čtvrtek 3. února

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Rasismus, Češi a Romové:
  • Co je to rasismus (definice z Encyclopaedia Britannica)
  • Odpověď Janu Lipšanskému: Co si počít se špatnými vztahy mezi Čechy a Romy (Jan Čulík)
  • Jaké tedy máte názory na rasismus, Jane Čulíku? (Jan Lipšanský)
  • Cikáni, tuláci a zloději (Graeme Dibble)
  • Víc než kolektivní vina? (B.G., Cambrigde)
  • Je rasismus jako vnímání malých dětí? (Vojtěch Polák)
  • Uvalujete kolektivní vinu na Čechy (Zdeněk Maštalíř)
  • Individuace a generalizace (Jan Kaštánek)
  • Pořad, aby Britové Romy litovali (Ludvík Vavřina)
  • Referendum Romů, nikoliv referendum o Romech (Jan Novák, Juliana)
  • Dráždí mě pěstování asociace "Čech = rasista" (čtenář)
  • Vyřešme romský problém tím, že jim dáme vzdělání (Petr Chaloupka) České bankovnictví:
  • Rakouská spořitelna (Ivan Hoffman)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Zde je adresa Britských listů.

  • Andrew Stroehlein rediguje kulturně politický týdeník Central Europe Review.

  • Tady je minulé vydání Britských listů.


  • Upozornění autorům: Prosím, posílejte pokud možno své příspěvky do BL uložené ve formátu html. Díky. JČ

    Co je nového v České republice

  • České ministerstvo zahraničních věcí odstraňuje konflikt zájmů: zrušilo svůj seriál v ČT o přibližování EU "Naskočíme?". Britské listy upozorňovaly, že jde o nepřípustný střet zájmů, vysílá-li vláda v údajně nezávislé veřejnoprávní televizi vlastní financovaný program, vyrobený prostřednictvím PR agentury K2 a týdeníku Respekt, nadto s bývalou pracovnicí MZV Monikou Pajerovou (aktivistkou hnutí "Děkujeme, odejděte) v článku Jaroslava Plesla 14. ledna 2000 zde a pak znovu v článku Štěpána Kotrby 31. ledna 2000 na tomto místě. - S autory seriálu nyní rozvázalo MZV spolupráci a prý to vysvětlí ve čtvrtek. Byly odvysílány pouze čtyři částí ze třináctidílného seriálu. Ministerstvo také požaduje vrácení cca 4 milionů korun, které na výrobu seriálu poskytlo. Monika Pajerová uvedla, že se MZV prý nelíbilo, že pořad kritizoval nedostatečnou úroveň svobody informací v ČR, a to, že Miloš Zeman odmítá zveřejnit počet a jména svých poradců. Čtvrtá část seriálu byla nakonec odvysílána, ale nikoliv už s titulkem, že na něm spolupracovalo MZV. - Doufejme, že MZV zrušilo seriál proto, že si uvědomilo, že je nepřípustné, aby vláda financovala prostřednictvím PR agentur reklamní pořady ve veřejnoprávní televizi, ještě prostřednictvím politicky zaujatých médií či osob, jako je týdeník Respekt či Monika Pajerová, a nikoliv proto, že pořad kritizoval vládu. I kdyby bývali tvůrci pořadu zamýšleli kritiku vládní informační neotevřenosti v dobré víře a ve veřejném zájmu, mohou být bohužel dost lehce obviněni z politické manipulace, neboť nemají kredit nestranného, objektivního pozorovatele. Jak se může na výrobě údajně nestranného pořadu pro veřejnoprávni televizi účastnit Monika Pajerová, která je aktivním politickým činitelem seskupení "Děkujeme, odejděte", které má blízko k Unii svobody a k týdeníku Respekt, je nejasné - její protesty jsou v důsledku neexistence její nezávislosti předem zpochybněny.

  • Předseda Rady České televize Jan Jirák rezignoval. Rada byla předtím kritizována, zejména za neprůhlednost při volbě nového šéfa ČT (čti, řekli by cynikové, za to, že nebyl zvolen úslužný miláček politiků Kamil Čermák). Odstoupil-li Jan Jirák ze své funkce z vlastní vůle proto, že se ukázalo, že volba Jakuba Puchalského Radou ČT před dvěma lety bylo omylem, je to gesto chvályhodné, zejména proto, že Jirák tím přichází o to, co je v českých poměrech docela slušný měsíční plat. Jenže by Rada ČT a Jan Jirák raději měli jasně vysvětlit, proč vlastně Jakub Puchalský odešel a co bylo či je podstatou problémů České televize. Jakub Puchalský to sám vysvětlit odmítl - vždycky se skrýval se politicky korektními, prázdnými eufemismy: nebyl si totiž jistý v kramflecích a obával se, že kdyby řekl něco skutečně jasně, bylo by to napadnutelné. Jenže pro budoucí rozvoj ČT je velmi důležité vědět, co se v České televizi dělo a proč byl Puchalský donucen k odchodu: byl nekompetentní, anebo převládly partikulární zájmy interních nátlakových skupin? Znamená to snad, že za dalšího půl roku bude vytlačen z ČT i Dušan Chmelíček, pokud se pokusí o nějaké změny, anebo se je bude bát zavádět, právě aby ho partikulární zájmy nedonutily k odchodu? We should be told, jak říkají Britové. Zatím to vypadá, že by sama Česká televize bývala byla nejraději, kdyby se do ní vrátil Ivo Mathé, který nechával víceméně volnou ruku interním partikulárním zájmům a neformálním mocenským seskupením. - Z rady ČT odstoupili také místopředsedkyně Alena Kinclová a členové rady Václav Erben a František Schildberger. Zbytek Rady neodstoupil a zvolil si nového šéfa, Vladislava Kučíka, který v červenci 1998 v rozhovoru informoval Britské listy, že je správné, že je projekt Jakuba Puchalského utajován. - Členové mediální rady Českého parlamentu ovšem požadovali odchod celé Rady ČT, i když neřekli úplně jasně, proč by měla odejít. Snad proto, že před dvěma lety jmenovala neúspěšného Puchalského? Vzhledem k tomu, že jen vyjádřili vágní nespokojenost s Radou, nezlikvidovali poslanci podezření, že jim jde o vykonávání politického vlivu na ČT. Dušana Chmelíčka však zatím odvolat nechtějí, vyčkají, jak se mu povede. Závisí to ovšem asi hodně na blahovůli neformálních mocenských seskupení v České televizi i v zájmových filmových a televizních organizacích a  na diplomatickém umu Dušana Chmelíčka, projevovaném vůči těmto neformálním seskupením.

  • Vláda včera projednala Koncepci vládní politiky vůči příslušníkům romské komunity, napomáhající jejich integraci do společnosti. Vypracoval ji Petr Uhl, a to s výhledem až do roku 2015. Vláda mu ji vrátila k přepracování. Uhl ve zprávě analyzuje špatné sociální postavení Romů, jichž žije prý v ČR asi 200 000 i jejich diskriminaci a poukazuje na to, jak neefektivní jsou zákony, které mají diskriminaci čelit.

  • Vlastníkem České spořitelny se stane Erste Bank.Po mnohaměsíčním vyjednávání vláda souhlasila s tím, že majitelem 52procentního státního podílu v České spořitelně (ČS) se stane rakouská Erste Bank Sparkassen. Zaplatí za to asi 19 miliard korun (529 miliónů eur) a do dvou let má Erste Bank navýšit základní jmění ČS o čtyři miliardy korun. Českou spořitelnu chtěla získat IPB a její mluvčí Barbora Tachecí konstatovala, že byla prý finanční nabídka od IPB za ČS vyšší.

  • Statisticky nevýznamná zkušenost. Napsala Juliana:

    Jednou jsem byla okradena rumunskymi Romkami na Hlavnim nadrazi, jinak je moje zkusenost s Romy dobra. Zdvorilost nebo lhostejnost. Jeden zazitek je zcela bizarni. Jela jsem se svymi znamymi v autobuse, vepredu bili, vzadu Romove. Prisel ke mne stary Rom, zda bych si k nim nemohla sednout, ze jejich male holcicce se libi moje saty. Sla jsem k nim, oni mi holcicku (asi 3 roky) posadili na klin. Romove me krmili, holcicka me trochu me otlapala.

    Mozna je moje zkusenost na rozdil od zkusenosti J. Lipsanskeho statisticky nevyznamna. Mam celkem stesti s tzv. "problemovymi komunitami". V Americe jsem si jednou spletla autobus a dojela do strasne ctvrti. (Znami se pak krizovali, kdyz jsem vypravela, kde jsem bloudila.) Nestalo se mi nic, cernosi me doprovodili az do bezpecne zony: "Mate stesti, ze jste padla na slusne lidi, ale ziji tu ruzne zivly."

  • Etika nezávislých novinářů, pracujících pro MFD. Loni na podzim zjistilo vedení deníku Mladá fronta Dnes, že reportér listu Karol Wolf vlastní pětatřicetiprocentní majetkový podíl v PR agentuře Dynamic Relations , která pracuje pro slovenskou vládní koalici a je to slovenská pobočka české lobbingové agentury Dynamic Partners, v jejímž čele stojí kontroverzní Ivo Slavík. Šéfredaktor MFD Petr Šabata okamžitě Wolfovi nařídil, aby se nechal ze slovenského obchodního rejstříku vymazat (ne aby svůj podíl v  PR agentuře prodal) a také to hned bylo, aspoň ve zkrácenější verzi rejstříku , kupodivu okamžitě provedeno. Nakonec však nedávno Wolf musel z MFD odejít. List to zdůvodnil rozhodnutím zrušit místo reportéra pro Slovensko. Blíže o tom zde.

  • Jak Češi myslí: Výbor z Britských listů. Výbor z Britských listů Jak Češi myslí (Milénium Publishing, Chomutov, 1999, 480 stran, 290 Kč, ISBN 80-86201-147) je znovu k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas přímo na tomto místě, dále v internetovém knihkupectvi Eliška, (knihy.cz, informace o knize je na tomto místě), v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici, telefon/fax 02 232 07 33, případně přímo v nakladatelství Milénium na adrese avc@unl.pvtnet.cz, kde si knihu můžete objednat e-mailem i prostřednictvím úvěrové karty. (Bližší informace o obsahu knihy vyšly v BL na tomto místě.) - Pokud víte o dalších knihkupectvích, kde je kniha v prodeji, anebo o knihkupectvích, kde si myslíte, že by měla být v prodeji, dejte nám vědět.

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://www.britskelisty.cz/xz/.

  • O rozporech mezi banálními vystoupeními Dušana Chmelíčka ve sdělovacích prostředcích a jeho zajímavým projektem pro řízení České televize píše anglicky v aktuálním čísle časopisu Central Europe Review Jan Čulík na tomto místě. (CER vychází v pondělí k poledni středoevropského času.)

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.h tm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blp ostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz/preh led.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:

    • Výše uvedené nahrávky jsou k dispozici také ve streaming Real Audio, a to zde.

  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|