úterý 13. července

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Přehled událostí Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Korupce v  ČR:
  • Korupce české policie, zaměřená vůči cizincům, se nevyšetřuje (Michal Škop) Mladá fronta Dnes, Zeman a Čekan:
  • Skvrny na bryndácích českých novinářů (Jaroslav Plesl, časopis Euro) Česká politika:
  • Svatá Markéta, žito a referendum (Jaroslav Veis, Český rozhlas) Kosovo: Britští novináři ostře reagují na útoky vládního propagandisty:
  • Pravda a lži (Alex Thomson, Channel Four News)
  • Zkontrolujte si fakta (Michael Williams, BBC Radio) Literární noviny:
  • Literární noviny: Výlučnost českých intelektuálů a reálný svět (Juliana) Restituce a Češi v zahraničí:
  • Jo, milej pane, máte smůlu. Nejste občanem Paříže (Vratislav Kuška) Internet:
  • Vstoupí politická scéna na internet? (Kostas Zgafas) Školství:
  • Co dělat (aby mohli mladí lidé víc studovat v zahraničí)? (Jiří Jírovec) Korupce na právnické fakultě v Praze:
  • Jiřímu Jírovcovi: V Čechách nikdy nikdo neodstupuje (Jindřich Pařík) Školství:
  • Jak je to tedy s maturitami na britských školách? (Jaroslav Teplý, JČ) Reakce:
  • Čtenost článků s bulvárními titulky v BL (Petr Němec)
  • Jak je to s životním prostředím a českou občanskou společností (Jiří Soler)
  • Čtenáři nechtěli vidět nahou zpěvačku (Karel Kocourek)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Pravda a lži

    Alex Thomson, hlavní korespondent britského televizního pořadu Channel Four News, reagoval v tomto článku, zveřejněném v pondělí 12. července v deníku Guardian, na 
    kritiku sdělovacích prostředků během války o Kosovo od Alastaira Campbella, tiskového tajemníka Tonyho Blaira.

    Dlouhé měsíce reportáží o vražedném chování Srbů po celém Kosovu; dlouhé týdny drastických očitých svědectví od kosovských urpchlíků; nejlepší reklama, jaké se dostalo britské armádě za celé generace a pak dlouhé dny děsivých důkazů, že to, o čem uprchlíci tvrdili, že se stalo, se skutečně stalo. A pak dostaneme Alastaira Campbella, který kňourá, že měl s námi moc těžkou práci!

    Stejně jako se to stalo mnoha jiným novinářům, i na mě stříleli, nesčetněkrát mě zatkli, stával jsem se terčem dělostřelecké palby, srbská armáda mě zbila a okradla během událostí ve Vukovaru, v Srebrenici, v Dubrovníku a na mnoha dalších místech, kde docházelo v devadesátých letech k válečným zločinům. A ano, Alastaire, sdělovali jsme veřejnosti všechny důkazy a podrobnosti o srbském fašismu dávno, dávno předtím, než vás to vůbec začalo zajímat.

    Takže jestliže chcete vědět, proč veřejnost podorovala válku o Kosovo, poděkujte novinářům, nikoliv nynějšímu hlavnímu vládnímu propagandistovi. Jestlipak Campbell vůbec tuší, proč lidi v Kosovu vůbec vědí, kdo je Jamie Shea? V důsledku novinářské práce.

    Ano, snobské postoje, vyjadřované vůči Jamiemu Sheahovi (že nemluví dostatečně vznosnou angličtinou, pozn. JČ) byly odporné a ten člověk má plné právo mít pocit hněvu. Je mi úplně jedno, jakým přízvukem ke mně někdo mluví, pokud říká pravdu.

    Jenže Campbell ví velmi dobře, že někdy NATO neříkalo pravdu. Lhalo ohledně nepřesného bombardování Prištiny a snažilo se z toho obviňovat Srby. Totéž učinilo ohledně jednoho vybombardovaného konvoje traktorů.

    Dovolte mi, abych Campbellovi připomenul, že tato válka se vedla proto, aby se zamezilo utrpení civilistů. Řekl: "Bomba, která se minula cílem a udělala díru do silnice, se stala zprávou po celém světě, protože tam Srbové přivezli kameramany." To je laciný komentář, který zlehčuje životy civilistů, kteří zemřeli, když se NATO dopustilo této chyby - a šlo o životy civilistů, přesně těch lidí, kvůli nimž jsme vedli tuto válku. Z velmi rozdílných důvodů byli Srbové i západní sdělovací prostředky právem znepokojeny v důsledku takovýchto chyb.

    Jak míjel čas, reakce Severoatlantického společenství začínaly být daleko systematičtější a artikulovanější. Ale když se dopustíte v jedné věci drobné lži, unikne vám celková pravda. Zejména když nejsou k dispozici žádné televizní záběry z oné celkové scény v Kosovu. Jak říká Campbell sám: "Pravda je síla."

    Potíž je, že i NATO mělo zájem o šíření velké lži. Informovali jsme o vybombardování čínského velvyslanectví, nemocnice a televizní stanice v Bělehradě, protože k tomu došlo.

    Je to pravda. Jestliže Jamie Sheah konstatuje: "Není politikou NATO zaměřovat se na civilisty," a pak úmyslně promění maskérky a uklízečky v bělehradské televizní stanici v růžovou mlhu, myslím, že existuje určitý problém. Jestliže NATO neustále hovoří o tom, že zasahovalo množství tanků po celém Kosovu a pak množství reportérů komerční britské televize na okruzích 3, 4 a 5 dokáží najít jen jediný - opakuji - jediný zničený tank v celém Kosovu, myslím, že existuje taky problém. Jestliže NATO tvrdí, že zasahuje vysoce důležité vojenské cíle, a já pak vidím, že nedaleko Glogovace byla rozdrcena kuřecí farma, zdá se mi, že existuje určitý problém. Jestliže nám NATO sděluje, že proměnilo kasárna v Prištině v trosky, a i potulní psi na ulici vědí, že ta kasárna byla už dlouhé týdny prázdná, ano, Alistaire, existuje určitý problém.

    Vůbec nevím proč, ale situace se po Campbellově návštěvě v ústředí NATO v Bruselu zhoršila. A on se vážně diví, že byli novináři nedůvěřiví, když se uprostřed války vydal do ústředí NATO?

    Konec konců, zodpověděl tu otázku sám. Konstatuje, na jedné straně, že novináři považovali některé živé videolinky během tiskových konferencí NATO za propagandu. A pak prakticky hned v další větě píše: Bylo důležité, abychom udrželi pozornost veřejnosti na tom, co říkáme my."

    Nemůžete seriózně očekávat od sdělovacích prostředků, že automaticky budou přebírat některé hrůzné příběhy z Kosova od britského ministra obrany George Robertsona a budou je prezentovat jako "fakta".

    Mnoho reportérů to jistě dělalo. Ale někteří z nás si ještě pamatují na zprávy o tom, že prý Iráčané vytahovali nemluvňata v Kuwait City z inkubátorů, a pak se zjistilo, že to všechno byla jen propaganda - promiňte, vlastně jen "udržování pozornosti veřejnosti na tom, co říkáme my".

    A zmínil jste se o známém horkém bramboru videozáznamů ze stihaček. Není to podivné, že NATO nikdy nemělo videozáznam ze stihačky, když šlo o bombu, která se minula cílem? Onen nešťastný americký pilot, který prožil slunné odpoledne tím, že bombardoval Albánii namísto Kosova, jaksi vůbec neměl žádné videozáznamy. Není to zvláštní?

    Právě proto jsem nevysílali - a neměli jsme v žádném případě vysílat - historie zvěrstev od uprchlíků jako nezdrojovaná fakta. Když jsme se dostali do Kosova, kontrolovali jsme jejich pravdivost. Navštívili jsme znovu Izbicu, Maleševo, region Drenica a ostatní. Tomu se říká kontrolování vlastních "faktů". Alastair i já víme, že byste s tím souhlasili.

    Velmi rád bych chtěl od vládních propagandistů, aby daleko více uznali, kolik práce jsme odvedli před válkou tím, že jsme lidem dokázali vysvětlit, jaké strašné věci se v Kosovu dějí.

    Campbell buď vůbec neví o celé záležitosti nic, anebo ho prostě nezajímají celá ta dlouhá léta práce věci oddaných a odvážných lidí ve snaze přivést pozornost lidí ve světě k fašismu, který šíří Miloševič. Přišli jsme o dobré, statečné přátele, kteří byli usmrceni právě při tomto úsilí, dlouho předtím, než Campbell chudák nemohl spát, bezpečně v Londýně, v důsledku obav, jak se mu jeho propagandistická práce o válce v Kosovo nedaří.

    Ano, Channel Four News pronikly do Kosova. Třikrát. Byli to další lidé, kteří riskovali krk. Další lidé, o nichž Campbell předstírá, že neexistují. Přesně řečeno to byli Tony Birtley a Max Stahl. Zatelefonujte mi do kanceláře, pane Campbelle, a já vám dám na ně číslo, máte-li tu slušnost, abyste se jim omluvil. A pronikli do Kosova bez vaší pomoci. Stejně jako tam pronikli další moji stateční kolegové z rozhlasu BBC.

    Což mě přivádí k jedné z mála přesných věcí, které jste řekl ohledně kosovské války. Máte pravdu, že KLA měla dostat nejen zbraně, ale i kamery. Až se bude psát historie moderního válečnictví, jsem si jist, že KLA dostane cenu, že nikdy nepromeškala příležitost promeškat příležitost práce se sdělovacími prostředky.

    Zázrak je, že se dvěma lidem, kteří pracovali pro náš pořad, vůbec podařilo dostat se s KLA do Kosova, a že jim tam podařilo hrůzy války přežít. Takže se Alastaire trochu uklidněte. Lidé nepodporovali tuto válku, protože jste chrabře mával "mečem pravdy" a podařilo se vám zatlačit lživé sdělovací prostředky stranou.

    Ne, lidé podporovali tuto válku, protože náhodou vědí, že jsou Slobodan Miloševič a jeho chlapci v uniformách a ve vojenských botách fašistickou sebrankou, která vraždí a znásilňuje jménem srbského bratrství.

    Lidé to vědí, protože existují osoby, jimž se říká novináři, víte, Alastaire, kteří jsou placeni za to, že se vydají na místo a upozorňují lidi na tyhle skutečnosti. Jamiemu Sheahovi se (právem) dostalo v ulicích Prištiny ovací ze stejných důvodů, z jakých se tam dostávalo ovací novinářům, protože více méně, jsme se všichni alespoň snažili říkat pravdu o tom, co se děje v Kosovu. A v Bosně Hercegovině. A v Chorvatsku. A ve Slovinsku.

    Jestliže sdělovací prostředky všechno tak zkazily, Alastaire, pak mi vysvětlete jednu věc. Čím to asi, je, že po každém dnu natáčení v Kosovu jsme pokaždé museli z auta odstraňovat množství květin, které na ně nanosili uprchlíci jako výraz svých díků?

    Dokonce i pro NATO v neúspěšný den by bylo dost obtížné to vysvětlit.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|