středa 25. srpna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled událostí Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Česká politika:
  • Macek apeluje na občany, "Zapojte se, soudruzi!" (do ODS) (Václav Pinkava) Senátní volby:
  • Inzerát (Jaroslav Veis, Radiožurnál) Fond národního majetku zarytě mlčí:
  • Nepříjemné otazníky kolem Galeny nemizí (Miroslav Hruška) Česká státní správa:
  • Pomoc Turecku (Jaroslav Veis) Pracovní etika - Češi a svět:
  • Čtenáři, co taky nepracuje nejlíp (Jan Hurych) Prázdninové zážitky:
  • Praha: telefony, záchody a restaurace (Jiří Hertl) Polemika:
  • Jsou obyvatelé České republiky opravdu nešťastní chudinkové? (Vladimír Wagner) Fašismus v české žurnalistice:
  • Měsíc důchodců (Martin Maňák, Metro) K tomu: Důchodce (Karel Kryl) Sdělovací prostředky:
  • Význam mystifikace v lidových sdělovacích prostředcích (Marek Houša) Jaroslavu Veisovi:
  • Jak je to v Čechách se skinheady (Jiří Strnad)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Jsou obyvatelé České republiky opravdu nešťastní chudinkové?

    Vladimír Wagner

    Precetl jsem si clanek pana Culika o jeho mesicnim pobytu v Ceske republice a  zacal jsem uvazovat jestli vubec prijel do zeme, ve ktere ziji. Pokud bych mel brat Culikuv popis zivota v Cesku za bernou minci, pripadne kdybych zde nezil, tak si jej predstavim jako apokalipticke potaceni se mezi zachvaty salmonely u bohatsich a hladu u duchodcu mezi neochotnymi prodavaci a totalne nefungujicimi novinami, policii a spravnimi strukturami. Jedine, co tu cni jako svetly bod jsou Culikovi Britske listy. Zkratka obyvatele Ceske republiky jsou nestastni chudinkove a totalni barbari:

    "V CR vladne destruktivni, chaoticky, relativisticky a spinavy pristup ke skutecnosti, ktery dokaze zdiskreditovat, zrelativizovat a znicit vsechno a kazdeho."

    "Priznavam, ze je velmi tezke v CR dlouhodobeji pevne stat a odolavat utocnemu, spinavemu destabilizacnimu proudu nynejsi ceske civilizace. Nejsem si jist, zda byl neco takoveho schopen delat dlouhodobeji, kdybych mel trvale zit a vydelavat si na existenci prave v techto nestastnych Cechach."

    Nevim jestli jsem slepy, ale uvadenou apokalypsu zde nevidim. Stravuji se normalne a  strevni potize nemivam. Jan Culik muze namitnout, ze se u me za ta leta vypestovala domoroda odolnost. Ale paradoxne nejvetsi strevni kalamitu jsem mel po poziti bramboroveho salatu udajne cerstveho koupeneho v nemeckem Darmstadtu.

    S prodavaci je to nekdy horsi a nekdy lepsi. Ovsem nejvice nastvany jsem byl, kdyz jsem se vracel pres Nemecko z Holandska. Potreboval jsem koupit darek manzelce, tak jsem se tesil, ze stihnu jeste otevrene obchodaky pri prestupu v Koline nad Rynem. Stihl jsem to. Do obchodaku jse dorazil tak par minut pred zavirackou. Jake vsak bylo me prekvapeni, kdyz mi prodavacka v oddeleni, kde jsem si darek vybral, rekla, ze uz uzavira kasu a nemuze mi ho prodat. Behem diskuze s ni se cas preklopil pres zaviracku a i ostatni oddeleni stihla kasy uzavrit. Takze, i kdyz obchodak jeste nebyl prazdny, zakaznici meli moznost jen odejit.

    Podobnou zkusenost jsem zazil napriklad i v Holandsku. Je tam obrovsky vyber kvetin. Pri navratu odtud vozivam proto manzelce kytici. Aby kvetiny prezily, snazim se je kupovat tesne pred odjezdem. Tak se mi stalo, ze jsem do kvetinarstvi dorazil tesne po zaviraci dobe. Obchod byl otevren, kvetin nadbytek. Jediny problem, ze prodavacka s poukazem na zaviraci dobu mi odmitla kytici prodat. Je sice pravda, ze jsem pak nasel obchod, kde zavirali o pul hodiny pozdeji a sehnal nadhernou kytici, ale malem mi ujel vlak.

    Byla tady velika diskuze o dvojich cenach v muzeich. Jan Culik popisoval jak tato praxe svedci o nekulturnosti prostredi v Cesku, jak odrazuje turisty, jak je v rozvinutych zapadnich zemich nemyslitelna a jak nam bude vadit pri vstupu do EU. Uz tehdy rada lidi poukazovala, ze se s podobnou praxi setkala i v rozvinutych zapadnich zemich. Ja jsem se s tim setkal napriklad ve Vidni. Ale dobre, to jeste Rakousko nebylo clenem EU. Pred dvema mesici jsem byl na konferenci ve spanelske Seville. Hned u prvniho muzea do ktereho jsem se vypravil me privital napis, ktery se skvel pod cenou vstupneho: "Obyvatele EU vstup zdarma". Ruzne typy vyhodneho vstupneho pro obyvatele EU a Spanelska pak byly ve vsech muzeich a galeriich, na ktere jsem narazil. V hlavni katedrale ve meste, ktera je pamatkou nejvyznamejsi, meli napriklad obyvatele Sevilly vstup polovicni. Pritom Sevilla zije s  turistickeho ruchu, je clenem EU a obyvatele EU jsou v prumeru mnohem bohatsi nez vetsina obyvatel z jinych zemi.

    Historka s Janem Culikem a duchodkyni zebrajici o penize na jidlo mi pripomina dobu, kdy v tisku a televizi kazdy, kdo mluvil o zapadoevropskych statech licil, jak tam potkal zebraka a jak tam chudi stradaji hladem. Moji rodice a tchanovci jsou v duchodu. Ja sam znam radu duchodcu. Jejich zivotni uroven je ruzna a zavisi na rade okolnosti. Nikdo z nich vsak nestrada hladem.

    Tim netvrdim, ze stejne jako v EU ci jinych rozvinutych statech zde nejsou bezdomovci na dne. Ovsem vetsinou je to do znacne miry jejich volba, ale to neznamena, ze se by se nemelo pokouset se jim pomoci. Po pravde receno statisticky vzato, jsem vice zebraku a bezdomovcu potkal v EU nez u nas.

    Obcas se mi stalo, ze jsem pri svych cestach v EU pri nakupech narazil. Zvyklosti byly trochu jine nez mam bezne zazito od nas doma. A obcas jsem byl i dost durazne upozornen, ze bych se mel ridit pravidly zdejsimi. A to na me kazdy poznal, ze jsem cizinec a ze si casto pravidla uvedena v jejich materstine precist nemohu. Ale vyvozovat mensi kulturnost a civilizovanost obyvatel zeme, do ktere prijedu, z toho, jestli se preferuje obsluzny ci samoobsluzny zpusob prodeje novin, se mi zda trochu komicke. Druhou veci je hrube chovani prodavacky, to je jasny pripad nekulturnosti. I kdyz ovsem vybrani dalsich novin z vystavky tesne po upozorneni, ze to neni zvykem, je take ponekud detinske.

    V Holandsku me dost nicilo jejich stravovani. Vzhledem k tomu, ze Holandane jsou totiz zvykli skoro neobedvat a vse si vynahradi az pri veceri, tak na pracovistich, kde jsem pracoval, nebyly jidelny, ale ciste prodejna hamburgru (sortiment i nejmensiho naseho bufetu je proti tomu skvely).

    Vzhledem k tomu, ze osazenstvo bylo mezinarodni, clovek by cekal, ze se sortiment rozsiri smerem k zakaznikovi. Lec nebylo tomu tak, a tak se vsichni chte nechte museli podridit mistnim stravovacim zvykum. Ale zase bych kvuli tomu neoznacil zivot v Holandsku za nesnesitelny.

    Co jsem chtel timto vyctem nekterych ze svych negativnejsich zazitku z pobytu ve statech EU rici? Jen tolik, ze bych pomoci pravdivych prihod dokazal napsat stejne deprimujici vizi o statech EU, ktera by vsak byla stejne pravdiva a vypovidajici o pomerech v techto statech jako clanek Jana Culika vypovida o situaci v Ceske republice. A hlavne. Ac jsem ve "vyspelem" zahranici zazil i par negativnich zazitku (jako ostatne kazdy vsude) tak v prevazne vetsine jsem se setkal se sympatickymi lidmi, prodavaci, policisty i uredniky, se kterymi jsem se treba i po pocatecnim nedorozumeni s humorem a dobrou naladou dohodl. Je jasne, ze vzhledem k historicke situaci tam maji zivotni uroven vyssi a pravidla zazitejsi (i kdyz ne vzdy lepsi). Ale stejne tak Ceska republika je obecne vzato slusna demokraticka zeme s pravidly a zivotni urovni ne zase tak moc vzdalenou od situace v EU. Je jasne, ze je tu i dost negativnich jevu, chyb, ktere je treba kritizovat a myslim, ze BL jsou uzitecnym uhlem pohledu. Na soucasnou politickou reprezentaci mam dost negativni nazor, ale stejne negativni nazor na sve politiky maji casto i kolegove a pratele ze zemi EU. A stejne tak prozivaji nekdy ekonomicke krize. Ale chmurny obraz nastineny Janem Culikem je nepravdivy a kontraproduktivni, stejne jako posunovani obyvatel v Ceske republice do role barbaru, kterym musim prinest civilizacni osvetu jsa zastiten civilizacnimi hodnotami vladnoucimi v Britanii. Ostatne ja jsem si treba myslel, ze k zapadnim civilizacnim hodnotam patri i  tolerance k homosexualne orientovanym spoluobcanum. Ze se mohou stejne schazet jako vsichni ostatni (pochopitelne, ze jako vsichni ostatni nesmeji prodavat drogy), ale asi jsem se mylil, nebot Jan Culik pise:

    "Predstava nekompromisniho pristupu managementu motorestu, obavajiciho se o jeho povest, me nadchla. Mozna se tady kdosi pokusil prodavat drogy, anebo se tu schazeli homosexualove? UVEDOMIME VSAK OKAMZITE POLICII"

    Vladimir Wagner

    Poznámka JČ: Účelem kritiky určitých rysů české skutečnosti není, aby se domáci lidi naježili a začali poukazovat na to, že obdobné nepřijatelnosti se mohou vyskytovat i jinde. Znamená snad argument, že se ve Španělsku praktikují dvojí ceny, že praktikovat dvojí ceny je správné? To, co se dělá v zahraničí, není přece nutně správné jen proto, že se to dělá v zahraničí. - K "homosexuálům". Těžko budete Jana Čulíka obviňovat z netolerance k menšinám a k homosexuálům, viz dosavadní publikační historie BL. Pokud spolu na záchodech tohoto rodinami i s nejmenšími dětmi hojně navštěvovaného motorestu snad souložili předtím homosexuálové (či heterosexuálové, to je jedno) je to nepřijatelné, ano, je to trestný čin (public nuisance) a jsem rád, že management uvědomil okamžitě policii.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|