čtvrtek 3. února

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Rasismus, Češi a Romové:
  • Co je to rasismus (definice z Encyclopaedia Britannica)
  • Odpověď Janu Lipšanskému: Co si počít se špatnými vztahy mezi Čechy a Romy (Jan Čulík)
  • Jaké tedy máte názory na rasismus, Jane Čulíku? (Jan Lipšanský)
  • Cikáni, tuláci a zloději (Graeme Dibble)
  • Víc než kolektivní vina? (B.G., Cambrigde)
  • Je rasismus jako vnímání malých dětí? (Vojtěch Polák)
  • Uvalujete kolektivní vinu na Čechy (Zdeněk Maštalíř)
  • Individuace a generalizace (Jan Kaštánek)
  • Pořad, aby Britové Romy litovali (Ludvík Vavřina)
  • Referendum Romů, nikoliv referendum o Romech (Jan Novák, Juliana)
  • Dráždí mě pěstování asociace "Čech = rasista" (čtenář)
  • Vyřešme romský problém tím, že jim dáme vzdělání (Petr Chaloupka) České bankovnictví:
  • Rakouská spořitelna (Ivan Hoffman)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Dráždí mě pěstování asociace "Čech=rasista"

    Autorovo jméno je známo.

    Dobry den pane Culik,

    asi nejsem sam koho drazdi neustale systematicke pestovani asociace Cech = rasista v britskem a jinem radoby "objektivnim" tisku ci v televizi. Proc nejede britska televize udelat reportaz o treba tom, jak si "polepsili" Romove v multietnickem Kosovu po lonskem zasahu NATO ?

    Proc BBC nikdy neudela reportaz s emotivnim nazvem "Az jich bude 5 - 10 milionu" o tom, kolik problemu by Britanii prineslo, kdyby mela stejne procentualni zastoupeni romske populace jako ma CR ci SR?

    A kdyz stat A zavede viza pro obcany statu B (a nikoliv statu C) - tak takovy krok neni vyjadrenim nepripustneho "kolektivniho hodnoceni" ?

    Ti, co se "divi", ze byt v dome obyvanem Cikany je i za soucasne bytove nouze prakticky neprodejny (necikanum) - at jdou vykladat pojistovne, ze davat vyssi pojistnou sazbu nemocnemu sedmdesatnikovi (nez zdravemu tricatnikovi) je politicky nekorektni.

    A proc britska vlada nevypise stipendia pro studium na tamnich elitnich zakladnich a strednich skolach take pro par cikanskych deti z CR ?

    To by panecku bylo gesto !

    Mel jsem tady nedavno na navsteve kolegyni z ETH Curych. Je z Bangladese, vypada na prvni pohled opravdu jako cikanka. Prijela plna obav a rozhorcena uz predem na zdejsi rasismus.

    Sam nejsem schopen rict cim se presne lisil jeji vzhled (ale ani obleceni) treba od zebracky z Besarabie. Spis tu byl jisty rozdil v chovani a zpusobu hovoru... Lide na ulici ci v hospodach - a to i  ve ctvrtich jako je Karlin nebo Smichov - se k ni vsak vesmes chovali pekne.

    Sice vetsinou nerozumeli jeji anglictine, ale bylo jim jasne ze to nejsou vykriky typu "jdi do pici ty hajzle zkurveny" - ktere mohou casto zaslechnout od podobnych mladych krasavic na ulicich zminenych "multikulturnich" ctvrti :-)

    Pracuji na vysoke skole prirodovedneho smeru a ujistuji Vas, ze kdyby se tu nekdy objevil treba eskymacky student, tak ho vsichni budou s nadsenim hyckat a vsemozne mu pomahat - aby vydrzel a uspesne dostudoval. To same by samozrejme platilo i pro Roma - jenze se bojim ze ten Eskymak se u nas objevi (budeme li casem v te Evropske unii) driv ;-)

    Urazite Cechy, kdyz pisete, ze hodnoti sve blizni podle barvy pleti. To uz spis treba podle jejich chovani, reci, zvyku... Nebo podle prace. Nejsem si napriklad vedom zadneho "rasismu" vuci Vietnamcum zde (ve srovnani s "vyspelymi" zememi).


    Odpovim zdanlive irelevantnim srovnanim. Kdyz mne kdysi za hlubokeho totace navstivil doma muj rusky profesor (mimochodem disident), mel jsem opravdu strach, jak se k nemu (a pote ke mne) budou chovat lide v nasem malomeste, kde navic sidlila ruska posadka.

    Nastesti zrejme i prodavacky v mistnich obchodech (ktere vymetal - s mou pomoci - stejne intensivne jako dustojnici zdejsi posadky) pochopily ze tento clovek neni "okupant".

    A on, ac slavny matematik, o nekolik urovni vyse nez ja, vedel ze se zde musi chovat spis nenapadne. Predem se soukrome vyjadril, ze "se hluboce stydi byt Rusem v CR". (Vypadal sice - na prvni pohled- trochu jako Breznev, v pase mel ale jasne napsano "zid" :-)

    Jednou ho malem uz prastil holi jeden lyzar ve fronte na sjezdovku, ale pak se mi prisel omluvit se slovy "vidte, ze tohle neni zadny lampasak ?"

    Naschval to ted reknu trochu provokativne: Myslim ze slusny Cikan by se mel trochu stydet, ze je Cikanem - a slusni Cesi (+ spolecenske instituce samozrejme) by meli byt maximalne vstricni k tem Cikanum, kteri maji aspon trochu dobre vule vychazet s vetsinovou spolecnosti. Je snadne rict "no a co ?" na predstavu, ze ceska mesta budou jednou vsechna vypadat jako centrum Usti nad Labem. Podle mne to ale povede casem jedine k postupne "rehabilitaci", v ocich "sporadanych" obcanu, "instituci" jako je "napravny pracovni tabor" (ktere sice myslim vynalezli Anglicani ale jistymi rezimy 20 stoleti byly totalne zdiskreditovany)...

    Casto jsem na toto tema diskutoval treba s mymi nemeckym znamymi, kteri si take vzdy radi rypnou na tema "Cechu zadajicich o azyl v Doveru". Popravde receno mi ale pripada i u nich - jako skoro u vsech Nemcu, pres desetileti trvajici masaz v  politicke korektnosti a toleranci, ale i u ostatnich Evropanu (nejen Rakusanu !) - ze ta slupka "tolerance" a politicke korektnosti je porad jeste docela slaba.

    Mam byvalou spoluzacku, ktera je ucitelkou a starostkou v male obci na Frydlantsku. Temer cely zivot se venovala zvelebovani mistnich cikanu, delala pro ne divadelni predstaveni, pujcovala jim dokonce penize (ktere ji vetsinou nevratili) apod. Kdyz jsem ji pred nedavnem v hospode nadhodil onu vyse uvedenou skandalni "myslenku" (ze totiz nektere instituce byly Hitlerem tak zdiskreditovany, ze bohuzel neni mozno je v zadne forme v nejblizsich desetiletich pouzit) odvetila slovy: "Pred par lety bych te prastila prvnim predmetem, ktery by mi padl do ruky." Zdalo se mi, ze duraz byl kladen na prvni cast vety ;-)

    Vas ctenar "anonym"

    (je samozrejme jasne, ze nektere veci - byt pravdive - se na verejnosti rikat neslusi)

    Pisu to v "multikulturnim" Karline, byla tu zrovna uklizecka, fajn zenska, mila, krasnou cestinou mluvici, bystreho pohledu, "opalene tvare" a cernych oci :-) Kdyz mne pri uklidu nekdy vyzene na chodbu, jdu si treba neco koupit a necham pritom vsechny supliky -i ty s penezi- dokoran otevrene. A pak jdu psat "rasisticke" maily... ;-)

    Je ale fakt ze treba jeji muz, ktery sem za ni obcas prijde vecer kdyz zrovna uklizi (asi zarli) ve me uz duveru nebudi ani trochu...

    Poznámka JČ: BBC nemusí dělat pořady o tom, "až jich bude 10 milionů", protože procento "barevných" menšin je v Británii daleko, daleko vyšší, než procento Romů v ČR. I mladí nezaměstnaní černoši jsou asociální, stejně tak jako mladí nezaměstnaní běloši. Kdesi jsem četl statistiku, že v mnohých britských městech připadá v kategorii patnáctiletých více než padesát procent "barevných" na "bělochy". No a co? (Panu Kynclovi by asi smrděli...)

    Moje studentka, jejíž matka je Češka a otec Arab, při ročním pobytu v ČR narážela dost často na nadávky od české populace, lidé si mysleli, že je Romka. Když začala mluvit anglicky, tak ji ovšem milovali...

    Co se týče poskytování stipendií Romům britskou pro britské "elitní" školy. Mám pocit, že první odpovědnost vůči Romům nese český stát, jsou to jeho občané a český stát je má povinnost ochraňovat.


    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|