úterý 16. března

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv z ČR Odkazy:
  • Přehled nejzajímavějších článků z poslední doby Britský tisk o Václavu Havlovi:
  • Havel - Revolucionář zmačkaného sametu (Guardian) Komentář:
  • Guardian o Havlovi (Jan Čulík) Hudba, kultura a mnohem víc:
  • Zemřel Yehudi Menuhin Jsou české zákony spravedlivé?
  • Dál o lustracích: odpověď anonymovi (Štěpán Kotrba) Sdělovací prostředky:
  • Internetová žurnalistika - náhradní komunikace nebo něco víc? (Jan Martinek) Sport a lidské nasazení:
  • Maratón v Los Angeles - pokračování reportáže (Jiřina Fuchsová) Oznámení:
  • Vyšel časopis Hurontaria - březen 1999 Děti Země:
  • Výstava "Konec dioxinu v České republice" je ve Zlíně



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britske listy over the past year or so. (Selected Britske listy articles in English now appear in the new electronic pages of the journal "The New Presence"). - Zde je měsíčník Nová přítomnost.
  • Tady je minulé vydání Britských listů.
  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.
  • Adresa Britských listů je zde. Pouze když nefunguje, pište na tuto alternativní adresu.
  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).
  • Užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku jsou zde.

    Co je nového v České republice

  • V Českém rozhlase asi nedojde ke změnám a poněkud neumělé vysílání Radiožurnálu se asi nezlepší? Na konečně uspořádaný konkurs na funkci nového generálního ředitele Českého rozhlasu se přihlásilo nejméně 23 osob. Asi polovina z nich pracuje v samotném rozhlase. Rada po ukončení nynějšího funkčního období se jaksi neměla k vypsání nového konkursu, ale pak oznámil nynější ředitel ČRo Vlastimil Ježek, že odchází. Rada předtím rozhodla, že nebude hledat budoucího ředitele ČRo pomocí výběrového řízení, ale jednání o koncepci vedení rozhlasu do roku 2005 zahájí rovnou s Ježkem. Je to podivné, že původně nechtěla konat nový konkurs. - Mezi novými uchazeči je současný programový ředitel ČRo Josef Havel. Josef Havel se podílel "na vypracovávání budoucí strategie se v programové oblasti". Konstatuje: "Bývalo by bylo nejlepší, kdyby se přihlásil současný generální ředitel. Vzhledem k tomu, že se rozhodl konkursu neúčastnit, tak jsem se (přihlásil já)," řekl Havel. - Takže zůstane v ČRo všechno při starém?

  • Ministr financí a místopředseda ČSSD Ivo Svoboda ztratil podporu středočeské organizace strany a nemusí být zvolen ani do vedení ČSSD ani možná nezůstane ve funkci ministra financí. (Podle některých pražských pozorovatelů je Ivo Svoboda jedním z nejméně efektivních ministrů Zemanovy vlády.) "Za udržení Iva Svobody v ministerské funkci patrně bojuje jeho nejbližší spolupracovnice Barbora Snopková," napsalo podle ČTK včerejší Právo, a je to dobrý příklad, jak se vytvářejí fámy. Právo vůbec nemělo zveřejnit informaci, kterou nemá potvrzenu, a musí do ní dávat slovo PATRNĚ a je s podivem, že tak podřadný výrobek cituje i ČTK. - Před časem se na mě s podobným přístupem obrátil jeden český novinář. Vyjádřil podezření, že určitý činitel rozkradl nějaké milióny. "Pane Čulíku, zatelefonujte mu, a zeptejte se ho, zda je skutečně rozkradl. On to popře a vy pak zveřejněte v BL titulek "X.Y. popírá, že rozkradl milióny." A lidi si už udělají vlastní závěr. - Takhle se ale přece nedá jednat!

  • Sociální demokracie je podle místopředsedy Zdeňka Škromacha "schopna spolupracovat s každou reálnou politickou silou". Podle Zemanovy zprávy pro dubnový sjezd by ČSSD měla v budoucnu počítat s různými formami spolupráce s ODS, KDU-ČSL, a reformovanou KSČM. Prý je však KSČM voličsky největší soupeř sociální demokracie. - Naopak Steven Saxonberg v tomto příspěvku dosti přesvědčivě argumentuje, že se ČSSD i ostatním stranám čeští nereformovaní komunisté velmi dobře hodí, protože splňují pro ně potřebnou roli strašáka. Že výhodnou roli odstrašujícího činitele, kterou hraje na politické scéně KSČM, nedokázaly v důsledku svého amatérismu české politické strany využít, je jiná věc, argumentuje Saxonberg.

  • Trpká zkušenost z okupace českých zemí nacistickým Německem, která začala 15. března 1939, včera před 60 lety, byla podle prezidenta Václava Havla jedním z důvodů, proč tak silně pro ČR prosazoval vstup do NATO. Připojením k alianci se spojencem ČR stává i současné Německo; 15.březen 1939 se ale nesmí vytratit z paměti českého národa, uvádí prezident v prohlášení k tomuto výročí. Havel si myslí, že obě světové války by možná nemusely být, kdyby existovala v dané době Severoatlantická aliance. - Je asi dobře, že ČR vstoupila do NATO, pokud to nebude Českou republiku stát nesmyslné množství peněz (v západním tisku se objevují názory, že americkou vládu přesvědčovaly o rozšíření NATO do střední Evropy hlavně zbrojovky, chtivé nových vojenských zakázek) - jenže pořád nejsem přesvědčen, že budou občané západních zemí skutečně ochotni nasazovat svou kůži a prolévat svou krev, bude-li České republice hrozit nová okupace. Vždyť o rozšíření NATO do střední Evropy třeba v Británii nikdo neví a nijak se o tom veřejně nedebatovalo. Zajímavá je také pořád ta otázka, proč není v NATO ani Rakousko, ani Finsko, přestože Finsko proti Rusům bojovalo, když to bylo zapotřebí, aby uhájilo svou nezávislost, a Československo ne. (JČ)

    Miloš Kaláb poslal k 60. výročí nacistické okupace Československa tento text:

    Proč jsou pořád války? Povzdech

    Je tím vinna smrtelnost lidí. Stará generace, která válku poznala, musí zemřít, aby daleko lepší válku mohli vést mladí, kteří napraví všechna příkoří, k nimž došlo ve válce minulé. Když tak čtu různé oslavné články ke vstupu ČR do NATO, nemohu nevzpomenout na Malou dohodu před druhou světovou válkou. Zaručovala demokracii a bezpečnost Československé republiky od Jasiny až do Aše. Bylo mi v r. 1939 deset roků a pamatuji na hákové kříže, pláč lidí nad zradou Západu, tedy Anglie a Francie. Žili jsme v protektorátu a po válce byla republika o Podkarpatskou Rus menší. Za to se za války i po ní značná část národa upnula na Východ. Kdo by se jí divil - odtud nikdy nepřišli agresoři a tak se slavilo, že nyní je naše bezpečnost zaručena na věčné časy. Přišel rok 1968 a přišli agresoři. Z Východu. Takže se kyvadlo vrátilo nebo se kolo otočilo ještě za mého života, tohle mnoho lidí nezažilo. Republika je pouze malou částí toho, co představovala před válkou a ještě i po ní, ale opět se slavnostně řeční a píše.

    To, že problémy v Jugoslávii neřeší OSN nýbrž NATO, a že se chystá útočit na nečlenské území 'obranná organizace', neslibuje moc dobrého do budoucna. Další kolo tohoto cirkusu už neuvidím a myslím, že nebude oč stát. Pokrok se projevuje nejen v biotechnologii ale také ve zbraních. A v přístupu lidí k ozbrojenému boji. Kanadská vláda uvolňuje dosti velkou částku na vývoj bojové podprsenky pro ženy v první linii. Ty bojovnice dělají z každé ženy potenciální bojovnici, takže k čemu nějaké konvence na ochranu žen, dětí a starců? To jen jako připomínka, že se nedá zjistit, zdali mrtvé ženy při ozbrojeném střetu budou náhodné oběti nebo vojačky. Koho to ale zajímá? Staří vymřou a nebudou do toho mluvit.


  • Ministr vnitra Václav Grulich odmítl tvrzení Jana Rumla, podle něhož "významné funkce svého úřadu obsazuje lidmi s komunistickou minulostí a že se snaží paralyzovat činnost Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu" Podle Grulicha, jmenoval většinu současných vedoucích pracovníků úřadu do funkcí ještě Ruml v době, kdy byl ministrem. (BL mají zase i informace, že prý Ruml řídil ministerstvo ideologicky a bez potřebných odborných znalostí. Konec konců, ani to nepřekvapuje, jen pohlédněme na to, jak Ruml dodnes blokuje českou politickou scénu a zabraňuje vytvoření rozumnější koalice, která by snad byla schopna řešit naléhavé hospodářské problémy ČR.) 22 nynějších vedoucích pracovníků MV jmenoval Ruml, šest jich jmenoval ministr Cyril Svoboda. Zbývajících sedm, z nichž pět působilo na ministerstvu již za Jana Rumla, bylo jmenováno současným ministrem Václavem Grulichem. Pouze dva byli přijati nově," uvedl Grulichův mluvčí. Grulich ovšem neuvedl, zda tito lidé náhodou nepracovali na MV před rokem 1989. A vadilo by to, kdyby byli třeba odborníky na otisky prstů? - Pokud Grulich brání činnosti Úřadu pro vyšetřování zločinů komunismu, kolik komunistických zločinců bylo odsouzeno do vězení za ministrování Jana Rumla?

  • Mužsky šovinistická reklama na internetu pro Z-Market. Tento internetový supermarket se inzeruje na některých webových stránkách těmtito vůči ženám blahosklonně arogantními mužskými slogany: Ukažte své manželce, že internet není nesmysl. Ukažte své manželce, že se na internetu dá nakupovat. Ukažte své manželce Z-Market. Zrovna šla kolem počítače s tímto bannerem má britská manželka, ředitelka počítačové firmy a nemohla dost dobře věřit svým očím, že někdo v dnešní době zveřejňuje takto urážlivé výroky. Máte si to prý, pánové, strčit kamsi. (No, ale jinde na světě je to ještě horší, v islámských zemích musejí ženy chodit od hlavy k patě zahaleny a v Afghánistánu jim usekávají ruce, když chtějí jít do školy nebo do práce. Takže v ČR v tomto ohledu není zas tak zle, ve srovnání s Afghánistánem...) - Hovořil jsem o této reklamě také v jednom svém kursu, kam chodí i jedna univerzitní učitelka - historička, a ta konstatovala, že tak před čtvrt stoletím se takovéto nehoráznosti vyskytovaly i v Británii. - Znamená pohlavní vybavení muže, že nemůže chodit nakupovat, anebo naopak pohlavní vybavení ženy ji předurčuje k nakupování? Mohl by nám to Z-Market vysvětlit? (JČ)

  • Komunisté navrhli snížit do roku 2005 týdenní pracovní dobu ze současných 42,5 hodiny na 35 hodin a zachovat přitom výši reálné mzdy. Skoro všechny ostatní strany v parlamentě to odmítly. Argumentují, že při panující ekonomické recesi nelze snižovat nezaměstnanost způsobem, který zdražuje pracovní sílu.     Zavedení pětatřicetihodinového pracovního týdne plánují některé evropské země. Chtějí tak snížit nezaměstnanost, která mnohde přesáhla 11 procent. Od příštího roku má taková pracovní doba měla platit pro francouzské podniky s více než 20 zaměstnanci. Od roku 2002 ji chce Francie zavést všeobecně. Snížit pracovní dobu ze 48 na 35 hodin týdně chce také italská a německá vláda. - Někdo by měl prostudovat, proč v těch zemí zvýšení nákladů na pracovní sílu ekonomiku neohrozí. Nebo ohrozí? - A co takhle snížit počet pracovních hodin týdně spolu i s platy. To by asi bylo velmi nepopulární, nebylo by to ale spravedlivé vůči těm desetitisícům či statisícům lidí, kteří jsou nikoliv z vlastní viny nezaměstnaní? Nemá vlastně v hospodářské krizi a při vysoké nezaměstnanosti každý zaměstnaný pracovník pociťovat určitou odpovědnost vůči svým nezaměstnaným bližním? Nebo se to tak nemá brát?

  • Je poslanec Jiří Payne "pain" (otrava?) Josef Schrabal zveřejnil v Newyorských novinách na tomto místě reportáž s fotografiemi z návštěvy Jana Kavana v New Yorku.

  • O geneticky modifikovaných potravinách. Přesto, že po nedávné kontroverzi, týkající se zpráv, že geneticky modifikované potraviny pravděpodobně poškodily zdraví zkoumaných krys, se zapřísahala britská vláda, že výrobu geneticky modifikovaných potravin nijak omezovat nebude, v těchto dnech vyšlo najevo, že uzavřela s čelnými firmami z tohoto průmyslového sektoru dohodu o dočasném moratoriu a o kontrole šíření geneticky modifikovaných potravin. (Například budou muset být geneticky modifikované potraviny jasně pro spotřebitele v obchodech označeny.) - Jedna čtenářka píše: Pokud Vas zajimaji genove technologie (firmy a produkty), webova adresa je: www.genengnews.com

    . Minuly tyden jsem byla na jednom skoleni, kde vystupoval odbornik z ceskeho Ministerstva zemedelstvi. Ptala jsem se na geneticky modifikovane potraviny. Na zakonu, ktery by mel jejich uziti upravit, dela pry Ministerstvo zivotniho prostredi uz nekolik let. Myslim, ze pokud na  miste ministra vydrzi Kuzvart, tak zakon moc mirny nebude.

  • Havel dostane doktorát ve Winnipegu. Na této stránce má Mirek Kolár Zajímavosti z Kanady a mezi jiným tam informuje i o tom, že Havel dostane 28. dubna čestný doktorát University of Manitoba ve Winnipegu,.

  • Dotuje česká vláda z peněz českých daňových poplatníků Evropskou banku pro obnovu a rozvoj? Má-li banka BERD vlastnický podíl v České spořitelně, pokud jiný podílník ve spořitelně, totiž český stát, do této banky na její záchranu strká nyní velké finanční částky, totéž přece musejí učinit i ostatní podílníci, včetně banky BERD. Pokud to neučiní, dává česká vláda část těchto peněz přímo do kapsy banky BERD. Čím to, že banka BERD, jak se zd, tyto peníze od české vlády mlčky přijímá a v ČR si toho dosud nikdo nevšiml? - Čtěte o tom článek Františka Nepila v tomto vydání BL.

  • Vyšlo páté číslo časopisu Tramvaj Načerno.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz/prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

    Výběr textů z posledních dní:


    Pokračování seznamu nejzajímavějších článků z poslední doby umisťuji zvlášť jako samostatný text, viz OBSAH dnešního čísla. (Toto pokračování se NENATÁHNE jako součástí Kompletních Britských listů, musíte si na ně v Obsahu samostatně kliknout.) Všechny články předchozích vydání od začátku Britských listů v červenci 1996 jsou k dispozici v archívu BL.


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|