pátek 29. října

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Česká politika, zahraniční modelky:
  • Egon odchází, Naomi přichází (Ivan Hoffman) Reakce:
  • Gusinskij, Lauder, Železný a Milan Šmíd (Petr Bradáč) Česká republika:
  • Hrozí ČR komunisté a pád do chudoby? (Ferdinand, JČ) Platy českých intelektuálních elit:
  • Chudoba vysokoškolsky vzdělaných pracovníků ve státním sektoru je hluboká (pí Vytlačilová-Petrová)
  • Musíte se, vědci, o sebe sami postarat (Dan Šedivý)
  • Platy české inteligence: Čulíkova poznámka je zas jen ideologickým obratem (Jiří Vaněk) Ústí nad Labem a postavení menšin v ČR:
  • Zeď v Matiční (Jan Lipšanský)
  • Proti fšem (Jiří Novák, NEZ)
  • Rasismus (Petr Jánský)
  • Komisaři Helsinského výboru amerického Kongresu vyjadřují ostré rozhořčení nad stavbou zdi v Matiční (anglicky i česky)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Hrozí ČR komunisté a pád do chudoby?

    Rozhovor Ferdinand - Jan Čulík

    Ferdinand:

  • Schvalne, ze vam neni ani trochu divne, ze panove Kotrba, Kofranek, Grebenicek a spol, kteri tak vehementne protestovali proti bombardovani Kosova zaryte mlci v pripade Cecny?

  • ve sve analyze moznosti soudruhu vychazite z apriori premisy, ze za soucasne geopoliticke situace zmuzou soudruzi houby. Ty otazku je treba obratit: mohou soudruzi zmenit geopolitickou situaci? Napovim: co takhle par sikovnych opatreni na ochranu domaciho trhu, par sikovnych uniku strategickych informaci... a jsme v izolaci jak dneska Belorusko a Ukrajina. A pak uz nastupuje samovlada.

    Kdyz nastupovala k moci socialni demokracie, tvrdil jsem, ze Zemanovi verim jedinou vec: ze se za ctyri roky dostavi k volbam. Grebenickovi to neverim. Jedine co verim Grebenickovi: ze nevleze do vlady, ve ktere by nemel ustavni vetsinu.

    Jan Čulík:

    Mozna mate pravdu, vidite ty komunisty z prvni ruky, ale ja proste NEVERIM, ze by se v nynejsi situaci naproste globalni otevrenosti podarilo komukoliv zrovna ve stredni Evrope vytvorit znovu totalitni stat. Zajedte si do Ceskeho Krumlova, do Chebu, do vsech techto mist, ktere jsou naprosto ekonomicky provazane se Zapadem. Nakonec i Praha. To proste dneska neni mozne. Jak by to realizovali?

    Ferdinand:

    Stale trvate na tezi, ze soudruzi dnesni situaci nerozumeji a neorientuji se v ni. Nechapu, odkud sve presvedceni berete. Jejich ciny a prohlaseni nejsou urceny vzdelanemu dr. Culikovi. Jsou urceny JEJICH potencialnim volicum.

    Problem je, ze vy se soudruhy nezijete a ja ano. Jejich "neorientovani se" bych prirovnal k dezorientaci dobreho vojaka Svejka, ktera ho bez pohromy provedla skrze svetovou valku. To, co delaji, je systematicka dezinformace verejnosti, hloupeho na ni neni vubec nic. Ponekud dezorientovani jsou jen jejich priznivci. Nejspis vystrizlivi, ale to uz bude jedno.

    Vasi asi nejvetsi chybou je predstava, ze kdyby se tito panove dostali do vlady, znemozni se a odejdou. Presne toto si pametnici predstavovali v roce 1945. Zdanlive jim to vyslo, v 1948 uz skutecne byli znemozneni v ocich vetsiny naroda. Jenze si mezitim stacili vytvorit par skupinek zfanatizovane luzy, a vysledky zname, ze...

    Jan Čulík:

    Jenže, opakuji, v Československu zvítězil v roce 1948 komunismus nikoliv proto, že by si to přáli Čechoslováci, ale protože si to přál Stalin. Ta situace je neopakovatelná.

    Ferdinand:

    K situaci v CR - na Nove (tusim) sla v patek hruzostrasna reportaz o tom, jak USA rozmistovalo na teritoriu svych spojencu atomove zbrane bez jejich vedomi, jak se to dneska provalilo a jak k tomu americka vlada mlci. Koncilo to zaverem, ze se nelze divit, ze se tehdy Sovetsky svaz citil obklicen americkymi nuklearnimi raketami.

    Puvodni zpravu jsem si snadno nasel na webu (http://www.bullatomsci.org/), je jiste zavazna, ale rozhodne neni tak dramaticka a uz vubec jsem tam nenasel jakukoliv zaver o tom, jak se SSSR mel ci musel citit ohrozen. Pro ilustraci: v reportazi NOVY bylo, ze NATO rozmistilo jaderne zbrane na uzemi Danska bez vedomi jeho vlady. Ze zpravy vyplyva, ze slo o nekolik preletu Gronska plus kratkodobe uskladneni nekolika bomb tamtez. Jiste, je to zavazne, ale je to o necem jinem, nez co tvrdila NOVA. Ci spise nechala divaka aby si domyslel. I to je umeni: v pravem okamziku zmlknout a nechat divaka, aby si sam domyslel. To totiz neni zalovatelne.

    Mimochodem - ono by bylo sproste uz jen uvest samotnou zpravu bez dulezitych souvisejicich informaci, predevsim o tom, jak byl v one dobe vyvazovan jaderny potencial obou stran a jake bylo jejich predpokladane nasazeni (charakterizovane pouckou "pouzij je, nebo o ne prijdes"). Nejaderne Dansko nebylo nicim vic a nicim mene, nez cernym pasazerem v celem systemu evropske bezpecnosti. Kdyby se stejne zachovali vsichni, museli by i Danove prehodnotit svuj pristup.

    Tak si jen rikam, jestli NOVA proste jen ze zasady prehani (a nevedomky nahrava soudruhum), nebo zda se Zelezny msti Americe z principu, nebo zda dobre utajeny soudruh uspesne splnil stranicky ukol. Je mi lito, ze vypadam jako paranoik, ale kdo by pred Mitrochinovou zpravou veril, kolik lidi fungovalo na zapade ve sluzbach tehdejsiho SSSR?

    Jan Čulík

    Ono se to dost vědělo, že je to na Západě prolezlé sovětskými špióny. Otázka je, zda ta špionáž byla k něčemu. Navzdory tomu nad komunismem přece jen zvítězil Západ, že?

    Co budou komunisté s mocí dělat, až ji manipulací nynějšího obyvatelstva získají? Nemohou dělat nic jiného, než co jim přikazuje Evropská unie. Jako všechny ostatní vlády.

    Nova manipuluje a prehani ve vsem, hlavne aby to vypadalo dramaticky. Nemohu urcit, zda nyni Zelezny bojuje proti Zapadu. Proti EU samozrejme, protoze ho donuti vysilat podstatne mene americkeho braku. Ovsem rozmisteni jadernych zbrani na uzemi zapadniho spojence bez jeho vedomi je tedy dosti vazna vec.

    Ferdinand:

    Ne? Tak to vsichni ti Kravcukove skacou jak Unie piska?

    Cesko je naraznikova zona zapad-vychod. Velmi jednoduse lze z Ceska udelat misto, ktere bude na pokraji zajmu jedne i druhe strany, kde si gubernatori budou hospodarit po svem. Tedy podle svych pravidel, slusny podnikatel se teto oblasti vyhne a s temi mene slusnymi se lze dohodnout.

    Predpovidam (pokolikate uz), ze strategie soudruhu bude nasledujici: vyvazat nas ze vsech struktur, zadelat tady klima, kteremu se vsichni slusni podnikatele vyhnou a potichu si hospodarit. Pokud odsud nebudou lide prchat po tisicich, Zapad je jeste rad necha u moci.

    Jinymi slovy: ted se bojuje o to, zda bude naraznikovou zonou CR, Slovensko nebo Ukrajina. Nic neni rozhodnuto a nemam iluze o tom, ktera varianta soudruhum vice vyhovuje.

    P.S. je zajimave sledovat, do jake miry se soudruhum podarilo zmenit strukturu spolecnosti - jak se majetek zkoncentroval nenapadne v rukou poslusnych, a jak tem slusnym zbyla jen ta slusnost a ucta ke vzdelani (jak mi neustale opakoval tata - to co umis ti nikdo neznarodni). TADY mate jednu z hlavnich pricin, proc jsou dnes vzdelanci placeni tak, jak jsou.

    Jan Čulík

    To nebude fungovat, protoze to povede velmi brzo k drsne chudobe a lidi ty komunisty u moci nesnesou, budou-li je drzet v chudobe. Porad zapominate, ze uz neni zadny Sovetsky svaz, ktery by ty komunisty drzel u moci.

    Ferdinand:

    Ne, bude to fungovat, pokud se udrzi vzestupna tendence zivotni urovne ve smeru vychod-zapad. Bohuzel, pro zapad mame cenu prave jen jako naraznikova zona a jako levna pracovni sila. Neni v zajmu zapadu, aby nase pracovni sila podrazila ( v tom jim soudruzi pujdou znamenite na ruku) . Pokud navic bude Cesko zemi nikoho, nebudou takove zmeny nikomu vadit.

    Jak se vam libi vize Ceska, jako velikeho rezervoaru pracovni sily, kterou bude nutno nasilim krotit, aby se nebourila a neutikala za lepsim? Maj v tom praxi...

    Kdyby sama zivotni uroven mela byt duvodem padu vlad, nebyl by uz davno Milosevic, Kravcuk atd. u moci.

    Uzavrel bych to podle Woody Allena: Buh neni, je to na vas.

    Jan Čulík

    Cesko JE na okraji zajmu Zapadu. Americani se o ne vubec nezajimaji. Ani Britove. Ani Francouzi. Mozna vic Rusko a Nemecko.

    Milosevic, Kravcuk, to je jina geograficka situace. Cesko neni "velky" rezervoar pracovnich sil. Mnohde jinde na svete jsou ochotni, opakuji, OCHOTNI pracovnici, kteri budou pracovat velmi dobre a spolehlive za daleko mensi mnozstvi penez nez Cesi.

    Ferdinand:

    To se velmi rychle meni. Mel jsem tu cest se seznamit zevnitr s nekolika plzenskymi podniky, ktere koupili Nemci. Strach, poklonkovani novym sefum, vzajemne udavani. Nesmyslne pracovni vypeti, ktere nema nic spolecneho s produktivitou prace a ktere slouzi jen k tomu, aby delnici pochopili, kdo je tu panem. Priklad: ackoliv delnici delaji u stroju nezavisle, boji se odskocit si na toaletu ci k automatu pro kafe.

    A pak - i kdyz nejsou cesti delnici idealni, stale jeste vsichni umeji cist , a vetsinou se i orientuji ve vykresech...

    Jan Čulík:

    No, to jsou skutecne vynikajici podnikatelske pomery... Pak se divite, ze stoupaji preference komunistu?

    Pokud nedokazaly tyto vlady zabezpecit, kvalitnimi zakony, aby nebylo mozno zamestnance zotrocovat, bude se opakovat cela historie.

    Ferdinand:

    Nebojte se, predpisu a zakonu mame furu. To si jen nikdo z dotycnych delnickych kadru nedovoli si odbehnout si od stroje, byt i na tu pitomou toaletu. Natoz pak nekoho zazalovat.

    Vezmete to nikoliv jako zaminku k rozcilovani, ale jako dukaz, ze i v Cesku delnicka trida zmekne, kdyz se nad ni dostatecne agresivne zapraska bicem.

    Ale to jsem se dostali dost daleko od puvodniho tematu, a tak si dovolim malou rekapitulaci:

  • kdyz dve blizka mista maji radikalne odlisnou zivotni uroven, jsou z toho vzdy trenice, jedni bohatstvi maji, druzi ho chteji.

  • Nemcum z tohoto duvodu zelezna opona celkem vyhovovala, stinila je od bidy v Rusku.

  • dnes se musi za stejnym ucelem stinit pomoci nekolika vrstev naraznikovych statu. Takovy stat musi byt (A) stabilni (B) se zivotni urovni nekde mezi nimi a Ruskem.

  • pokud soudruzi vytvori v prostoru ceske kotliny rezim pevny, byt zkorumpovany, celkem nic se nedeje. CR bude slouzit jako zasobarna (byt omezena) pracovnich sil a misto, kam lze potichu odkladat nepohodlne odpady ci cele vyroby.

  • neni v zajmu Nemecka, aby tuto zasobarnu a odkladiste sdilel se zbytkem EU, natoz aby si nechal zaplavit sve pohranici levnymi pracovniky z CR.

  • sklanim se v ucte pred vladou SRN, ktera se temto tlakum evidentne snazi celit a haji poctivejsi pravidla hry. Prilis ji v tom nepomahame.

  • rovnez tak se v ucte sklanim pred temi poctivejsimi investory (Volkswagen) kteri, zda se, hraji s CR celkem fer.



  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|