úterý 26. října

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Televize Prima:
  • Dozvíme se někdy, co se děje za kulisami mediální scény? (Milan Šmíd) Zkreslování televizního zpravodajství, aby to vypadalo dramaticky:
  • Jak se TV Nova stará o důchodce (Josef Trnka, Česká správa sociálního zabezpečení) Reakce:
  • Neslýchaná sprostota Ondřeje Hausenblase (Oldřich Uličný) Česká politika:
  • Žáby na prameni (Ivan Hoffman) Zdravotnické spory v ČR:
  • Nemocniční strava (Ivan Hoffman) Český prezident:
  • Popichování Havla aneb půtky po putykách (Václav Pinkava)
  • Havlovo prezidentství není tragédie (Aleš Kastner)
  • Není daleko víc šokující, že Havel jednal s KGB? (Petr Bradáč) Reakce:
  • Vzdělaní chudí a idioti novináři (Dušan Nohavica) Zahraničí:
  • Kdo může za vojenský převrat v Pákistánu? (Le Monde diplomatique) Reakce:
  • Vlastimil Obereigner je nekritický obdivovatel českého establishmentu (Jiřina Fuchsová)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Dozvíme se někdy, co se děje za kulisami mediální scény?

    Milan Šmíd

    V úterý 19. října Rada ČR pro rozhlasové a televizní vysílání zamítla žádost CET 21 o navýšení základního jmění, neboť by to "neslo podle názoru rady riziko možného převodu licence." (ČTK 18.10.1999) Jediný dopad - partneři nové TV NOVA si nepojistili své investice vstupem do licence a musí se spolehnout na dvoustranné smlouvy se Železným.

    O dva měsíce dříve, 18. srpna, však rada nic nenamítala proti žádosti IPB o převedení jejího vlastnictví FTV Premiéra (držitel licence pro vysílání TV Prima) na společnost Domeana. Narychlo se tak napravoval prohřešek IPB proti bankovnímu zákonu a ten souhlas (známe-li zásadu, kterou rada deklaruje, že je třeba v licenci zachovávat majoritu původního držitele) byl zdůvodněn tím, že Domeana je dceřinou společností IPB, kterou IPB stoprocentně vlastní.

    Než se však sešel pátek s pátkem, mluvčí IPB Barbora Tachecí (Právo 29.9.1999) potvrdila, že Domeana byla od IPB "dočasně oddělena". Vida, v případě Primy se "riziko možného převodu licence" asi nezvažovalo.

    Ovšem jen tak mezi námi - těch nesystémových kroků v praxi české mediální politiky bylo už tolik, že tu situaci nějaké to další uhnutí z přijatých zásad zhoršit už nemůže. A kdo ví, zda nějaký ten nesystémový krok nebude vlastně nezbytným předpokladem k tomu, aby se konečně přetnul gordický uzel sporu o TV NOVA.

    O tom řešení se zřejmě usilovně jedná. CME už mnoho času nezbývá - když do března svému smluvnímu partnerovi SBS neprokáže, že její investice do televize v Praze nejsou investicemi mrtvými, pak se SBS do českých televizních médií zakoupí sama, i bez CME.

    To jednání ovšem probíhá za kulisami a my, co za ně nevidíme, můžeme usuzovat jenom z toho, co nám zpoza těch kulis někdo sem tam občas ukáže (často s úmyslem klamat či vytvářet falešná zdání) nebo podle toho, jak se ta která kulisa zavlní, protože se za ní právě něco děje.

    Co mne v minulých dnech zaujalo, byl hlavně Lauderův signál vyslaný do Česka - když mne necháte koupit TV Prima, zapomenu na arbitráž. Ten signál viditelně nezůstal bez ohlasu, když na jedné straně ministerstvo financí náhle vyrukovalo se zprávou ČTK (20.10.1999) o tom, kolik nás ta arbitráž bude stát miliónů, a na straně druhé se z více zdrojů vyrojily zprávy o tom, že o TV Prima projevil zájem Murdochova News International, a že Klinkhammer s IPB o nákupu TV Prima jednal.

    Takže jedno řešení války o Novu jakoby se nabízelo: Domeana - pardon, IPB - prodá Lauderově CME TV Prima, Kateřina Fričová se se svým ansábmblem odstěhuje z libeňské Palmovky jako Prima plus do Vladislavovy ulice, Železný bude moci opustit svá provizoria na Barrandově (Kam - že by na Palmovku? Prodá mu ji jeho soupeř? Ale co by s ní vlastně jinak CME dělala?), a když se podaří CME přeplatit Novotného a jiné šoumeny, mohli bychom se dočkat i toho, že TV Prima se dostane do pozice "předválečné" TV Novy a naopak, Prima se stane lídrem českého televizního trhu jakým je dnes TV Nova.

    A protože Rada ČR pro R a TV vysílání se už dávno z nezávislého orgánu proměnila ve společnost lidí, kteří citlivě reagují na přání těch, co je do rady nominovali, pak v případě, že by hlavní české politické strany takovému řešení byly nakloněny, rada to všechno bez problému posvětí.

    Já ovšem nevěřím, že to bude tak jednoduché. Vede mne k tomu právě ona noticka o Murdochovi.

    Historií TV Premiéra/TV Prima se táhne celý řetězec podobných prohlášení, kdy se oznamovalo, že o nákup této televize se zajímal jednou Turner, podruhé Chemapol, potřetí CLT z Lucemburska, dnes tedy Murdoch. Žádný z těchto nákupů se nikdy neuskutečnil. Zahraniční i domácí investor si dokázal spočítat návratnost své investice v prostředí, ve kterém Nova ovládala trh.

    A protože Primu nikdo za ty peníze, co IPB požadovala (včetně převzetí starých dluhů), nechtěl, tak došlo v létě 1997 ke známému "sbratření" Novy s Primou přes Besedu Holding. Podrobnosti této obchodní operace zřejmě zůstanou navždy skryté očím veřejnosti, ale její smysl je možné si domyslet a zrekonstruovat.

    Podle mého názoru IPB pochopila, že TV Prima nemá v dohledné době šanci stát se plnohodnotnou konkurencí Novy, zajímavou pro zahraničního investora, ani za cenu dalších stamiliónových infuzí, které jenom zvětšovaly úvěrové zatížení. Uznala tedy vedoucí roli TV NOVA a začala s ní spolupracovat.

    Na druhé straně Železný dohodou s lidmi z IPB získal jistotu, že na jeho hřiště nevstoupí žádný silný zahraniční subjekt vlastnící bohatou filmotéku, a že jeho exkluzivní přístup k hitům amerického televizního trhu zůstane zachován. Na žádost IPB vyslal své lidi do TV Prima a kromě toho dal šanci IPB prostřednictvím účasti v Beseda Holding (jehož nepřehledná struktura se stala prostorem pro nejrůznější aktivity přiživující se na boomu TV NOVA) "vzdálit" od banky dluhy, které se nahromadily v servisní společnosti Premiéra TV.

    A tady asi bude kámen úrazu všech prodejů. IPB totiž nebude prodávat jen licenci v FTV Premiéra (obdoba CET 21 u TV NOVA), ale také své podíly v servisních společnostech, z nichž těmi nejdůležitějšími jsou:

    - Premiéra TV - původní servisní společnost, beznadějně zadlužená, zůstaly prý na ní technické záležitosti spojené s vysíláním, technika, radiokomunikace apod.;

    - Prima Plus - nová servisní společnost vytvořená v roce 1997, když dluhy v Premiéra TV přesáhly únosnou mez, na níž se z Premiéry TV převedla veškerá programová aktivita;

    - Premédia - společnost, přes kterou Prima prodává reklamu.

    A nyní jde o to, kolik kostí a tlustého masa IPB přibalí k tomu libovému, o které má zákazník zájem. A aby ten zájem se povzbudil a cena se mohla nasadit vysoko, řezník přichází se starými triky: pospěšte si nebo prodáme jiným, tj. Murdochovi.

    Ten trik ovšem signalizuje ještě něco jiného, co tady dříve nebylo. Vypadá to tak, že IPB - pardon, Domeana, a ještě lépe řečeno: lidé od Nomury - jsou ochotni opustit spojenectví se Železným a svůj majetek v TV Prima zhodnotit bez ohledu na to, zda to bude či nebude Železnému po chuti.

    IPB totiž klidně může říci: Vladimíre, podrželi jsme tě, když bylo třeba, ty sis už novou televizi postavil, úvěr jsi od nás dostal, tak se teď se Šmejcem chytněte za ruce a hospodařte si na tom vašem písečku sami, zatímco my se teď budeme starat o svou televizi Prima a o svůj majetek, který jsi nám zdevalováním své Novy pomohl tak dobře zhodnotit.

    Jak jsem ovšem uvedl, do zákulisí vidět není a teprve budoucnost ukáže, zda je taková úvaha oprávněná. Mnohé naznačí podmínky prodeje, které IPB položí na stůl. Budou-li pro CME prohibitivní, pak to bude známka, že spojenectví IPB se Železným ještě neskončilo. To je můj současný názor, který ovšem mně neznámé skutečnosti a vývoj událostí mohou kdykoli korigovat.

    Milan Šmíd

    P.S. Toto jsem psal o víkendu, ale když jsem dnes, tj. v pondělí ráno, nahlédl do Týdne, našel jsem tam pod titulkem "Spor o soukromou televizi začíná nabývat podoby zpravodajské hry" ukázky z materiálu, který Vávra rozesílá poslancům, a v němž je popsáno údajné spiknutí neznámých subjektů (jména začerněna) ve spolupráci s IPB proti Nově.

    Jestli to má Vávra podložené fakty, divím se, že to nedá na internet. Pro mne je ten materiál jenom dalším důkazem toho, jak nekvalitní tým Klinkhammer tady v Praze zaměstnává. Co chtějí dokázat tím, že se odvolávají na odposlouchané telefonní rozhovory? A jak je možné, že to odposlouchávání je vůbec možné? Stejně jako informace o uskutečněných hovorech na mobilním telefonu (mám na mysli nedávnou informaci v tisku, tuším MfD, o datech, kdy Josefík mluvil se Železným)? Kde je tady ochrana soukromí? V jaké společnosti to žijeme? Pane Josefíku, podal jste už žalobu na provozovatele svého mobilního telefonu?



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|