Britské listy


středa 10. ledna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z  poslední doby Česká televize:
  • Pro zahraniční čtenáře: Revoluce, kterou uměle vyvolala televize (Andrew Stroehlein, překlad z CER)
  • Virtuální realita (Eugen Haičman)
  • Odborářovy poznámky ke stávce v televizi (Vlastimil Beran)
  • Právníkovy poznámky ke stávce v televizi (Zdena Kindlová)
  • Naostro nebo Natupo s Václavem Klausem? (Štěpán Kotrba)
  • Večírek uprostřed demonstrace (Jan Paul)
  • ČSSD nemůže jednat přesně podle zákona, je krize (Jan Schejbal)
  • Janu Schejbalovi: Jsem politický analytik a ČSSD znám velmi dobře (Štěpán Kotrba)
  • Česká televize - věc zkažená: novináři na obou stranách jsou zdiskreditovaní a měli by z  ČT odejít (Miroslav Zikmund)
  • Rada ČT nic veřejnosti nevysvětlila a ředitel Hodač selhal (Josef Rešták)
  • Televize: Demonstrace, koncerty - pěšinky k větší politizaci ČT? (Jiří Wagner)
  • Janu Čulíkovi: Musíme protestovat proti Hodačovi, protože ČR upadá(Jan Baltus) Tiskové prohlášení CET 21:
  • "Věc veřejná" ohrožuje svobodu slova Pokus o lidový humor:
  • ČT: Drama se změnilo ve frašku (Petr Jánský) O něčem jiném než o televizi:
  • BIS zasáhla proti řadovým občanům - protestuji! (Ondřej Šolc)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Musíme protestovat proti Hodačovi, protože ČR upadá

    Jan Baltus

    Kdo jsem. Novinar pisici o technice, kdysi o ekologii, posleze o ekotechnologii, nyni o technice. Je to spise o shaneni penez v teto zemi, nez o zurnalistice. Kdysi jsem delal i pro TV a rozhlas, to delam dodnes ale jen kratke prispevky.Tezko bych delal publicistiku, priznavam, ale neco snad vim.

    Zaujal mne Vas prispevek v Radiozurnalu. Lepe receno nastval, protoze s nim nesouhlasim. Tak jsem si jej v klidu precetl a tady je muj nazor. Je tam spatlane vsechno dohromady, protirecite si, To neni analyza, to je jen klistyr. Nerikam, takova lecba neni potrebna, ale Vas nalev je ponekud divne uvareny. Kdyz si k tomu prectu Vaše rozhovory, svita mi. .

    To co rika pan Kytka je zcasti jiste pravda. Ale vsechno ma svuj vyvoj a kdo kdy pracoval s lidmi vi, ze nic nezlomíte naráz. Navíc zazemi, tradice. Tak spatne zpravy? Ja byl na stazi v USA a byl jsem rad, ze mam doma ceske zpravy. Nevykladejte, ze TV v USA a GB tvori pripady a na tom ze to stoji. Ne, pripady jsou jen mala cast. Americti novinari a lidé z GB casto taky, jsou sami otraveni. .

    Pani Bobosikove prizvukujete, ze urokove sazby jsou dulezitejsi. Psali jsme desítky a stovky rozhovoru o tom, ze urokove miry stanovené ceskymi bankami neutahne ani nadclovek, natoz reformujici se podnik. Popsali jsme hory papiru o exportu. S tim jste nemohl prijit na Klause . Nikdy, byl jste deklasovan na blbce. Troufl si i na pani Doleckovou. Ne a ne. Vsechno je dobry. Vsici jste blbi. Rozmetana inteligence, vyzkumne ustavy. Ne, vsici jsou blbi a musi se naucit pracovat. Polopravdy, arogance. To formulovalo prostredi. Lidi freneticky podporuji politiky, protoze jsou to vsechno populiste. Kazdy podle sveho. Slysel jste nejakeho ceskeho politika rici, musime se naucit delat - VSICHNI. Vcetne mne. .

    Penize - podminky ceskeho zurnalisty jsou nedustojne. Redakce, ted mluvim o odbornem tisku a castecne o denicich, co vim, nemohou nikoho nikam vyslat. nemaji na to. Se vsemi dopady. Investigativni zurnalistika. To je predevsim cas a penize. Kdo to prosim Vas muze delat poradne? .

    Pak se divate treba na Sazku ( nic proti autorovi, je to zak me zeny) a tam krome dvou faktu neni nic, cim byste podal presvedcivy dukaz. Uzivil bych se, kdybych cele dny shanel informace o energetice, abych pak vydal analyzu politickych machinaci ? Smeju se. S kym byste se bavil o plytvani plynem a podceneni kogeneraci? S politikem, ktery ma na mysli jenom to,aby mohl lidem rici, ja zdrazovat nebudu, tento pan je vul, kdyz to chce. Neodpovi, vyhne se Vam. Je to o aroganci moci pane a ne, ze ne. Protoze u Vas v Londyne, kdyz nekdo sahne nekomu na anonymniho sponzora, tak ten pán bere klobouk a hul a jde jeste drive, nez se to zacne rozmazavat. Staci aby tu byla prvni zprava. .

    Mohl by nejaky politik v GB napsat, ze ekologove jsou teroristi a utoci na svobodu podnikani a dokonce na osobni svobodu cloveka, aniz by byl vyhozen z uradu nebo roztrhan hned druhy den pod Big Benem? .

    Mozna, ze to tak lide z CT nemysleli, kdyz rozpoutali stavku, ale nevsiml jste si, ze vetsina obcanu v teto zemi je totalne frustrovana politiku? .

    My Cesi potrebujeme pohled z venku jako prase drbani, ale pohled mijejici detaily. Vy se nimrate v detailech a nevidite podstatu. Chtel byste byt spravedlivy ale urazite obe strany. Neni ve vas spetka pokory. Nevim, co jsme Vam udelali, ale cisi to z toho.

    Dotaz JČ: Frustraci lidí z politiky nikomu nevyvracím, co to má ale co společného s pracovněprávním sporem druhořadých novinářů v ČT s Jiřím Hodačem?

    Marně jsem se Vám pokusil vysvětlit, že nejde jen o pracovněprávní spor, ale pernamentní krizi politickou. Dnes TV, zítra dráhy, pak doktoři, pak učitelé. Všiml jste si, že nástupní plat lékaře je 6,600 CZK v jeho 25 letech a podle představ ODS by si měl platit studium aby jej splácel v 50 letech? Logika? Koho se na to můžete zeptat?

    Dokáže někdo z ČSSD takový šílený nápad vyargumentovat? Nedokáže. Lidí nevědí, kdo za co vlastně stojí. Mluví se o tom, tak to bude.

    Mluvíme v nereálných číslech, mluvíme o tom, že na zcela jiný finanční svět byl naroubován ekonomický pokus, který staví celou žurnalistiku do pozice českého vývozce mikročipů - tedy nesmysl už z podstaty.

    K tomu, abyste dělal dobrého žurnalistu, potřebujete mít partnera, inteligentního politika, kterého pálí svědomí.

    Dnes rezignovala německá ministryně jenom proto, že se cítí odpovědná za nízkou připravenost rezortu na BSL.

    Kolik lidí musí hrubě urazit Zeman nebo Klaus, nebo ať nejsem ve špičkách, co musí ještě spáchat Grégr, snad zapálit hlavní podzemní složiště plynu, aby byl uznán za autora projetu vyhozených miliard za oživovací pokusy některých podniků, kde má kamarády.

    Jak dlouho bude trvat konkurzní řízení ČKD ? Kdo odskákal špatně a podvodně zadaný projekt rychlovlaku? Kdo privatizaci Poldi, Škody. Víte, kolik nabízel Siemens za Škoda Energo a kdo mu v tom zabránil? Kdo zničil ZPS ? Manažeři vybraní určitými lidmi. Ty podniky nemohly přežít, to víme, ale mohly být prodány. A reformovány!. Zodpovídá se někdo? Lépe řečeno, kolik toho popsali a odvysílali uboží a špatní čeští žurnalisté! Můžete natočit deset pořadů o privatizaci Poldi nebo Škody a co se stane, jen rozjitříte lidi a Klausovi lidé vás zničí. Bamberg. Olovo.

    Pokud nám chcete pomoci, volejte po zodpovědnosti všech ale především těch, kdož nastavili toto tzv. demokratické prostředí, kde bují monopoly aby nacpaly státní kasu a kde může být beztrestně náměstkyně ministra průmyslu asi v šesti správních radách. Tepejte do toho, lidé Vám budou vděční. Já to vidím na sobě, stačí když se zmíním! Tomuto národu je třeba dát příležitost uplatnit se aby nabyl sebedůvěry vůči okolí, kterého se bojí a Klaus jim říká, vždyť Vás nikdo nechce, protože na nás nečeká.

    A zároveň s tím upeče nový zákon EIA / Environment Impact Assesment/, kde je zakotvena možnost vládního úředníka vyjmout jakýkoliv !!! projekt z tohoto demokratického procesu. Běžte se Zemana a Klasue zeptat proč navrhli zákon, který zvedne EU ze sedadel! Nové Temelíny, nové Nové Mlýny, nové dálnice napříč Prahou - rozhodne ministerský úředník. Pane Čulíku, to je žurnalistika jako víno, začnětě Vy. Zeptejte se Klause, proč ekologové podle něj představují teristickou organizaci.

    Moje stará matka podepsala petici, aby ji dálnice nevedla pod oknem na sídlišti / úžasný projekt ne?/ a tím byla pro něj terorista. Proč jsou lékaři babráci, když vyhazují použitý obvaz - on by jej dal vyprat a složit, srolovat a znovu by jej použil a hned bychom viděli, jak to zdravotnictví pojede! Běžte za ním, a zeptejte se, jak můžete ušetřit na operaci karcinomu prostaty. Proč neprosadil důsledně to, co rozpáral.

    Já jsem pro, ať se do toho vidí, ale proč to nedodělal. Víte kolik lékařů specialistů zavřelo privátní ordinace do kterých je vehnal? Ale běžte se na to zeptal jeho, Zemana, celé té politické špičky. Nebaví se s Vámi. To nebude zítra ani pozítří, ale ještě několik Václaváků a bude se bát ještě víc. Před tím byli lůza, pak shromážděním ctihodných občanů. Co je cílem boje ODS ?.

    (nevím, kde jste vzal tu čtyřkoalici? A i kdyby toho využila, v ASnglii jste neviděl, jak se chyby stran využívají opozicí?) Dodržování zákonů? O Bože, to říká člověk, který nic neví o milionech černých sponzorů. To mají lidé věřit. Proč do toho nebijete, proč se soustřeďujete na analýzu novinářské činnosti, na kterou nikdo nereflektuje? Jsou novináři příčinou rozkladu tohoto státu? Divíte se, že lidí pak čučí na ty blbosti z Novy a zajímá je Lewinská. Ano dokonce věřím, že Bobošíková i Kytka byli frustrovaní ale to co udělali byla cesta k lepšímu?

    Dost. Nechci Vás v žádném případě urážet, asi děláte co umíte, ale dnes cca 80 % Čechů myslí úplně jinak. Jsou frustrovaní z divadla, kterému se říká parlamentní demokracie. Nový ekonomický model. Atd. Kdo těm lidem vlastně říká, co je čeká, kdo splatí ten šílený státní dluh.

    Poznámka JČ: Ale samozřejmě, ale Jana Dědečková se právě - neobratně - pokusila udělat něco pro normální lidi, protože jí štve, jak jsou v tom Podkrkonoší chudí a chtěla zatít tipec parazitní pražské mediálněpolitické mafii. Ta to obrátila proti ní a pomstila se jí a národ to mafii žere. Není to smutný vtip?

    A může paní Dědečková takový krok odpovědně udělat? Obáváme se, že ne. To, jakobyste s Blairem nechal diskutovat o školství čerstvého obsolventa státnice z angličtiny. To bylo odsouzeno k nezdaru, ale plánovanému nezdaru. Ale já nejsem expert na TV, obraťte se na pana dr. Grygara, to je po zkušenostech, které má, odpovědná, neúplatná a zasvědcená osoba. Ale ještě příměr z techniky: když zechnici něco zbabřou, rupne jim třeba převodovka, jdou pěkně pozpátku od technologie, materiálu až k výpočtům. Až najdou chybu, odstraní ji a znovu to zkusí. Když to jede, je to fajn, když ne znovu se hledá chyba. Vy obviňujete obsluhu převodovky, že řadila proti zubům, nebo tak, jak byla zvyklá. Ale to s největší pravděpodobností není příčina, proč převodovka rupla, protože dobrá převodovka nemůže řadit proti zubům. Takže vy vyhodíte obsluhu, i když asi ne nejlepší, já nechám převodovku rozebrat a odstranit konstruční chybu. Moje cesta bude možná dokonce rychlejsí a důsledná navíc. Potrestejte novináře, možná si to zaslouží, nechejte amatéry, aby řekli ,že pořad o řádové sestře od Špáty se neměl vysílat ani nechat vyrobit, a položíte základy dobré žurnalistiky. Fajn.

    Nebude lepší najít nového Grygara?

    A ještě otázka. Co by udělal BBC, kdyby jí Blair odmítl místo v televizní debatě s opozicí o volebním programu, protestoval by i proti umístění židle, diktoval by s kým bude ve studiu mluvit, o čem, že to nesmí být o privatizaci atd. Kdyby volal osobně řediteli a stěžoval si na reportéra, který očividně nic neudělal špatného? Dosáhl odvolání moderátora. Dovolil by si to? Bylo by ve V. Británii možné, aby se dohodl Blair s opozicí na smlouvě a po prohraných volbách přešel na místo předseda Parlamentu? Proč démonizujete ty reportéry, oni jsou vzorek obyvatelstva ČR se všemi chybami a nectnostmi, kterými trpíme, ale nejsou schopni poblbnout národ. To by se mohlo podařit co já vím Hrušínskému nebo Brodskému. Snad tomu nevěříte?

    Víte, jaká úsporná opatření se všude zavedla? Kolik sponzorů se musí najít na kulturní pořad? Pražská mafie, já nejsem z Prahy, znám to a musím dělat dvakrát tolik jako Pražák, abych tu mohl být a bylo tomu tak vždycky, ale ještě jsme nedospěl tak daleko. K takové žluči. Ne to není cesta, jak TV napravit. Celý ten humbuk pane, je kvůli penězům ale za privatizaci. Víte proč přišla stařičká paní hegerová, kterou davy zbožňují na Václavák? "Představa, že nám vemou tu dvojku mne vyhnala až na toto pódium, já se takových shromáždění bojím. Lidi, udělejete něco." Stačí? Nebo ještě ne?

    Poznámka JČ: To, co všechno kritizujete, je právě vinou chabého zpravodajství ČT během mnoha let. V Radě ČT a v podobných orgánech mají právem zasedat normální lidi, je to "vox populi". Demokracie není diktatura samozvaných "odborníků". Paní Dědečková využívala zdravého rozumu a o ČT si za celý ten rok nastudovala velké množství informací, kteří protestující herci a zpěváci vůbec nemají.

    Prorok nebyl odvolan proto, ze byl na Klause tvrdy, naopak proto, ze se pred Klausem a Zemanem zcela rozlozili. Meli jsme to na jare v BL.

    Klaus mel predem rezervovanou cestu do zahranici a do poradu nemohl prijit. Prorok na neho zacal do telefonu rvat, kdyz se Prorok dostane do stresu, hysterci, je to o nem znamo. Klaus si na to pravem stezoval a Hodac Proroka odvolal, protoze spravne usoudil, ze moderator, jemuz politikove ve studiu nadavaji a on se nezmuze na odpor, je zdiskreditovan, krome toho neni profesionalni, rve-li moderator do telefonu na politiky.

    Bylo by potreba znat fakta.

    Pořád nevím, co má frustrace národa - v důsledku špatné kritické reflexe politiky právě v důsledku nekvalitního zpravodajství ČT - co společného s Jiřím Hodačem.

    Ona jako se sníží nezaměstnanost, až se vyhodí Hodač? Nebo chleba či činže bude levnější??

    Naopak kdyby byla zamýšlená reforma zpravodajstv provedena, situace, která nyní občany frustruje, by se zlepšila.


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|