pátek 12. března

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv z ČR Odkazy:
  • Přehled nejzajímavějších článků z poslední doby Martin Komárek a oslava vstupu do NATO:
  • MFD: Novináři dále vodí veřejnost za nos (Jan Čulík) Svět, středovýchodní Evropa a ekonomika:
  • George Soros: kapitalismus se ujal tam, kde komunismus nezakořenil Kritická reakce na článek Štěpána Kotrby:
  • Lustrace, tajní agenti a JZD Slušovice (Ferdinand) Sdělovací prostředky:
  • Pražský demokrat není žádný stranický časopis (Štěpán Kotrba) Dagmar Lastovecká:
  • Musial se naštěstí nezměnil (František Roček) Evropská politika:
  • Hnutí Zelených v krizi Velká Británie:
  • Britská vláda energicky proti nespravedlivě vysokým cenám Zamyšlení nad vědou:
  • Jistota a podstata vědy (Petr Vařeka) Postavení žen:
  • Rovnoprávné postavení žen a pánové tvorstva (Mirek Fojta)
  • O ženách v ČR a ústavě pro Petra Jánského (Jindřich Pařík)
  • Deset důvodů, proč je výhodné být ženou (Ivan Vágner) Dvojí občanství:
  • Odpověď Jiřině Fuchsové (Frank Třešňák)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Pražský demokrat není žádný stranický časopis

    Rozhovor s vydavatelem a šéfredaktorem měsíčníku Pražský demokrat Štěpánem Kotrbou

    Štěpán Kotrba ostře protestoval, když jsme ho charakterizovali v BL jako "redaktora sociálnědemokratického časopisu Pražský demokrat". Vznikl z toho tento článek.

    Pane Čulíku, zlobíte mě, a to velmi. Jsem šéfredaktorem a zároveň vydavatelem. List se jmenuje Pražský Demokrat, nikoli Sociální demokrat. "Demokrat" je nazván od slova demokracie, protoze se domnivam, ze pestrost nazorů k demokracii patri a chybi v mediich v CR. Je to opravdu nezavisly mesicnik pro politiku.

    "Nezavisly" znamena, ze:

    NENI VLASTNEN, ani kontrolovan, ani ukolovan, ani jinak programove nespolupracuje s jakoukoliv stranou (včetně ČSSD). Což neznamená, že o politických stranách nepíše. Naopak. O každé tak, jak si podle našeho názoru zaslouží. Sociální demokracie JE vládní stranou (jako jediná), volila ji třetina národa, má náměstka primátora v hlavním městě a na 300 starostů po okresech. Je to prvá opoziční strana v ČR, která se dostala od r. 1989 k moci. Prozatím provádí politiku nápravy chyb předchozích vlád a smíření zahraničněpolitického s okolními státy. Aktivně se snaží spolupracovat se sociálními partnery a udržet co nejdéle v této zemi sociální smír. Já chci v této zemi žít. Nechci být svědkem bídy a úpadku českých podniků, nechci být svědkem tunelování bank a zločinů v ulicích.

    "Pro politiku" znamena, ze nepiseme o zahradkareni, pokud nejsou zahradkari ohrozeni pozemkovym zakonem, ci o kulture, pokud pripominky legislativni rady vlady neohrozuji tiskovy zakon (coz se stalo), ktereho je ministr kultury predkladatelem. Chválu i kritiku se snazime drzet v rovine vecne.

    Nemůžeme chválit ODA, neboť pod jejím laskavým protektorátem udělal FNM to, co udělal. Ministrstvo průmyslu se pod vedením jejich ministrů mělo přejmenovat na ministrstvo pro likvidaci průmyslu ci ministerstvo pro tunelovani Nemůžeme chválit ODS, jejíž manažeři a politici okrádali daňové poplatníky (kauza Srejbr ap.) a diky vlade V. Klause je stredoevropsky tygr plysovy ci spise pilinovy... A ODS dela ze ona nic, ona muzikant. Ackoliv cisla o ekonomickem propadu mluvi jasne, ackoliv o slove KRIZE uz se polemika nevede, ackoliv nezamestnanost dneska je dusledkem ekonomiky vcerejska.

    Nemůžeme chválit US, jejíž čelní představitelé seděli ve stejné vládě, nebránili špatným rozhodnutím a teď dělají, jako by jejich odpovědnost neexistovala. Byvaly ministr vnitra Ruml dopustil necinnosti svou i svych podrizenych (snad ve jménu "demokracie") šíření drog a obrovsky narust zločinu (nejen v ulicích Prahy).

    Opravdu - normální je nelhat.

    Nemůžeme bránit ale ani sociálne demokratickeho ministra Grégra, který je sám voják v poli "revitalizacniho boje proti vsem" (vcetne mistopredsedy vlady ci jeho poradcu) a bez konzultací se zahraničními partnery chtěl prosazovat koncepci budování jaderné elektrárny u Ostravy či jiné "myšlenky". Ani ministra financí Svobodu, který opět bez jakýchkoliv konzultací se cleny vlady souhlasil se zdražením telefonů nejen firmám, ale všem občanům, školy nevyjímaje. (A to prosazovala CSSD internet do skol a rozsireni informatiky ve statni sprave) Jeho privatizační činnost v Libertě nezkoumám, protože to za mě naštěstí (a doufam ze profesionalne) činí policie.

    Pražský demokrat - privátní tiskovina

    Jak funguje redakce privátní tiskoviny? Asi stejne, jako Britské listy... Pražský Demokrat je vydavan pouze mnou, (bohužel pouze) za me penize a bez naroku na honorare (bohuzel) pro vsechny prispevatele, fotografy, ilustratory i redaktory. Je divné, že jste nepochopil rozdíl mezi stranickými (partají cenzurovanými a financovanými) novinami (kterych si ja nevazim ani v jedne strane - Pravo lidu, Pravy uhel, Nase pravda, ODS98, atd.) a nezavislym listem, ktery nekterym myslenkam fandi vice, jinym mene a vyjadruje nazory nikoli nejake strany ci stran, ale nazorove spektrum sve redakce (Listy, Tyden, Marathon, Mezinarodni politika, Pohledy, Trend ap.).

    Britske listy ci Neviditelneho psa bych se take neodvazoval nazyvat unionistickymi ci odeesackymi. Britske listy jsou vase a vasich spolupracovniku, zaznivaji zde nazory, ktere by mely problemy v jinych mediich v CR a toho si ja vazim, i kdybych s nimi politicky nesouhlasil. Nejsem ideologicky predpojaty.

    Nesouhlasim naprikald s fanaticky nenavistnymi nazory Petrusky Sustrove ci Martina Schmarcze v LN, presto si myslim, ze zpravodajstvi "obycejnych" redaktoru LN je na vysoke urovni, coz se neda rici o vsech denicich a uz vubec ne o CT ci NOVE.

    Rozhodnutim predsednictva CSSD byl oznacen Prazský Demokrat za "nepratelsky" vuci CSSD a byla zakazana jeho distribuce od cisla 6 PRVNIHO rocniku.

    V soucasnosti pripravujeme treti cislo TRETIHO rocniku. Nesměju se, pouze konstatuji...

    Nekterym lidem - a to i v nejuzsim vedeni CSSD da velky problem pochopit obsah slova "demokracie" a "res publica", i kdyz maji pravnicke vzdelani. (Pro ne-latiniky podotykam "vlada lidu" a "vec verejna").

    A tak jim to v pristim cisle opet pripomeneme - rekapitulaci vyvoje strany od minuleho sjezdu do toho soucasneho. Aby si stranicti funkcionari nemysleli, ze jsou nekritizovatelni a neodvolatelni. A aby se mnohe v CSSD mohlo zmenit k lepsimu. Pokud k tomu prispejeme alspon malym dilem, budeme radi. Myslim si, ze delegati sjezdu (podle tech, ktere znam) maji vyvinuty cit pro realitu a zdravy rozum. To je nadeje na zmenu k lepsimu. Protoze soucasny stav se slovem lepsi neda oznacit ani nahodou a nedopatrenim.

    Spor s Petrou Buzkovou

    Buzkova se mnou vede "rozhodci rizeni" - jakysi vnitrostranicky soud pro pomluvu. Mel jsem se ho dopustit tím, že jsem Buzkovou označil za svazackou aktivistku. Mistopredseda CSSD Svoboda zakazal vzapeti nato sireni Pražského demokrata v ČSSD a všem sociálním demokratům zakázal s časopisem spolupracovat.

    Dodnes se ale nekonalo ani jedno jednani tohoto sporu. Asi paní Buzková tuší výsledek tohoto sporu dopředu.

    Víte, pane Čulíku, během týdne po naší kratičké poznámce v rubrice DRB-AGENTURA NEOVERENYCH ZPRAV potvrdil a zpresnil nasi informaci Vasil Mohorita (byvaly a do revoluce posledni predseda UV SSM) v rozhovoru pro CTK, dalsi vysoci funkcionari SSM z te doby se pridali. Asi jim to prislo divne.

    Mistopredseda Svoboda svou smernici porusil podle naseho nazoru ustavu a listinu prav a svobod, my jsme to rekli - i do televize, nicmene on sve rozhodnuti neodvolal a ani se nebranil. Skandal utichl stejne tak rychle, jak zacal. V nasem zajmu nebylo sirit spor, prestoze jsme vedeli, ze mame pravdu.

    Nikdo pana Svobodu prilis nerespektoval, rozhovory s politiky CSSD byly hned v dalsim cisle a jsou dodnes, na hloupé rozhodnuti mistopredsedy pro rizeni CSSD Svobody se zapomelo a cas ho odplavil...

    Praxe ukazala, ze spektrum nazoru je potrebne v kazde strane a umlcovat nepohodlne nazory spolu s jejich nositeli nevede k nicemu jinemu, nez k totalite. Proto uz je to pryc.

    Jaké je rozdíl mezi partajním a svobodným tiskem?

    Pokusime se to objasnit na vztahu redakce PD k nekterym vyrokum politiku.

    Napr. k otazce vstupu do vojenske casti NATO ma nas list velmi ODMITAVY postoj (stejne jako polovina populace v CR), narozdil od predstavitelu CSSD. Trvame totiz na referendu k teto otazce (kupodivu stejne jako volici CSSD, kterym Milos Zeman refgerendum mnohokrat sliboval, ci jako komuniste).

    Myslime si, ze politika Aliance by se mohla prosazovat i jinak, napriklad mandatem OBSE (OSCE) ci RB OSN (stejne jako nekteri anarchiste ci nezavisli publiciste). Popirat ci zpochybnovat nutnost mandatu techto organizaci povazuji ja osobne za poruseni ustavy CR (stejne jako piskajici fotograf na Hrade). A nehodlam necinne prihlizet vyrokum generalu NATO, ze bychom si meli ustavu zmenit, aby jim se snaze velelo (oproti jednomu ceskemu deniku, ktery tento skandalni vyrok vysokeho cinitele NATO nechal bez povsimnuti a komentare, ci ministra Kavana, ktery diplomaticky prohlasil, ze ZPRAVIDLA - nikoliv vsak nutne VZDY by tento mandat mel byt). A to je jen jedna z problematickych otazek.

    Dalsi - vcetne meho vztahu k lustracim (kde se shodujeme s Radou Evropy, Evropskym parlamentem a dalsimi mezinarodnimi institucemi) ci ke Gregrovym "planum" (tam je nas postoj shodny s radou politiku, vcetne odboroveho predaka, senatora Falbra) a zdrazovani telefonu ministra Svobody (spolu s aktivitou IPM - O. Neffem, P. Zandlem) bych mohl uvadet, ale to bych vam musel prevypravet veskere clanky Prazskeho Demokrata.

    Píše Pražský demokrat výlučně o sociální demokracii?

    Náš zájem o ČSSD není tak intenzívní.

    Nebojim se davat celostrankovy rozhovor s mistopredsedou ODS Mackem o soucasne situaci v ODS, ci na druhe strane s poslancem za KSCM Ransdorfem o ekonomice.

    Prostor u nas najde i celostrankovy (22000 znaku, stranka A3) rozhovor o snahach katoliku obnovit cinnost katolicke - jezuitske - Klementinské univerzity , rozhovor s rytiri Maltezskeho radu, rozhovor s hrabetem Kinskym ci knizetem Lobkowiczem, prevzate projevy z Fora 2000 (Kissinger, rabin Meir Lau), clanky o Havlovych sporech s medii a Premyslem Svorou (kde hajime pravo Svory na svobodu projevu a odsuzujeme snahy prezidentskeho paru o zaloby na vsechny novinare, kteri o nich napisi neuctive), diskusi o globalizaci a MAI (o ktere v CR do te doby nikdo nevedel - vlada Klause i Tosovskeho tuto skandalni mezinariodni dohodu TAJILA i pred Parlamentem), ekonomicke studie Nezavisleho klubu ekonomu (blizkeho reformnimu kridlu KSCM), polemiku s ministrstvem vnitra ohledne Integrovaneho zachraneho systemu (Tetrapol versus TETRA - Pegas bez kridel), projev papeze v doslovnem zneni (z ledna 99) ci celostrankovou reportaz ze sjezdu US nyni (to jsou velke materialy z poslednich dvou, ci peti cisel.)

    Branili jsme i ucastniky Global Street party, davali jsme polemiku o drogach (nesouhlasime s legalizaci drog v JAKEKOLIV PODOBE)...

    Zverejnoval jsem i nazory vase, i kdyz byly polemicke - at nalevo ci napravo (nazory Labour Party a jejich oponentu ap.,), protoze jsem se domnival, ze mate "pres LaManche" co rici k ceske politice.

    Najdete podobnou politickou pestrost i v nekterem z vyse zminovanych partajnich medii? Myslim ze ne. Najdete ji stezi i v oficialnich, "nezavislych" periodikach. Tam je levicovym nazorum VSTUP ZAKAZAN.

    Na rozdil od nich netrpime predpojatosti k nekterym nazorum (s vyjimkou xenofobnich projevu - a tam je moje cenzura temer stoprocentni), ani kdyby byly konzervativne pravicove nebo naopak krajne levicacke.

    Může Štěpán Kotrba jako člen ČSSD vystupovat vůči sociálním demokratům kriticky a objektivně?

    Mohu. Protoze nejdrive jsem obcan, a pak teprve stranik. Chceme preci zdokonalovat obcanskou spolecnost...

    I CSSD potrebuje slyset kritiku. Nikoliv fanaticky utocny, apriorne negativni nazor, ale vecnou, konstruktivni kritiku, protoze i ona dela chyby. Znate snad stranu, ktera by chyby nedelala? A kdo by je mel videt lepe, nez jeji stranici? Kdyz se neco povede, chválíme, kdyz ne, kritizujeme. A polemice se nebranime.

    V redakci jsou členové ČSSD v menšině. V redakci pracuji ci s ni spolupracuji i clenove KDU-CSL, ODS ci KSCM, clenove cirkvi i zaprisahli ateiste, ekologove i "jadernaci". Svou partajni prukazku kazdy spolupracovnik nechava prede dvermi redakce. Pokud chce lobovat za sve partajni zajmecky, musi pocitat s kritickou polemikou hned uvnitr redakce (nedavno se tak stalo jednomu spolupracovnikovi - clenovi CSSD, a jelikoz jeho material byl opravdu nekvalitni, nevysel a nevyjde) ci okamzitou polemikou na teze strance od jineho clena naseho kolektivu. Kdyz jsem venoval zajmu KDU CSL - katolicke univerzite jednu tiskovou stranu, sesypal se na me zbytek redakce a zaplnil protiargumenty druhou tiskovou stranu...

    Myslite si, ze toto by mohlo byt ve stranickych novinach mozne?

    Pražský demokrat obhajuje zdravý rozum

    Obhajuji pouze zdravy rozum. Pokud je zdravy rozum soucasti politiky CSSD, pak obhajuji i tuto politiku. V mnoha pripadech tomu tak je. V nekterych nikoliv. Pokud je obsazen v programu jine strany, obhajuji tuto pasaz a tim i politiku jine strany.

    Jeden priklad za vsechny. CSSD tvrdi, ze plne podporuje demonopolizaci telekomunikaci. A ac se nekteri ministri ci opozicni partneri cukaji, nase redakce obhajuje nazor, ze cim drive, tim lepe.

    Tvrdost vuci monopolu Telecomu bude mit za nasledek konkurencni boj mezi silnymi investory, konecne nastane ekonomicke chovani SPT a nasledne zlevneni sluzeb.

    Nic, co v soucasne dobe Telecom dela, neni pro nej ztratove (ac to tvrdi). Pouze se snazi maximalizovat zisky drive, nez ze zakona stejne o monopol prijde.

    To je vec scitani a odecitani, to neni problem politicky. Pouze me pripada absurdni, ze socialnedemokraticka strana ve svem programu ma DEMONOPOLIZACI, a pravicova koalice PROSADILA MONOPOL.

    Jsme v tomto pripade na strane zdraveho rozumu, programu CSSD, a tim i proti cinnosti byvale vlady. Pripada vam to nelogicke?

    V Cechach se uz nekolik let nepremysli nad obsahem nejakeho vyroku - CO kdo rekl, ale nad tim, KDO co rekl. A pak se hledaji zaminky pro medialni popravu nikoliv nazoru, ale jeho nositele.

    Bohuzel to plati i pro verejnopravni televizi, jejiz nevyvazenost a politicka zaujatost uz je OPRAVDU SKANDALNI.

    Kdyz neco tvrdim, rikam nazor MUJ, nikoliv CSSD. CSSD mluvi usty svych predstavitelu a to mnohdy staci... Az budu nekdy ja rikat oficialni stanovisko CSSD, budu jej rikat jako jeji mluvci, kterym v soucasne situaci nejsem. Jsem tomu rad. A nezavidim mluvcimu CSSD ci mluvcimu vlady jejich role, ve ktere kolikrat mluvi o hluchych (politicich) s hluchymi (novinari).

    Ti chteji videt pouze krev socialnedemokratickeho politika, nikoliv pravdu. Pravda ovsem je, ze nekteri predstavitele CSSD si o tu medialne krvavou lazen temer zadoni... Jinak si nedovedu vysvetlit medialne vedene spory mezi mistopredsedou vlady a ministrem financi o vysi schodku rozpoctu, mezi ministrem prumyslu a ministrem zivotniho prostredi o Temelin a dalsi ukazky komunikacniho folkloru.

    Jaké přicházejí ohlasy na články?

    Nepřichází jich málo. Pulden pote, co vysel muj prispevek k toleranci a lustracim pod nazvem "Lustrace naseho svedomi" v Britskych listech, dosel mi mail od ing. Josefa Bukace. Autor v nem tvrdi, ze: "Zakladni princip je v tom, ze vy komousi jste lide nizsi neboli podlide. S temito podlidmi je treba zachazet jako s podlidmi a davat jim jejich nizkost najevo."

    Bez jakehokoliv duvodu sprosty utok.

    (Komunista osm let nejsem (byl jsem tri roky), a i kdybych byl, tak KSCM je soucasti parlamentniho systemu a voli ji 15 % obcanu CR).

    Chodi ale i rada dopisu daleko vecnejsich, souhlasnych i nesouhlasnych. Pokud nazory pisatelu jsou podlozene vecnymi, odbornymi argumenty, stavaji se z techto pisatelu nekdy i autori a spolupracovniky.

    A takova je i nase redakce. Politicky pestra. To, ze celkove vyzneni listu je levicove, je asi zpusobeno tim, ze nemame majitele v cizine ci nedavame reklamu CEZu ci Telecomu...



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|