Britské listy


pondělí 27. srpna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Právo v ČR a jinde:
  • Soud v Rakousku zkonfiskoval Železného obrazy, zaslané do Salcburku (CME)
  • Deník Super: "Železný zapůjčil do Salzburku pozoruhodná díla: je velkým znalcem kubismu" Groteska:
  • Rada ČT pokračuje v novém stylu (Tomáš Pecina) Šéf britské komerční televize kritizuje BBC:
  • "Skutečné dobrá televize musí dokázat daleko víc než jen poskytovat lidem to, co chtějí" Krize mladé generace:
  • V rychle se měnícím světě jsou mnozí mladí lidé ztraceni - jak by měli pomoci rodiče (Observer) Postavení žen:
  • Americký bigamista byl odsouzen na pět let do vězení Diskuse o rasismu (Josef Ptáček - Ondřej Hausenblas):
  • Když si myslím, že žid povede podnik lépe než goj, je to také rasismus? Polemika s Janem Čulíkem:
  • Zemědělci kontra sběrači? (Vlastimil Petříček) Reakce:
  • Finanční situace německých studentů (František Tůma) Fabianu Golgovi:
  • Chorvati si nestěžují na Čechy, ale hlavně na Italy (Tomáš Žák)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Když si myslím, že žid povede podnik lépe než goj, je to také rasismus?

    Josef Ptáček

    Ještě o našem českém rasismu.

    Pane Hausenblasi, díky za odpověď, i pan Aleš Rozsíval má pravdu, snad jen bych polemizoval s tím, že lidé používají zobecňování jen, když se jim to hodí. To se dělá spíš podvědomě. Samozřejmě je kruté házet všechny do jednoho pytle, ale když odečtu malé procento samozvaných "strážců bílé rasy", u nichž je barva kůže prioritním znakem pro xenofobii, pro drtivou většinu ostatních bílých rozhodně barva kůže není prioritní, vadí jim přístup minoritního etnika.

    U nás v podstatě rasismus nemá ani tradici.

    Já myslím, že kdyby Romové řekli: my vám na tu vaši civilizaci kašleme, budeme svobodně kočovat jako naši předci, trochu si přivyděláme muzikou na skromné živobytí a ty vaše výdobytky si strčte za klobouk, asi bychom to museli přijmout a kdoví zda by nakonec jejich životní filozofie nebyla lepší té naší.

    Jenže oni bohužel mají rádi výdobytky civilizace (pohodlné byty, auta ap.) ale nehodlají se na jejích vytváření nikterak podílet. Je asi nevídané, že by jakákoliv jiná minorita měla 90 % poulace na státní podpoře.

    Pořád mi ale není jasné, zda rasismus se projevuje paušalizací pouze negativního pohledu. Když jsem se při delším pracovním pobytu v Rusku dozvěděl, že ředitelem nějakého závodu je žid, hned jsem si představil že tato fabrika bude na lepší úrovni než fabriky ostatní (a také tomu tak bylo). Je to také rasismus ?

    Josef Ptáček


    Odpověď Ondřeje Hausenblase:

    Vážený pane Ptáčku

    To je zajímavé - ta poslední věta - já myslím, že očekávat od židů, jen proto, že jsou židé, nějakou větší schopnost jednat rozumně a efektivně, je taky zevšeobecnění, a protože na špici té všeobecnosti stavíme příslušnost k národu či rase, je to xeno- co? fobie ne, ale nějaký národní rasimsus či jak to nazvat.

    Mohl jsem nedávno zapochybovat o svém "pozitivním rasismu", když jsem se blíže seznámil s působením určité málo výkonné a málo přemýšlivé skupiny židů, nechci nikoho jmenovat, protože zase bych měl říkat paní ta a ta neuvažuje logicky, když říká a dělá to či ono, pan ten a ten v této akci projevil pramálo schopnosti porozumět dost jasným věcem a tvrdohlavě opakoval věci, pro které nebyl s to dát důvody....

    Tito lidé jsou vlastně neschopní dostát tomu, co si jejich pozice žádá - můj rasismus se tu tedy projevuje předpokladem, že přece není možné, aby jednotliví lidé byli neschopní, aby jejich jednání vypadalo dost hloupě, aby jejich diskuse prozrazovala nejasné uvažování, aby byli hašteřiví, když jde o důležitou věc atd... - a "nedovoluji" jim tak nedostačivě jednat jen kvůli jejich příslušnosti k židům!

    Zatímco když se tak hloupě chovají Češi bez přídomku rasového, jde jen o hloupost jednotlivého předsedy partaje, poslance, šéfa katedry...?

    Pozoruji na sobě spíš xenofobii proti vlastnímu národu - když shledávám všechnu tu zanedbanou kulturu, osobní mindráky, špatně zaběhnuté mechanismy, zdá se mi, že ti Češi jsou nějací zastydlí, nedospělá civilizace, národ zamindrákovaných chlápků a malicherných žen... To je ovšem taky chyba, protože znám přece dost prima lidí, chytrých, akceschopných, kteří dělají v té bídě spoustu užitečného - a ejhle, tu nepočítám, že jsou to přece ti "naši" Češi...

    Co se týče vychytralosti Romů mezi bílými: Ona ta ochota shrábnout všecky výhodičky právě patří k tomu sběračskému způsobu života a kočování! (Ale pozor - mluvíme tu, jako by Cikáni byli všichni takoví - mluvíme jako rasisti, už zase. Mluvme o "své představě Cikánů-Romů", jinak se nevyhrabeme z toho křivdění...)

    Pro nás to smrdí vychytralostí a nezodpovědností, ale pro ně je to myslím něco nezpochybnitelně normálního, je to stejné jako pro nás jít do lesa natrhat si hub, které jsem nesázel.

    Takže ta nabídka "kočujte si..., ale nechte na pokoji naše políčka" jim nedává smysl, to oni prostě splnit nemůžou.

    Je to nesmiřitelný rozdíl civilizací.

    Já jsem před časem do BL napsal, že tolerance je schopnost snášet škody, které nám působí různost jiných, a kdosi mi na to odepsal, že jsem se snad zbláznil.

    Mně se ale zdá, že nic jiného celkem nemůžeme dělat, akorát že musíme žádat po těch "druhých", aby zase snesli čili respektovali mnohé újmy, které jim způsobuje naše tradiční a většinové jednání a naše hodnoty.

    Myslím, že co je teď cenné, jsou aspoň mezi inteligenty nějaké hodně jasné a věcné diskuse, plus co možná reálné programy na pomoc OBĚMA skupinám. Ani bílí si neumějí poradit, nejen ti snědí...

    Je škoda, že se u ná různé intelektuální debaty uzavírají spíše do kroužku kamarádů, nebo inteligentů podobného ražení a vkusu, ale jedinci necítí (zevšeobecňuji) dost zodpovědnosti za to, že když vedou s přáteli diskusní ligu, že v ní nevypracovávají a taky neprovozují trénink například pro mladé lidi (své studenty, učedlníky), aby se kompetnece vyjasňovat věci, hledat a nacházet řešení problémů, strukturovaně mluvit, psát, myslet šířila co možná hned i na vrstvy těch, kdo tak uvažovat zvyklí nejsou.

    Ovšem musejí si takoví mudrci vyjasnit, jak se to dělá, aby ve styku s méně sběhlými nevypadali, že sežrali všechnu moudrost a že chtějí "poučovat".

    Na to jsou Češi (zevšeobecňuji) alergičtí. Tedy v mé zkušenosti platí, že většina lidí reaguje na setkání s poučnou informací s odporem, negativně, a ubrání se jejímu přijetí, i kdyby jim mohla prospět.


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|