středa 25. listopadu

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv z ČR Odkazy:
  • Přehled nejzajímavějších článků z poslední doby Česká televize:
  • Neviditelná revoluce na Kavčích horách (Tomáš Pecina) Britská televize:
  • Britská Rada pro komerční televizní vysílání ITC podlehla komerčnímu tlaku: povolila komerční televizi ITV zrušit hlavní večerní zprávy ve 22 hodin - diskuse v britském tisku Česká televize a televize v Kanadě
  • K diskusi o ČT (Jiří Jírovec) Rozhovor s Janem Jirákem:
  • "Rozhovor s Janem Jirákem: Nezbývá než se naučit komunikovat mimo masmédia" (časopis Konfrontace) Jaký je svět:
  • Ušlechtilé mravy ve světě nevítězí - intelektuální diskuse nemaji cenu (Jiří Nezval) Další stanovisko IT komise ČSSD k tarifům SPT Telecom:
  • Nedopusťme informačně segregovanou společnost!



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britská Rada pro komerční televizní vysílání ITC podlehla komerčnímu tlaku: povolila komerční televizi ITV zrušit hlavní večerní zprávy ve 22 hodin

    V minulých dnech měl šéfové britské komerční televize (která se skládá z šestnácti mezi sebou konkurujících regionálních televizních studií, takže komerční televize není v Británii takový monolit, jako je v ČR televize Nova) velkou příležitost k jásotu.

    Podařilo se jim po letech přesvědčit Radu pro komerční televizní vysílání, aby jim povolila zrušit vysílání hlavních půlhodinových večerních zpráv, které se po dobu posledních jednatřiceti let vysílaly pravidelně ve 22 hodin.

    Pro komerční televizi to ale byla velká potíž, protože nemohla dost dobře vysílat celovečerní filmy. Začínat s jejich vysíláním v 19.30 nebo ve 20 hodin, to je pro Británii příliš brzo. Veřejnoprávní BBC má hlavní večerní zpravodajství v 21 hodin, a od 21.30 může bez potíží do programu zařazovat celovečerní filmy.

    ITV lobovala pro odstranění News at Ten už dlouhou dobu, avšak dosud bezúspěšně. Pokud byli v Británii u moci konzervativci, premiér John Major se osobně zasazoval o to, aby půlhodinové Zprávy ve 22 hodin existovaly na ITV i nadále. Zdůvodňoval to tak, že je potřebné, aby měli občané pluralitní srovnávání mezi televizním zpravodajstvím z dvou hlavních, nejsledovanějších terestrických stanic, veřejnoprávní BBC a komerční ITV. (Komerční kulturní celostátní okruh Channel Four sice vysílá v 19.00 hodin samostatné padesátiminutové zprávy, ale tuto stanici sleduje jen asi 10 procent obyvatelstva, kdežto BBC i ITV sleduje obojí více než 30 procent diváků.)

    (Mimochodem, zpravodajství pro komerční televizi ITV vyrábí v zájmu plurality úplně samostatné studio, Independent Television News, které nemá s televizí ITV jinak vůbec nic společného. Tak by to mělo jistě být i v České republice, kde by mělo být zpravodajství televizi Nova odejmuto a Nově by ho měla prodávat úplně samostatná zpravodajská instituce, třeba Reuters.)

    Tentokrát však, 19. listopadu, po bouřlivém jednání rozhodla Rada pro britskou komerční televizi Independent Television Commission komerční televizi dovolit, aby zrušila dlouholetou celostátní instituci - jednatřicet let staré News at Ten.

    Podmínkou je, že ITV bude muset vysílat během večera dvojí zpravodajství, jedno v 18.30 a druhé ve 23.00 hodin a ve 22.00 hodin se bude muset na ITV vysílat, v přestávce pro reklamy, třeba uprostřed celovečerního filmu, stručný přehled zpráv.

    Proti rozhodnutí zrušit News at Ten ostře protestovali premiér Tony Blair i ministr kultury Chris Smith. Výbor britského parlamentu pro sdělovací prostředky vydal zprávu, která ostře odsoudila tuto změnu. Avšak Independent Television Commission konstatovala, že i když je prý pravda, že jsou politikové "právem znepokojeni", televizi ITV by mělo být umožněno, aby novou strukturu vysílání vyzkoušela.

    Mnozí politikové reagovali na rozhodnutí zrušit News at Ten neobyčejně hněvivě. Gerald Kaufman, předseda parlamentního výboru pro kulturu, média a sport, konstatoval: "Zaznamenali jsme další mezník na cestě zprimitivňování Británie."

    Bývalý premiér John Major vyjádřil názor, že jde o vážnou chybu, která povede k degradaci vysílacího programu stanice ITV. Nezávislý poslanec a bývalý reportér BBC z války v Bosně Martin Bell uvedl: "Znamená to, že zpravodajství je odsunováno stranou, ať říkají cokoliv. Nejde jim o nic jiného než o peníze a o sledovanost."

    Před rozhodnutím o této záležitosti obdržela britská Rada pro komerční televizní vysílání ITC velké množství dopisů od veřejnosti. Z 1806 dopisů, které Rada obdržela, se vyjádřilo 82 procent pisatelů, že si přeje zachování News at Ten.

    Mimochodem, zpravodajství britské komerční televize se jen velmi málo odlišuje od zpravodajství veřejnoprávní BBC.

    Přínášíme výběr názorů k této záležitosti z britského tisku.

    Proč by špatné zprávy z ITN měly znepokojit nás všechny

    Následující článek, jehož autorem je Fergal Keane, mimořádný zpravodaj televize BBC, vyšel 21. listopadu v deníku Independent.

    Existuje jedna otázka, kterou si klade každý zpravodaj BBC, jakmile dorazí do cizí země z domácí základny a vydává se za natáčením zpráv. Vždycky jde vlastně jen o tři slova. Tři velmi důležitá slova. Je tady ITN? A jestliže jsou skutečně na místě přítomni reportéři ze zpravodajského studia komerční televize, reportérovi BBC se okamžitě zvýší tep a velmi se zostří vnímání jeho smyslů.

    Naposledy jsem to zažil v Indonésii během lesních požárů, které tam letos tuto zemi vážně poničily. Dorazil jsem do Indonésie a byl jsem ujištěn místními kontakty, že "opozice" na místě není. Tak jsem si pronajal vrtulník a vydal jsem se s kameramanem natáčet hořící lesy. Byl jsem přesvědčen, že máme exkluzívní zprávu.

    Navrátili jsme se s dramatickým zpravodajským materiálem. Pak jsem upíjel studený drink v hotelovém foyeru a promýšlel jsem si scénář. Vzhlédl jsem od stolu a uviděl jsem otrhanou a zablácenou postavu Marka Austina, reportéra ITN, za nímž se vláčel obdobně špinavý kameraman. Moje samolibé uspokojení okamžitě vyprchalo. To, že vypadají tak strašně, musí přece nutně znamenat, že byli na nějakém děsném místě. Austin mi nic neřekl, kameraman na mé otázky pokrčil rameny a šel si dát pivo. Zmocnil se mě starý známý nepokoj.

    Mark Austin je mým dlouholetým přítelem a konkurentem. Několik let jsme spolu pracovali na Dálném Východě. Neznám lepšího člověka, v jehož společnosti se člověk může večer napít a najíst v nějakém zapadlém koutě světa. Ale Austin je také velmi tvrdý, je to konkurence, kterou musíte pořád sledovat. Austin je jedním z nejlepších reportérů ITN.

    Jeho reportáž jsem neviděl, ale jsem si jist, že byla velmi dobrá, plná tradiční energičnosti ITN. Přirozeně, dávám přednost zpravodajství BBC a mám velkou radost, když se nám podaří ITN přetrumfnout. Ale musím přiznat, že v ITN jsou prvotřídní novináři a jen pošetilý reportér BBC by se je snažil ignorovat.

    V nejlepších případech produkuje ITN velmi profesionální práci, která je vzorem srozumitelnosti a přístupnosti. Nejlepší reportéři ITN mají přirozený instinkt pro to, co dokáže zaujmout představivost veřejnosti. Jsem také přesvědčen, že existence ITN je velmi dobrá pro zpravodajství BBC. Potřebujeme víc seriózní konkurence. Víte-li že s vámi soutěží vynikající novináři, jaké má ITN, dáte si velký pozor, aby vám nevyfoukli exkluzívní zprávu. Vědomí, že lidi budou srovnávat mezi zpravodajstvím BBC v 21 hodin a zpravodajstvím ITN ve 22 hodin způsobuje, že si velmi zdravě dáváte pozor na to, co natáčíte.

    Možná si přestavujete, že novináři BBC nad rozhodnutím zrušit News at Ten nějak jásají. To by dělali jen hlupáci. Smrt News at Ten je špatnou zprávou pro veškerý britský televizní žurnalismus. Rada pro komerční televizní vysílání vytvořila deprimující precedens: když se rozhoduje mezi nejslavnějším zpravodajským pořadem a sledovaností, vítězí sledovanost.

    Je pravda, že sledovanost všichni potřebujeme. Vysílat vynikající pořady, na které se nikdo nedívá, je jen plýtváním. Avšak News at Ten měla stále ještě obrovskou diváckou obec a obrovskou loajalitu veřejnosti.

    Signál že sledovanost je dnes důležitější než žurnalismus vysílaný v hlavním vysílacím čase, musí nutně šokovat všechny, kteří chtějí zachovat to, aby televize poskytovala všem rozsáhlý a rozmanitý přístup k informacím. Představa, že dramatické rozhodnutí, k němuž večer dospěje parlament, se neobjeví v News at Ten, ale v jakémsi pohřebním zpravodajství ve 23 hodin, kdy většina národa už šla spát, je deprimující.

    Úsilí o zachování kvalitní novinářské práce při klesající sledovanosti je vážným problémem pro vedoucí pracovníky televizních stanic všude na světě. Americké televizní stanice tento problém většinou vyřešily zprimitivněním zpravodajství. Zpravodajství se tam sice stále vysílá v hlavním vysílacím čase, ale obsahově je špatné, protože se snaží americké zpravodajské pořady dosáhnout vysoké sledovanosti. Výsledek je často zábavný, náročný či provokující k myšlení však málokdy.

    V nejhorším případě vznikají v tomto systému katastrofy, jako údajný skandál "Tailwind", který vyvolal vážnou krizi v CNN. CNN totiž odvysílala falešnou informaci, že americká armáda používala ve Vietnamu nervový plyn. Způsobil to špatný research a honba za vyšší sledovaností.

    V současné Americe je zaměřován seriózní žurnalismus na malé, specializované publikum. To přirozeně znamená menší rozpočet na zpravodajství. Jedním důsledkem byl dramatický pokles zpravodajství ze zahraničí v americké televizi. Americká veřejnost, která nebyla nikdy příliš dobře informována o zahraniční politice, je ponechávána ve stavu nevědomosti a nechápe nic, když americká vláda zahajuje zahraničně politické iniciativy, o nichž jim jejich televizní stanice neřeknou nic.

    V Británii to tak dosud zdaleka není. Ale se sílící konkurencí od satelitní a digitální televize, tradiční televizní stanice jsou pod tlakem. Neexistuje lehké řešení. Mělo by ale být možné vyrábět takové zpravodajství, jaké produkujeme, na něž se stále budou chtít dívat milióny lidí. Mládež nikdy nebude zpravodajství tolik vzrušovat jako Leonardo di Caprio nebo Kate Winslettová. Ale to neznamená, že bychom tu práci měli úplně přestat dělat.


    Jednoho dne bude neexistence News at Ten dobrou zprávou...

    napsal Jon Snow, moderátor ITN padesátiminutové zpravodajské relace "Channel Four News" v týdeníku Independent on Sunday:

    News at Ten usmrtila milá stará paní Thatcherová, ze svého politického hrobu. Navzdory tomu, že měla ráda moderátora Sira Alistaira Burnetta a celý tým, právě ona zahájila pochod televize ITV od principů veřejné služby do tržního prostředí. [Slavný dokumentární film ITV, kritizující zmasakrování údajných teroristů IRA britskými tajnými agenty v Gibraltaru] Death on the Rock nebyl v pojetí Thatcherové žádnou veřejnou službou.

    Thatcherová ITV výrazně zrestrukturalizovala, a to znamenalo, že minulý čtvrtek neměla Rada pro komerční televizní vysílání šanci, aby udržela existenci News at Ten. Kdyby se komerční televizní okruh ITV znovu pokusil jít proti trhu, nakonec by to znamenalo finanční katastrofu.

    Představitelka ITC Jane Thanová řekla Jeremy Paxmanovi v pořadu Newsnight, že ITC chce regulovat komerční televizi "jenom volně". To je hezký eufemismus. Odstranění News at Ten bylo od samého začátku dohodnuté předem a všichni v News at Ten to věděli. Jednání Rady pro komerční televizní vysílání byla jen potěmkinovská přetvářka.

    Slavné a známé osobnosti se přirozeně za zachování News at Ten postavily, ale vždycky je to podezřelé, když hodně mužů ve večerních šatech bojuje proti změnám v televizi. Loni se pokusil John Major využít svého premiérského úřadu k tomu, aby oslabil dopad reforem Thatcherové a aby donutil Radu pro komerční televizní vysílání nechat News at Ten tam, kde jsou. Tentokráte informovaní lidé věděli, že to už nepůjde. Dnes už v podstatě není ITV televizní stanice veřejné služby, je to plnokrevná, komerční entita a vzhledem k režimu, který vytvořila Margaret Thatcherová, má plné právo se chovat komerčně. Jen se podívejte, kam se poděly pořady ITV proškoly, pro děti, co se stalo s jejími dokumentárními filmy - a nyní přišla řada na zprávy.

    Avšak v ITV nyní zavládl nový duch - ředitelé jsou mladší a vědí, čeho chtějí dosáhnout. Tlustá auta BMW, v nichž jezdili jejich předchůdci, už jsou pryč. Tito ředitelé obědvají v kantýně. Tito lidé se nezajímají o chválu odborníků ani politiků: chtějí dělat televizi, na kterou se budou občané dívat, a která bude hodně vydělávat. Vítejte v nové Británii!

    Je možná načase, aby začala poctivá debata o tom, co se děje v oblasti televizního vysílání veřejné služby. Každý druhý týden začíná vysílat další sada digitálních televizních okruhů. Co přesvědčí lidi v příštím století, že je koncesionářský televizní poplatek ospravedlnitelný? Je to tvrdá daň, která ostře dopadá na chudé lidi. Proč by neměla mít právo BBC, hlavní televize veřejné služby, vysílat sama reklamu? To jsou tabuová témata - skoro tak tabuová, jako podporovat přesun týmu zpráv News at Ten do budovy ITN.

    Ale já se musím přiznat, že ten přesun podporuju, částečně z vlastního zájmu - Channel Four News bude mít jedině zisk, bude-li posílena kultura sledování zpravodajství v podvečer. Ale jde taky o něco jiného. Komerční zpravodajské studio ITN a Channel Four se rozhodly společně investovat 10 miliónů liber (500 miliónů Kč) do renovace zpravodajské relace Channel Four News - od ledna 1999 budou mít tyto zprávy nové studio, novou technologii. ITV taky bude usilovat o to, aby její nové zprávy v 18.30 byly úspěšné. Ne z důvodu povinností televize veřejné služby, ale v důsledku komerčních instinktů investuje ITV rozsáhlým způsobem do zpravodajství. Trh diktuje, aby ITV zahajovala večer se silnou sledovaností - a proto musí ITV investovat do zpravodajství - do investigativní novinářské práce, do dobrých moderátorů, do zpráv, které jsou vyráběny a prezentovány lépe, než to dokáže kdokoliv jiný.


    Guardian: Zprimitivňování televizního zpravodajství: ITV činí digitální chybu

    Důsledkem likvidace hlavních večerních zpráv News at Ten bude oslabení televizního vysílání veřejné služby a je docela dobře možné, že se ukáže, že zrušení News at Ten bylo chybou i z komerčního hlediska. ITV ztrácí ve 22 hodin sledovanost, a chce si ji udržet vysíláním populárních filmů, i když 5,5 miliónu Britů, kteří sledují News at Ten, je obrovská divácká obec, která daleko přesahuje čtenářskou obec jakéhokoliv denního listu.

    Pokud to bude znamenat, jak je pravděpodobné, že více než dva milióny britských občanů přestanou pravidelně sledovat seriózní zpravodajství, občané budou daleko méně informováni. Povede to k podstatnému zbulvárnění vysílání, které je v rozporu s povinnostmi veřejné služby, které má komerční televize ITV vůči občanům.

    Independent: Smutná zpráva

    Likvidace zpráv News at Ten je důvodem k celonárodnímu smutku. Litujeme toho, protože se nám tyto zprávy líbí a protože je to škoda - zrušení News at Ten povede k oslabení významu zpravodajství v televizním vysílání.

    Avšak televize se mění a nemá smysl přidržovat se paternalistické vize "poučující demokracie", v níž jsou masy krmeny tím, co je pro ně dobré, a obalí se to do čokolády zábavných trivialit.

    Ve vznikající digitální éře si lidé sami zvolí, zda se budou chtít dívat na filmy nebo na zpravodajství nebo na něco jiného a programová struktura televizní stanice bude mít vliv jen na minimální zájmovou diváckou oblast. Na roztříštěném trhu si sami budeme moci zvolit, zda chceme program kvalitní nebo primitivní.

    Věk, v němž se celý národ díval v televizi na jedinou věc, už míjí. Je to možná škoda, ale je to nevyhnutelné.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|