODPOVĚĎ: Kritika je podstatou demokracie. Ano, velmi jsem si vědom, že nikdo není neomylný a každý dělá chyby, a ty chyby dělám i  já-snažím se je napravovat a dělat tuto práci s pokorou.


    Jerry       odpovězeno: 24.4. 2001 12:18:38

    OTÁZKA: Už se našel ňákej blázen, co vám dal peníze na  "veřejnoprávní" Britský listy? Panebože, jak jste na takovej nesmysl přišel?

    ODPOVĚĎ: Ano, sebrali jsme 400 000 Kč, většinou od obyčejných lidí, často z malých měst a vesnic, a existence BL je zajištěna. Čtenářská podpora nás velmi zavazuje. Je to mandát, který bereme velmi vážně.


    Pepano       odpovězeno: 24.4. 2001 12:17:30

    OTÁZKA: Vaše noviny podporovaly před 2 lety bombardování Jugoslávie. Jak se na to díváte dnes.

    ODPOVĚĎ: Ano, každý se může mýlit. Já bych to trochu poopravil. Podle informací, které byly tehdy k dispozici, šlo o brutální zásahy Miloševičova režimu proti bezbrannému kosovskému obyvatelstvu, a to zejména prostřednictvím jeho policie a armády. Přitom nemám a nikdy jsem neměl iluze, že kdyby UCK měla tytéž možnosti jako tehdy Miloševičovy ozbrojené síly, vraždila by taky v  tak obrovském rozsahu. Zdálo se nám, že mezinárodní společenství nemůže zůstat nad vražděním v nečinnosti - podporovali jsme, že se něco musí udělat, i když jsme se dívali dost s odstupem zrovna na to, zda je správným řešením bombardovat Jugoslávii z veliké výšky. Je fakt, že vzhledem k informacím, které jsou k dispozici dnes, jsme se možná mýlili. Zároveň bych však poukázal na to, že jsme i v roce 1999 publikovali širokou škálu názorů (viz články Roberta Fiska z Independentu), kritických vůči západní politice o Jugoslávii.


    dan       odpovězeno: 24.4. 2001 12:13:19

    OTÁZKA: Pane Culik, bavi Vas jeste starat se o Britske listy? Nechtelo by se Vam zase chvilku jenom psat do jinych magazinu - treba kulturni recenze? Posledni dobou jste jich par napsal a velmi se mi libily (Kytice, ted ty dokumenty).

    ODPOVĚĎ: Píšu velmi rád pro Britské listy, protože je to platforma, kde nemusím zápolit s místem, ani s  šéfredaktory jiných novin a jejich případným pojetím. BL jsme založili proto, abychom přinesli trochu jiný způsob novinářské práce, než jaký se běžně praktikuje v ČR, a mnohé věci, které píšeme v BL, zdá se nám, by se v jiných médiích neprosadily. Proto budeme se já i ostatní i nadále soustřeďovat hlavně na psaní v BL.


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|