Britské listy


pondělí 30. dubna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Pomoc! Nebezpečí!
  • Globální mediální giganti lobbují za dosud nejnebezpečnější privatizaci: za privatizaci elektromagnetického spektra (Guardian) Před demonstracemi na 1. máje:
  • Velká Británie: Stručná historie vlády lůzy (Guardian) Školství a gramotnost:
  • Proč už nesmí být v ČR březen měsíc knihy? (Ivo Fencl) Dva onlinové rozhovory:
  • Ptejte se Jana Čulíka (IDnes, Olomouc, 24.4.)
  • Jan Čulík v onlinovém rozhovoru pro Ihned (pátek 27.4.) Reakce:
  • Na obranu filmu o Plastic People of the Universe (Václav Chytil)
  • Na obranu doc. Olgy Sommerové: Čulík se chová trapně (Václav Pinkava) Francie:
  • Obecní volby a sociální konflikty ve Francii (Karel Košťál) Oznámení:
  • 1.Máj - demonstrace AFA proti neofašismu a za sociální jistoty
  • Prohlášení Antifašistické Akce Praha (AFA) k 1.Máji a činnosti ministra vnitra Grosse
  • Prvomájové protestní akce v Praze budou monitorovat Občanské právní hlídky
  • Kdo dostal cenu Ropák 2000 (Děti Země)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Jan Čulík v onlinovém rozhovoru pro Ihned

    Tento rozhovor se uskutečnil v pátek 27. dubna. (Rozhovor musíte číst odspodu.)

    13:54 Patrik Všechny problémy, o kterých diskutujete se zdají být morální, etické povahy, jakoby naše společnost byla prolezlá špínou. Pak jste zde diskutoval o špatné současné literatuře. Vždyť to vše jsou témata a la Kafka. Snad se nový najde a popíše to! Myslíte, že "kafkárna" nás obklopovala v minulosti před válkou, po válce i teď, že vyhnat ji z této kotliny je nemožné?

    14:04 JC Historie českého národa je ve dvacátém století většinou velmi tragická, a nyní sklízíme její důsledky. Skláním se před tím s pokorou a to, co se snažím dělat, je mým pokusem trochu pomoci, abychom se tohoto historického břemena mohli zbavit. Kritika je základním motorem pokroku. Když někdo přijde s novou myšlenkou nebo návrhem, je nutno se automaticky ptát, co je na tom špatného. Jen tak dochází ke zlepšení. Špatné je namísto toho, aby se člověk nad kritikou zamyslel, se urazit.

    13:33 Martin Novák Pokud tedy vidí nějaké nekalosti, proč na ně neupozorní přímo na pracovišti či sami a veřejně. A ještě jeden dotaz: co byste vy pochválil dejme tomu za poslední týden ve zpravodajství ČT.

    13:39 JC Protože je prokázáno opakovaně, že to nejde. Víte snad o tom, že lidé, kteří se v prosinci postavili na stranu vzbouřenců, byli z ČT vyhozeni. Absolutně chybí pojem plurality a nezávislého, kritického odstupu od zpracovávaných témat. Ve zpravodajství ČT jsme za poslední týden zaznamenali jedno závažné zkreslení. Ve vlastní věci zajásalo zpravodajství nad tím, že prý českotelevizní vzbouření podpořila Evropská unie. Ten, kdo se podívá na příslušný server EU (viz aktuální vydání BL, http://www.britskelisty.cz), zjistí, že ČT odvysílala hrubě zkreslenou zprávu. Je to asi tak, jako když ČT odvysílala zprávu, že 49 procent českých občanů se stavělo kriticky proti Hodačovi, ale "zapomněla" dodat, že asi 18 procent z nich (cituji po paměti) se proti Hodačovi stavělo kriticky, že byl vůči vzbouřencům příliš měkký. Takovouto prací ztrácí zpravodajství čt poslední zbytky důvěryhodnosti. Nemohu pak přirozeně na něm najít už dobrého nic, protože pořád přemýšlím, co dalšího ještě Události zkreslily a zatajily. Je to sanatorium: vy nám platíte koncesionářské poplatky a my si za ně vysíláme propagandu ve vlastní věci. Železný dělá v Nově totéž: ovšem lidi to neplatí koncesionářskými poplatky.

    13:30 anonym Jestliže říkáte, že je lepší český film, než literatura, není to způsobeno tím, že naši scenáristé raději chtějí psát film z důvodů finančních, což platí vůbec ve světě.

    13:34 JC Nevím. Zdá se, že se k filmu dostaly - snad náhodou - větší osobnosti a inteligentnější a talentovanější lidé, než jací působí v literatuře. Penězi to asi není. Český film má vždy velmi malý rozpočet a dělá se v podstatě na koleně.

    13:25 Patrik Ještě dotaz! Co si myslíte o mixu bývalých komunistických novinářů s novou "směnou" v našich médiích? Na Slovensku je to snad ještě horší, když si tam povolali šéfovat Šabatu z MF Dnes!

    13:32 jc Asi není důležité, jestli někdo byl či nebyl komunista (pokud se mu neprokáže trestný čin) ale je důležité, zda je či není dobrý novinář.

    13:22 Martin Novák Můžete tedy aspoň potvrdit, že vám v podstatě ti lidé donášejí? Je to třeba Filip Černý, kterého jste v některém ze svých materiálů chválil?

    13:29 JC Co je to donášení, milý pane kolego? Vy si myslíte, že ve veřejném zájmu by měly být kamarádšoftské praktiky utajovány, protože my jsme přece všichni kamarádi a tak nějak se shodujeme, že koncesionářské poplatky mají financovat to, na čem se ve vlastním zájmu dohodneme na chodbách ČT a v kuřárně, a nikomu do toho nic není - anebo je občanskou povinností tyto věci odhalovat? Ne, Filip Černý to není. Víte, je docela směšné, že když něco Britské listy pochválí, začnou se někteří domnívat, že je to z kamarádšoftu. Snažíme se užívat objektivní měřítka a jestli něco chválíme či haníme, není to na základně osobních sympatií či antipatií. Paní Daniela Drtinová bude možná překvapena, ale nemám vůči ní žádné sympatie ani antipatie. Nepovažuju se za jejího "nepřítele", ač si to zřejmě myslí. Lituju jen, že se vedoucí činitelé zpravodajství ČT vyhýbají racionální diskusi o své práci. je to ovšem výmluvné.

    13:18 Patrik Pan Vlasák se ptal na zpravodajské servery, jak by měly vypadat, ale neodpověděl jste mu. Který zpravodajský server se vám zdá být dobře designován, nemyslím české - ty nestojí za řeč (viz. iDnes s jejich neustálými změnami k horšímu nebo iHned s triviální designem)?

    14:06 JC Za dobrý design považuju ten, který lze lehce používat, je jasný a srozumitelný. Docela se mi dnes líbí Timesy, velmi často používám onlinové stránky deníku Guardian - jsou velmi prosté, ale víte, že mají cca 25 milionů přístupů měsíčně?

    13:17 Martin Novák Zajímala by mne tedy jména lidí, se kterými jste v ČT ve styku. to by asi v tamní redakci nebyli rádi. Jsou špióny?

    13:19 JC Myslíte si, že by bylo moudré tato jména publikovat?

    13:11 Martin Novák Pracoval někdy někdo z redaktorů BL v České televizi? Jak to, že tak dobře znáte prostředí, které tam panuje?

    13:14 JC V České televizi máme mnoho kontaktů. Britské listy sledují zaměstnanci ČT velmi intenzivně - trvale zůstává Česká televize serverem, z něhož na BL zaznamenáváme denně největší množství přístupů. Máme trvalé kontakty na lidi, kteří pracují ve zpravodajství ČT dnes i na lidi, kteří tam pracovali donedávna. Jsme rádi, že jsme sami v ČT nepracovali, protože si musíme od tematiky udržovat odstup.

    13:07 nesvadbova, viewegh Přednášíte i literaturu? Vyjadřuje se kriticky k médiím a novinářům, co si ale myslíte o stavu současné české literatury. Kdo je podle vás jednička?

    13:19 JC Přednáším především českou literaturu, ale většinou jen do roku 1989. Zastávám možná kontroverzní názor, že žádnému českému spisovateli se nepodařilo vytvořit o postkomunistické éře české společnosti tak autentické a velké svědectví, jaká vytvořili o komunistické totalitě autoři jako Škvorecký, Hrabal, Kundera, Havel. Musíte si uvědomit, že učím mezinárodní studenty a vyhledávám tedy autory, kteří jsou schopni na základě prvoplánového svědectví o své vlastní společnosti vypovědět leccos v druhém plánu i obecněji o podstatě lidské existence a lidském osudu - teprve tohle činí českou literaturu mezinárodně zajímavou. Velcí čeští autoři, jako Kundera, Škvorecký, Hrabal, to dokázali. U současných o tom nejsem přesvědčen, a v tom se se mnou shodují např. i mnozí literární vědci z Karlovy univerzity. Poukazují - asi právem - také na to, že literatura ještě o postkomunismu žádnou pořádnou výpověď nevytvořila, velmi zajímavý je však současný český film.

    13:02 Petr Vlasák Vážený pane, jednou jste se vyjádřil o designu webu (asi tak, že BL nepotřebují extra design), myslíte si to stále? Jak podle vás by měl vypadat design zpravodajského serveru?

    13:06 JC Design Britských listů je nesmírně zastaralý, jsou pro to určité technické a provozní důvody. Pracujeme na změně. Dojde k ní, doufáme, brzo. Nechtěl jsem říct, že web nepotřebuje dobrý design. Snad jsem jen argumentoval v tom smyslu, že podstatou Britských listů jsou texty. V tom smyslu, rozumíte-li mi, asi BL vlastně ani nejsou internetový deník - jen využívají bezprostřednosti, láce a interaktivity internetu k šíření v podstatě dost tradičním způsobem připravovaných textů. Jistě existuje obrovský prostor pro další vývoj, jsme si toho vědomi a budeme na tom pracovat.

    12:59 Pilný Občas si vzpomenu, je-li řeč o novinářích, na snahu pana předsedy Klause, aby naši novináři nechodili na "tiskovku" ve svetrech. Britští novináři chodí v oblecích? Co by řekli na takové snahy politika o jejich umravňován?

    14:05 JC Myslím si skutečně, že je to trochu podružné.

    12:56 František Dobrý den. Jeden z vašich názorů tvrdí, že mladí novináři z Čech by měli odcestovat na zkušenou do zahraničí. Ptám se:1. to u nás není doopravdy jediná redakce, která by to dokázala.2. nechcete se vrátit do Čech a učit ty mladé sám?3. v čem je vlastně startovní čára mladých novinářů zde a jinde odlišná?

    13:25 JC 1. Potíž je, že noviny v ČR mají málo peněz, anebo nejsou ochotny něco takového financovat. 2. Myslím, že situace, v níž jsem se octl, totiž v nezávislém postavení "britského" univerzitního učitele, který může hovořit jakkoliv otevřeně a nemusí se obávat existenčního postihu, by podle mých informací z Prahy asi nebyla možná. Zdá se mi, alespoň z četných besed, jichž se poslední dobou v ČR účastním, že vydávání Britských listů je efektivnějším způsobem, jak do českého prostředí přinášet nové myšlenky, než někde v ČR vyučovat na vysoké škole. 3. Obávám se, že historicky není pražská FSV UK, odkud pochází většina mladých novinářů, velmi dobrou školou. Druhá věc je, že i když má třeba mladý novinář určité ideály, v redakcích ho rychle přinutí, aby se přizpůsobil zavedeným konvencím a běžnému provozu. - V Británii je v žurnalistice nesmírně ostrá konkurence. Je neobyčejně obtížné dostat se do kvalitních novin. Čelní komentátoři jsou opravdu lidi s velkým rozhledem a vysokou inteligencí. Je to asi dáno tradicí.

    12:51 vlk-in Slyšel jsem, že v BBC mají sofistikovaný systém kontroly vyváženosti zpravodajství. Nejste o tomto nějak informován a myslíte případně, že suma pravidel může pomoci třeba i naší veřejnoprávní stanici, nebo je hlavní novinářská etika?

    12:57 JC V BBC mají velmi přesná pravidla provozu zpravodajství, jsou definována v tzv. Producers´ Guidelines, což jsou rozsáhlé předpisy nejen pro pracovníky zpravodajství. Je to kniha o rozsahu asi 350 stran a definováno je tam všechno. Musíte si uvědomit, že v Británii hrozí vážné nebezpečí tvrdých soudních procesů za pomluvu, kdyby došlo ve zpravodajství k nějaké nedokonalosti, a Rada BBC okamžitě trestá jakékoliv profesní chyby, takže musí být jednání pracovníků BBC neustále přesně definováno těmito předpisy. Jistě by tyto předpisy mohly a měly být inspirací nejméně pro česká veřejnoprávní média, lehce to však lze odmítnout poukazem na to, že ČR je samostatná republika a proč by se měla podřizovat praxi nějaké jiné země. Něco na tom jistě je...

    12:07 Kvapil Vazeny pane, co si myslite jako prednasejici na fakulte o tom, co se v soucasnosti u nas diskutuje o prednaskach pravicovych extremistu na FFUK? Jak by toto resili v Britanii? Dekuji za odpoved.

    13:03 JC Je to značně obtížná otázka. Na rozdíl od situace např. v Německu, kde se projevy fašismu a nacismu zákonem trestají, v Británii a ve Spojených státech by se něco takového považovalo za omezování demokracie. Verbální projevy názorů se tedy v Británii netrestají - slyšel jsem před časem v britském rozhlase zajímavou debatu na toto téma, účastnil se ¨jí i filozof Roger Scruton a zajímavé britské osobnosti různých politických názorů, a na tom se zcela shodly. Jiná věc je, že pokud vím britské ministerstvo vnitra velmi systematicky a tvrdě sleduje činnost extremistických organizací, i když je netrestá, pokud neprovedou nějaký protizákonný čin. - Ve střední Evropě argumentují lidé jako Petr Uhl, že extremistické názory se musejí zakazovat. Pro mě bylo pozoruhodným poznáním, když jsem před časem zavolal na britské ministerstvo vnitra a ptal jsem se, jaký je postoj tohoto ministerstva k extremistickým názorům. Tiskový mluvčí ministerstva odpověděl: Milý pane, my nepoužíváme výrazu "extremistický". To je nálepka, kterou používají lidé, kteří se s někým jiným politicky neshodnou. My se zabýváme porušováním zákona. Máte-li pocit, že někdo porušil zákon, dejte podnět k policejnímu a soudnímu vyšetřování té věci.

    11:27 Ales Dobrý den, BListy byste charakterizoval jako: a) zpravodajský server, b) publicistický server nebo c) lobbystický server? Která strana (resp. její "frakce") je Vám a Vašim českým přispěvatelům nejméně nesympatická?

    13:12 JC Britské listy snaží udržet si odstup od všech českých politických stran. Kdybyste se zeptal např. pana Tomáše Peciny, jakou stranu asi bude volit, konkrétně by vám odpověděl. V novinářské práci se to však nesmí projevit, máte-li si zachovat profesionální důvěryhodnost.BL nejsou asi ani jednou z výše uvedených možností. (Nevím totiž, jak své možnosti definujete, takže nemohu strčit BL do ani jedné ze škatulek.) Princip: přinášet myšlenky a články, které redakce BL považuje za zajímavé, zejména proto, že šéfredaktor permanentně stojí na rozhraní dvou kultur, britské a české, a konfrontace dvou různých kultur přináší nové podněty. Ano, výběr je subjektivní. Dále se zaměřujeme na to, co považujeme za podstatné otázky pro rozvoj demokracie v ČR: postoje většinové společnosti k menšinám, postoj státní správy k zákonům, lidská práva, kvalita sdělovacích prostředků, to, jak kulturní elita funguje v podstatě jen jak úzká lobbistická skupina, prosazující osobní zájmy...

    11:13 Ivan Zajímá mě váš názor na prosperitu internetových novin. Které mají šanci a které nikoliv?

    13:59 JC Neodvážil bych se dlouhodoběji tuto věc odhadovat. První potíž totiž je, zda český tisk skutečně publikuje to, co si přeje veřejnost, a je tedy odrazem české skutečnosti, anebo zda si vytvořil virtuální realitu, kterou čtenářům vnucuje. Podle toho, jaká je odpověď, na tom závisí budoucí prosperita internetových novin. Nedovažuju se také nic víc konkrétního říct vzhledem k nadcházejícímu bouřlivému vývoji internetu. Co říct například na zcela překvapivou informaci, kterou jsem se tento týden dověděl na festivalu Academia Film Olomouc v rozhovoru s Clivem Jamesem, velkou britskou mediální hvězdou, jehož televizní pořady dosahují mnohamilionové sledovanosti, který se rozhodl prodat svou televizní výrobní společnost a od června vysílat jen na internetu - 85 procent britských domácností je napojeno na ASDL. Takže - neodvažuju se předpovídat nic.

    10:42 Král Pohled na BL mi připomíná cokoliv jiného, než to co by to mělo být - informovat český lid z pohledu zahraničního zpravodaje nebo pohledu zvenčí na ČR. Bl se stala "pavlačí" se vším všudy (vyléváním nočníků, špíny, osobní nevraživosti... ). Teď si představte, že by takto vypadal některý náš deník. Obdobně v papírové podobě vydávají své plátky extrémistická hnutí a strany. Existuje v Británii takový web? Nechce se proto raději v BL vrátit zpět k solidní novinářské práci?

    13:32 JC Jak víte, milý pane, co by BL měly být? Žádnou osobní nevraživost v BL nepublikujeme, to jste se asi spletl. Pokud nejste s Britskými listy spokojen, napište věcnou analýzu, co je na nich špatného, rádi budeme publikovat a třeba to vyvolá diskusi, pomůže to deník zlepšit. Mimochodem, BL praktikují právě úplně běžnou západní žurnalistiku anglosaského stylu. JČ

    09:27 Otto Vážený pane, čtu si váš životopis na BL a nevím, nevím, jak stihnete vše. Myslím si, že má-li člověk dělat práci pořádně, musí se jednomu řemeslu věnovat a nikoli skákat z jednoho na druhé. Zdá se mi, že nemáte pořádek ve vlastní duši a tudíž nemůžete být znalcem.

    13:47 JC To máte pravdu. Víte, můj životopis je tak rozrůzněný, protože odchod do zahraničí je, jak to kdesi napsal Antonín Brousek, skokem do permanentní nejistoty. Musel jsem dělat spoustu věcí, nebylo to mojí volbou. Ano, měl jsem určitý komplex z toho, že když jsem se po více než deseti letech vrátil na univerzitu v Glasgow, kde jsem učil už v letech 1978 - 1981, ale musel jsem odejít, protože jsem neměl trvalé místo a Margaret Thatcherová v roce 1981 drasticky zaútočila na britské univerzity, seškrtala jim rozpočty a zakázala na dobu tří let jmenování nových univerzitních učitelů, trochu jsem záviděl svým kolegům, kteří na témže místě byli celou dobü a mohli se systematicky věnovat své práci. Jenže tím, že jsem pracoval pro televizi, pro počítačovou firmu, pro rozhlas, dělal jsem účetnictví, zastupoval jsem britské nezávislé televizní producenty při jednání s řediteli britských komerčních stanic, atd. jsem nabyl zkušeností, které zase moji univerzitní kolegové nemají. A konec konců, publikoval jsem nejméně tak intenzivně jako oni: nechci se chválit, ale moje kniha o české exilové literatuře Knihy za ohradou (Praha 1991) se používá v Praze jako učebnice, atd. Určitou práci na poli literatury (viz například nedávno publikované svazky mezinárodní encyklopedie Dictionary of Literary Biography, kde jsme s kolegy z pražského Ústavu pro českou literaturu publikovali - poprvé v historii - rozsáhlá, až třicetistránková hesla o nejvýznamnějších českých autorech dvacátého století - v angličtině) jsem snad odvedl. V současnosti se intenzivně věnuji Britským listům, neboť je to pro mě nesmírně poučná práce. Žádný zahraniční odborník na českou problematiku neměl, argumentuji, do české společnosti takový vhled, jaký umožňují právě BL a reakce čtenářů, jichž chodí cca 50 denně.

    09:16 Karel Nemyslíte, že jste vaší kritikou dosáhl opaku? Totiž toho, že vaše kritika není již brána jako seriózní!

    13:53 JC Máme naopak stále sílící informace, že naše práce je brána velmi seriózně. Jistě, lidé, kterých se naše kritika dotýká, se někdy snaží iracionálními emocionálními výlevy naši práci bagatelizovat ("Čulík je arogantní šílenec"). Jsme přístupni veškerým racionálním protiargumentům, vítáme je a publikujeme je s pokorou - kritika přece může vést jen ke zlepšení naší práce. S emocionálními výlevy se ale argumentovat nedá, kritika musí být racionální a založená na faktech.


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|