Britské listy


úterý 25. září

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Dokument:
  • Jak se Passauer Neue Presse zmocnil v ČR veškerého regionálního tisku - vládě, poslancům a antimonopolnímu úřadu ČR je to jedno Apel na lidi doma i v zahraničí: Pomozte! Úvěr nedostaneme:
  • Investujte do dobré firmy na Ostravsku, která má zakázky, ale ohrozil ji nezaplacením bankrotující partner USA po teroristických útocích:
  • Susan Sonntag: Protestuji proti infantilizaci amerického veřejného života Velká Británie:
  • Součástí drakonických protiteroristických zákonů bude prý v Británii i zavedení občanských průkazů Reakce veřejnosti:
  • Na amerických univerzitách vznikají mírové protesty
  • Evropou se šíří mírové demonstrace Reakce tisku:
  • Co píše britský tisk v této etapě americké krize? Pohled z Británie:
  • Britské univerzity - bašta nesnášenlivosti? Reakce:
  • Až budou lidé schopni pochopit utrpení zvířat, ukončí i utrpení lidí(Otakar Macák) Názor jednoho křesťana:
  • K islámu nemám vřelý vztah (Miloslav Sviták) Proti potratům:
  • Podle dvou třetin občanů začíná lidský život okamžikem početí (Hnutí pro život) Reakce:
  • Tragédia Britských listov (Edo Velecký)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy oslovují ty, kteří v České republice rozhodují. Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Britské listy vycházejí v Praze, v České republice. Vydává je stejnojmenné občanské sdružení se sídlem Slezská 56, 120 00 Praha 2 (IČO: 26519887). Britské listy is published in Prague, the Czech Republic, by the Britské Listy Association. ISSN 1213-1792.

  • Stanovy občanského sdružení jsou zde.

  • Šéfredaktorem je Jan Čulík (325 Kilmarnock Road, Glasgow G43 2DS, U.K.), značka JČ, stálý pražský redakční tým tvoří Tomáš Pecina (TP) a Štěpán Kotrba (koš, šok, ŠK). E-mailová adresa redakce je zde.

  • Britské listy vycházejí na serveru Internet Servisu.

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

  • Use it or lose it. Chcete-li si deník udržet, inzerujte na  jeho stránkách. Zde je náš ceník i další informace.

    Václav Havel: boj s terorismem "změní pohled na občanská práva"

    PRAHA 24. září (ČTK) - Prezident Václav Havel připustil, že boj proti terorismu zřejmě ovlivní i pojetí občanských práv, zejména práva na soukromí a ochranu osobnosti. "Já se domnívám, že bude třeba leccos změnit, ale já bych to nenazýval omezením občanských nebo lidských práv. Já bych to spíš nazýval jejich ochranou (podtrhla redakce BL)," řekl Havel na ruzyňském letišti na dotaz novináře, zda si boj s terorismem nevyžádá omezení lidských práv a nebude nutné například zjednodušit odposlechy pro tajné služby nebo přistoupit k registraci telefonních karet.

    Colin Powell, americký ministr zahraničních věcí: "Jsme svobodná a otevřená společnost"

    "Musíme být bdělí, ale nesmíme se bát. Musíme mít bezpečnost, ale nebudeme žít v bunkrech. Jsme svobodná a otevřená společnost. Máme ústavu, která zaručuje svobodu a otevřenost. A nebudeme dělat nic, co by porušilo naši ústavu."

    (V rozhovoru s Jeremy Paxmanem z BBC, viz včerejší vydání BL.)

    Demokracie NESMÍ TRESTNĚ STÍHAT NÁZORY. Podstatou není, zda jsou názory Jana Kopala hnusné, ale že demokratická svoboda projevu znamená i právo vyjadřovat hnusné názory - toto právo je nutno energicky hájit

    Je tedy irelevantní, vyčítají-li někteří čtenáři Tomáši Pecinovi, že "podpořil Kopalovo ´schvalování atentátu´" s tím, že Kopalovy názory jsou hnusné. S tím, že jsou Kopalovy názory hnusné, souhlasíme a budeme je vždy kritizovat. O to však tady vůbec nejde! Zároveň budeme vždy hájit právo na to, aby je směl vyjadřovat. Jakmile totiž demokracie začne nějaké názory trestně stíhat, stává se diktaturou. Argumentuji, že v českém kontextu je daleko důležitější podpořit právo občanů vyjadřovat jakékoliv názory bez obavy z trestního stíhání než vyjádřit podporu nešťastným nevinným lidem, kteří zahynuli v amerických atentátech. Je povinností všech občanů, kteří pociťují odpovědnost za svou demokracii, aby proti této totalitní tendenci vystoupili stejně otevřeně jako Tomáš Pecina. (JČ)

  • Těm kteří jsou skandalizováni "schvalováním atentátu", které vyslovil Tomáš Pecina (považuji za naprosto tristní, že si tito lidé nedokáží uvědomit, o jak důležitou zásadu tu jde, že stát NESMÍ kriminalizovat názory, nejde tu proboha o podporu hnusných názorů, JČ) vzkazuje Štěpán Kotrba:

    Je to smutné, pokud jste nepochopili Pecinovy motivy. Když došlo k prvním pokusům stíhat novináře za výrok, který se nelíbil mocným, přežili to (Kubík, Slonková, Štern, Vávra). Samotný fenomén "verbálního terorismu" a "systému nepohodlných či škodlivých názorů" však imputoval do společnosti představu, že pokud se mi nelíbí něčí názor, zažaluji ho místo oponentury tohoto názoru a "kdosi" - soud - za mne vyřeší problém umlčení "nepohodlného" jedince. Soudy jsou dnes plné "urážek na cti" a o podobu tiskového zákona se vedly líté boje. Stát projevil svou slabost, protože nedokáže přesvědčivě argumentovat a nabízet alternativu, nedokáže ani uchopit činy neonacistů, a tak chce - hnán lidmi, kteří nedokáží rozlišovat, do předvolebních populistických gest - stíhat různé osoby alespoň za něco. Pecinu např. za kritiku chování Městské policie.... Kde je hranice snesitelnosti nového pendrekového práva? Dovolím si citovat Waldemara Matušku :"Já prostě nemůžu dělat pouze to, co se má, a říkat, co se ode mne čeká". Fakt, že písničku textaře Ivo Fišera zpíval Matuška kolem roku 68 je už jen směšně tragickým paradoxem dějin. Nechtějme přijít dobrovolně o svobodu slova, protože za jejím omezením následují omezení další. A na konci čeká daleká a zimomřivá Sibiř.

  • Informace o protestech v ČR proti plánovanému odvetnému útoku na Afghánistán jsou zde.

  • Bořivoj Čelovský o "Konci českého tisku". V nakladatelství Tilia v Šenově u Ostravy vydal Bořivoj Čelovský v září 2001 knížku s názvem "Konec českého tisku", v níž upozorňuje, že téměř veškerý český tisk (s výjimkou Práva a Haló novin) si mezi sebou rozdělily německé firmy, zejména dvě, Rheinisch-Bergische Druckerei- und Verlaggesellschaft, Duesseldorf a Passauer Neue Presse z Passau. Zejména tato druhá nyní ovládla i moravský a slezský regionální tisk a po rozsáhlém propouštění v redakcích ho hodlá zglajchšaltovat tak, jak to už učinila s regionálním tiskem českým: budou vycházet v podstatě tytéž jediné noviny s mírnými regionálními mutacemi. Celkový náklad regionálního tisku, který Passauer Neue Presse ovládá, je vyšší než náklad celostátních novin. Proč by ovšem jedna německá firma neovládla monopolně celý regionální tisk v České republice, když jí v tom parlament a vláda České republiky nijak nezabránily? Ať žije tedy pluralita názorů a  vzkvétá - pod jednotným tiskem - demokracie... V dnešních BL publikujeme ukázku z jednání nových šéfů moravských a slezských listů z letošního roku, které připomíná - no - Bílou horu. Přitom se neztotožňujeme s antiněmectvím, jímž je prostoupena Čelovského knížka (myslíme si, že Passauer Neue Presse prostě ovládl veškerý regionální tisk v ČR v důsledku podnikatelské průbojnosti: že je nebezpečné, aby jediná zahraniční fima ovládala tisk, o tom jistě není sporu). Vadí nám také, že v některých ohledech není kniha lépe zdokumentována a že není historie ovládnutí českého tisku zahraničními vlastníky vylíčena jasněji a přehledněji. - Čelovský svou knihu rozeslal všem členům Parlamentu ČR v naději, že "přikročí k zákonodárnému řešení této nedůstojné a nejvýš škodlivé situace" - nepředpokládáme, že by to vedlo k jakékoliv nápravě. (JČ)

  • O mezinárodním trestním tribunálu - nejdůležitější věta včerejšího vydání BL: Poznamenává Štěpán Kotrba:

    Ronald Coobie: Ne, musím říci, že ve Spojených státech byl silný odpor proti vytvoření mezinárodního trestního tribunálu. Z důvodů velmi reálných a myslím ospravedlnitelných obav, že by americké operace v zahraničí mohly lehce patřit do jurisdikce takového mezinárodního soudu a takovýto mezinárodní tribunál by pak často odsuzoval Spojené státy. Takže Spojené státy toto nepodporují a představa, že by byla vláda Spojených států předat v této věci suverenitu mezinárodní organizaci, je absolutně vyloučena.

    Poznámka ŠOK: Spojené státy si tedy uvědomují, že i ony páchají trestné činy podle "mezinárodního" práva? Ale, to je mi novinka. Pak tedy požadavky prezidenta Bushe nebyly ničím jiným než hnusným politickým vydíráním a velmocenským zastrašováním, ne nepodbné tomu, co předváděl Nikita Chruščov blahé paměti ... :)))

  • Velmi zajímavý byl onlinový rozhovor s Ondřejem Hausenblasem, doporučujeme. (TP)

    Jana Bobošíková

  • Jana Bobošíková "nebude Britským listům zvyšovat čtenost". Neprofesionálním, poněkud hysterickým výlevem předčasně ukončila Jana Bobošíková svůj včerejší onlinový chat na Britských listech v reakci na otázku Tomáše Peciny, zda je propojená se skupinou IPB a zda snad byla angažována do Novy, aby pomohla prosazovat její zájmy - Pecina tvrdí, že toto údajné propojení Bobošíkové vyplývalo za zaměření loňské vánoční "Bobovize". Také Tomáše Pecinu Jana Bobošíková - nesmyslně - kritizovala, že prý snad jaksi v rozhovoru "přehazuje otázky" (sic??). Předstíráním, že se "urazila", se tak Jana Bobošíková vyhnula odpovědím na celou řadu závažných otázek, například jaký postoj zaujímá ke sporu Železný-CME. Použila bohužel přesně téže vyhýbavé a manipulativní techniky, jak se vyhnout otázce na tělo, jakých používají čeští politikové, kteří také předstírají, že se zlobí, když se jich někdo na něco zeptá přímo. ("Vy jste urazil pana ministra!") - Nedomnívali jsme se, že Bobošíková takto zklame. Mají-li být politikové vedeni k tomu, aby odpovídali na otázky novinářů jasně, věcně a skromně, kdo jiný jim má dát příklad než novináři? Je to hodně trapné, když v ČR i ti nejlepší novináři sami předvádějí chyby politiků. Doufáme, že si Jana Bobošíková uvědomí, že udělala chybu, že rozhovor bez emocí, profesionálně dokončí a obnoví tak svou kredibilitu. (JČ)

    Poznámka TP: Trochu mně to celé připomnělo slavný Klausův výstup "Ještě jednou řeknete to slovo, a já odejdu ze studia!" Na Britské listy taková metoda nezabírá: Jana Bobošíková měla přesně stejné podmínky jako všichni ostatní hosté, ministra školství nevyjímaje, a kdokoli (včetně redaktorů BL, ti mají stejná práva jako ostatní čtenáři) se jí smí zeptat na cokoli. If you can't stand the heat, get out of the kitchen.

  • Zde jsou některé z otázek, na které Jana Bobošíková neodpověděla:
    1. Myslíte si že zpravodajství TV NOVA v kauze IPB je objektivní?
    2. [...] Jak by jste si poradila v následující čistě hypotetické:-)) situaci? Do "Sedmičky" jsou pozváni Libuše Benešová a Vladimír Mlynář. Paní Benešové se ale její oponent nelíbí a žádá jiného nejlépe Vladimíra Špidlu. Jaké je za dané situace nejlepší řešení: a) Vyhovět Benešové a místo Mlynáře pozvat Špidlu nebo jiného přijatelnějšího oponenta. b) Požadavek Benešové odmítnout s tím že určovat kdo bude pozván je věcí televize a pokud se jí to nelíbí do "Sedmičky" přijít nemusí.
    3. Jaký máte názor na 30ti minutové monology svého šéfa? Co říkáte stylu hlavní zpravodajské relace TV Nova (nehoda, zajímavost, zvířátko, sport)?
    4. Jaky je Vas nazor na opravnenost vysilaci licence TV Nova? [...]
    5. Jaký je váš názor na spor ČNTS/CME vs. CET21?
      Byl podle vás Vladimír Železný v právu, když - použijeme-li obě alternativní formulace - přestal používat služeb jedné servisní organizace/ukradl americkému investorovi televizi?
      Změnil se tento váš názor s nástupem do TV Nova?
  • Zveřejnili jsme projekt Petra Sládečka, který nám jej poskytl jako první z kandidátů. Proti kompletní verzi chybí příloha obsahující kalkulace přímých nákladů navrženého vysílacího schématu, takže P. Sládeček neprozrazuje nic z údajů, které Rada ČT v rozporu se zákonem č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím prohlásila za tajné. Části projektu jsou zde:

  • Zde je projekt Martina Mrnky, který minulý týden zveřejnil Svět Namodro:

  • Toto je projekt Vlastimila Ježka:

  • Přehled připravovaných, probíhajících i uskutečněných chatů je zde. Otázky lze posílat do všech chatů, které ještě neskončily. Ty jsou označeny světle modrým (nebo červeným, pokud rozhovor právě probíhá) symbolem hodin. (TP)

  • Josef Žák (KOSMAS) oznamuje, že má k dispozici poslední kusy knihy J. Čulíka a T. Peciny V hlavních zprávách: televize. Objednat je lze na www.kosmas.cz. (TP)

    Milan Horálek: "Požadovat informace o nákladech pořadů je nehorázné!"

  • Co je jinde považováno za samozřejmost, je v ČR "neslušnost". Otevřenost a přístup k informacím jsou základní podmínkou fungující demokracie. Americký Bílý dům zcela běžně publikuje, jaké přesně mají jeho zaměstnanci platy, viz zde; Rada České televize ve středu usoudila, že zveřejnění platů vysokých činitelů ČT by bylo útokem na jejich soukromí! :))) Jakýsi Horálek z téže Rady se vyjádřil, že žádost Britských listů o informace o rozpočtech pořadů ČT a platech jejích vedoucích pracovníků je "neslušná"! Jaksi mu vůbec nedošlo, že Česká televize má podle zákona povinnost tyto informace poskytovat. O předminulém groteskním zasedání Rady České televize, z něhož vyplývá, že ČT je zřejmě skutečně už na šikmé ploše směrem k zániku, protože se Rada nedokáže chovat kompetentně, jsme psali zde. (JČ)

    Galerie Britských listů

  • Do fotogalerií jsme doplnili mnoho nových fotografií, mj. snímky, které Štěpán Kotrba pořídil ve spolupráci s Českým rozhlasem a které dokumentují jeho akci Africká odysea, narozeniny nosorožce v králodvorské ZOO, letecké záběry z východních Čech a fotografie parních lokomotiv, které nasnímal Tomáš Pecina v Lužné u Rakovníka. (TP)


  • Již několik týdnů je v provozu nové diskusní fórum BL. (TP)

  • Konto, kam je možné posílat příspěvky na investigativní práci Britských listů, je toto:

    Účet č. 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s.
    Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1 (na Ovocném trhu je oficiální sídlo banky, ale není tam klientské centrum.)

    Variabilní symbol pro příspěvky 2001 (ti, po nichž chce banka konstatní symbol, mohou použít 0558).

    Příspěvek lze složit (bez poplatku) na kterémkoli klientském centru banky:
       Brno, Jánská 1/3
       České Budějovice, Kanovnická 18 (podle věrohodných zpráv neexistuje)
       Hradec Hrálové, Rašínova tř. 1669
       Olomouc, K. Světlé 2
       Ostrava, Dlouhá 3
       Pardubice, 17. listopadu 238 (dtto)
       Plzeň, Šafaříkovy sady 5
       Praha, Václavské nám. 43
       Praha - Zlatý Anděl, Nádražní 23

    (Prosíme čtenáře, kteří přispěli nebo přispějí tímto způsobem v hotovosti, aby nás informovali e-mailem, kde a kdy částku zaplatili - připravujeme pro všechny sponzory malý, ale exkluzivní dárek a nechceme, aby o něj anonymní sponzoři přišli.)

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://www.britskelisty.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a  Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz /prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a  hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:

  • Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|