středa 25. srpna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled událostí Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Česká politika:
  • Macek apeluje na občany, "Zapojte se, soudruzi!" (do ODS) (Václav Pinkava) Senátní volby:
  • Inzerát (Jaroslav Veis, Radiožurnál) Fond národního majetku zarytě mlčí:
  • Nepříjemné otazníky kolem Galeny nemizí (Miroslav Hruška) Česká státní správa:
  • Pomoc Turecku (Jaroslav Veis) Pracovní etika - Češi a svět:
  • Čtenáři, co taky nepracuje nejlíp (Jan Hurych) Prázdninové zážitky:
  • Praha: telefony, záchody a restaurace (Jiří Hertl) Polemika:
  • Jsou obyvatelé České republiky opravdu nešťastní chudinkové? (Vladimír Wagner) Fašismus v české žurnalistice:
  • Měsíc důchodců (Martin Maňák, Metro) K tomu: Důchodce (Karel Kryl) Sdělovací prostředky:
  • Význam mystifikace v lidových sdělovacích prostředcích (Marek Houša) Jaroslavu Veisovi:
  • Jak je to v Čechách se skinheady (Jiří Strnad)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Praha: telefony, záchody a restaurace

    Jiří Hertl

    Vazeny pane Culiku,

    Dovolte mi pripojit se k besede o prazdninovych zazitcich z CR ke ktere se primo citim vyzvan. Myslim, ze je to potreba i kdyz se mozna mnoho nezmeni a mam nekdy pocit, ze sdeluji pouze sam sobe .

    Příhoda prvá, telefonní

    Veda, ze v byte, ktery docasne obyvame, neni telefon, vzal jsem si na cestu svuj mobil, ktery je mozno opatrit SIM kartou, ktera je i v CR k dostani. Nejprve jsem si pred cestou pomoci Internetu opatril potrebne informace o provozovatelich GSM site a prodejen, kde se to da zaridit.

    Je to oficialni stranka firmy Eurotel. Takto vybaven jsem si byl jist, ze po prijezdu do Prahy v podvecer nebude zadny problem si potrebne zaridit.

    Bohuzel vsak v blizkosti naseho bydliste uvedene adresy bud nikdy neexistovaly, (jednalo se v jednom pripade o jeden cinzovni dum na Evropske tr., kde nikdo z obyvatelu nemel poneti, o cem mluvim) nebo mel uvedeny dealer ( jak se radi prodejci oznacuji) zavreno, presto ze mel mit podle me informace do 19:00 otevreno aniz byly uvedeny duvody nedostupnosti jako napr. dovolena.

    Kdyz uz jsem chtel hledani za destiveho soumraku vzdat, narazil jsem vskutku na zbrusu novou originalni prodejnu uvedene firmy. Dostalo se informace i potrebne karty. V domneni, ze zamestnancum firmy poslouzim, ukazal jsem svuj seznam prodejen i s prodejni dobou a poukazal jsem na to, ze neodpovida skutecnosti.

    Zde je originalni komentar jednoho zamestnance:

    "Kde to zijete pane, takovymu papiru nemuzet verit. Jak by to vypadalo, kdyby bylo vsechno pravda."

    Ja na to : "Myslim, ze docela dobre ne ?"

    On: "Jo, to aby se lidi udreli ze jo?!" Na to nebylo jiz co dodat a protoze jsem potrebne mel, sel jsem.

    Ostatne da se dodat, ze se jednalo o velmi mladeho, mozna tak 20-ti leteho zrizence, ktery hlida dvere. Nazev firmy na saku dobre citelny. Jeho zivotni zkusenosti jiste nepochazely z doby minule, coz by treba omlouvalo.

    Příhoda druhá - záchod

    Po posilneni a par sklenicich tradicniho napoje jsem prechazel s pritelem Karluv most v proudu turistu ( mozna stoji za zminku, ze oproti posledni navsteve pred dvemi lety znacne proridlem), kdyz se u meho pritele ozvalo to, co po pive vzdy prijit musi. Protoze vim, ze vyhledat pohostinstvi pouze za potrebou se na tehle rovnobezce prilis nedoporucuje, mel jsem v pameti, ze v podloubi Karlovych lazni se nalezal verejny WC.

    Take tam byl, a tak jsme tedy sestoupili za ulevou. Az k pokladne. Pred ni stal hloucek rozpacitych devcat ve skolnim veku s ruksacky, zkratka turistky. Po chvilce otaleni se sebraly a odesly. Duvod byl zrejme ve vstupnem na vytouzene misto: 10Kc.

    I zeptal se pritel WC uvadecky jestli to mysli vazne. Ona na to: "Pockejte az vypadnou, jako Cesi to mate za pet."

    Na to pritel: "Nemam to jako Prazak pani za dve ?"

    A sel, tedy pokusil se jit dovnitr. V tu chvili se vymrstila ze sve uradovny, zatarasila objemnym telem dvere se slovy: "No to to teda ne, ani jako Cech!"

    Ze zvedavosti tedy pritel pozadal o stvrzenku. Kdyz se mu ji nedostalo, tak chtel tedy "sefa".

    Tu povida pani, " jo ten tu neni, a neco vam povim, nebyl tu uz od ctvrtka - asi jel na chatu."

    Kdyz takhle sveho pana "udala" dali jseme se do smichu a radsi sli, doprovazeni povzdechem te urednice, " Tohle by se mi za bolsevika nestalo".

    Nevim co tim myslela, mozna dvoji ceny?

    Příhoda třetí, spíš varování

    Na skoro Zlatem krizi za byvalou Mysi dirou pobliz Jungmannova nam. se nalezala a doposud naleza tradicni plzenska pivnice "U Pinkasu". Myslim, ze byla uplne prvni v Praze, kam formani dovazeli pivo primo z Plzne.

    Vim, ze je to pivnice, ale to s cim se tam clovek setka donucen potrebou, se stezi da popsat jinak nezli jako praseci chlivek zaostaleho chalupare.

    Ostatne tradicni mok take nestoji zanic.

    Facit : Pratele, pokud je na navstevu kulturniho mesta Prahy doprovazite, na tohle tradicni misto je rozhodne nevodte.

    Jako puvodem Cech je mi cim dal tim vic zatezko pred svymi prateli a znamymi, kteri vedi, ze z tohoto mista pochazim, nalezat slova vysvetleni a zadosti o pochopeni. Dostaval bych se sam do pozice domacich, kterym tohle vsechno zrejme nevadi.

    Mne ano a moc. Je to skoda pro Prahu, ktera ma jinak dost co nabidnout, ale bohuzel se takove prihody zapisuji do pameti navstevniku hloubeji, nezli si lide mysli.

    Ke kulture patri i trochu vic nezli Narodni divadlo, koncertni saly, mala divadla a knihkupectvi.

    Hlavne by se mel zmenit postoj ke kritice. Z ust vlastne Prazaka verim neni povysena, vim myslim dobre o cem mluvim a pral bych si zmenu.

    Reakce, na kritiku podobne te, jednoho Vaseho ctenare na Vasi prihodu s prodavackou novin vsak nesvedci o tom, ze by dobry umysl byl chapan.

    Nevim proc by se mel clovek urazet nad uvadenim skutecnosti, ktere nejsou ojedinele, zato vsak zbytecne.

    O to vic, ze doba, kdy nebylo srovnani mozne, uz minula a vetsina obyvatel ceske kotliny srovnavat muze a jiste vi, v cem rozdily jsou a ze je to v nich samych, ale z nejakych duvodu si to nedokazi priznat a reaguji na kritiku poukazovanim na nedostatky druhych.

    Nikdo neni perfektni, to je zname, zdrave sebevedomi vsak dokaze tuto skutecnost rozeznat a kritiku prijmout. Jen se sebevedomi nesmi zamenovat s aroganci a prijimani kritickych poznamek s ponizovanim.

    Mozne ale je, ze prave lide jako my , kteri se v techto mistech narodili se nezdaji domacim ke kritice opravneni. Vzdyt jak nas to ucili vlastenci ve skole: Opustis-li me, nezahynu, opustis-li me zahynes.

    Ze se ta druha cast proroctvi jeste nenaplnila, to se asi neodpousti.

    P.S.

    Ze to jde i jinak, co se tyce restauraci dokazuje napr. obnovena restaurace "U Glaubicu" ci vinarna "U Mecenase" s vytecnou kuchyni , obsluhou a odpovidajicim pomerem kvality k cene, myslim zcela dostupne. Praha stale jeste zato stoji ji videt, nicmene pribyva navstevniku, kteri se jiz nevraceji.

    Jiří Hertl



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|