Britské listy


pátek 5. ledna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z  poslední doby Česká televize:
  • ČT nebyla nikdy objektivní (Vladimíra Al-Malikiová, MŠMT)
  • Zákon jsme my? (Ivo Železný)
  • Jsme svědky intenzivního vymývání mozků (Ivo Pokluda)
  • Právní otázky a odpovědi (Dialog Václav Pinkava - Tomáš Pecina)
  • Jiří Hodači a páni senátoři, odstupte! (Martin Stín)
  • Malý národ pod vlivem velkých emocí řídí herci (Leoš Kopecký)
  • Novináři proti novinářům (Pavel Prachař)
  • Musíme vkládat naději do mladých novinářů v ČT (Miroslav Bezděk)
  • Občané nejsou blbí: Rada ČT notně smrdí (Dalibor Jandura)
  • Svobodný tisk trpí bolestmi zubů (CNN)
  • Oznámení: Redakce zpravodajství ČT Brno je šokována, že Zdeněk Drahoš přijímá funkci programového ředitele ČT
  • Výzva k podpoře zákonnosti a právního řádu (Strana demokratického socialismu)
  • Když se za "svobodou informací" skrývá Moc: Richard Falbr je pokrytec (Jindřich Lukáš) Dokument:
  • Zpráva Rady ČT o situaci v České televizi Projevy na mimořádné schůzi PSP ČR:
  • Václav Klaus (ODS)
  • Petra Buzková (ČSSD)
  • Vojtěch Filip (KSČM)
  • Ivan Langer (ODS)
  • Pavel Dostál (ČSSD)
  • Petr Matějů (US)
  • Miloš Zeman (ČSSD)
  • Miloslav Kučera st. (ČSSD)
  • Miroslav Mareš (předseda Rady ČT)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • (Britské listy vycházejí v Praze, v České republice. Britské listy is published in Prague in the Czech Republic.) ISSN 1213-1792

  • Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Zde je adresa Britských listů.


  • Tady je minulé vydání Britských listů.

    Co je nového v České republice

  • Citát dne: Ondřej Neff, Neviditelný pes 5.1.2001: Ne, toto není zápas dobra a zla, toto není zápas o demokracii, toto je projev marasmu, vyvolaného selháním elit. A pošetilý ten, kdo bere do ruky prapor a mává jím nad hlavou ve prospěch jedněch nebo druhých.

    Akualizace, neděle 12.00:

    Poznámka právního odborníka: Je ČR Absurdistán?

    Píše Jaroslav Štemberk:

    Pokud by se nakonec skutečně prokázalo, že se ochrany svobody slova, která je garantována článkem 10 evropské Úmluvy o ochraně práv a základních svobod, nejhlasitěji domáhají ti, kdo sami tento článek hrubě porušili tím, že se neoprávněně zmocnili elektronického média, pak by měl Parlament vážně jednat o změně Ústavy za účelem zavedení oficiálního názvu "Absurdistán".


    Sobotní Rejžkova "Katovna" byla výsměchem nestrannosti

    Miroslav Navrátil

    Opravdu tristní dojem si mohl odnést nezaujatý divák z živého vysílání Katovny 6.1. Tři bojovníci za demokracii a svobodu slova si pozvali oponenty, kteří se ve sdělovacích prostředcích vyslovili proti rebelii v ČT, aby tak navodili zdání plurality názorů.

    Ale k žádné pluralitě názorů nenechali tito matadoři druhého programu ČT dojít. Arogance Vladimíra Justa a Jana Rejžka byla neuvěřitelná. Překřikování, okřikování, skákání do řeči vždy, kdy by oponent mohl nějak zpochybnit "svatou věc svobody".

    Pan Rejžek, sám bývalý mluvčí ODA, bojuje proti politické závislosti členů Rady ČT, suveránně rozhoduje, co je zákonné a co zákonné není.

    Demagog Just při námitce o neprůhlednosti toku peněz v ČT vykřikuje: "Máte analýzu ? Nechal jste si vypracovat analýzu ?" a poté suverénně rozebýrá hospodaření ARD.

    Vrcholem bylo vystoupení paní Brdečkové :"Druhý program je náš program!

    " Čí"náš" ? ptám se já. Není tak trochu také můj ? Nebo je opravdu jenom těch, kteří jsou na něj ekonomicky navázáni ?

    Jestli si takhle představují tito "elitní reprezentanti národa" svobodné diskuze, potěš nás Pán Bůh. To tedy raději privatizovat. Na celé věci je pikantní to, že se všemi třemi zastánci svobody slova, s paní Brdečkovou a pány Justem a Rejžkem mám i osobní zkušenost.

    Minulý rok jsem mě spor se svým společníkem. Přestože právo i pravda byly na mojí straně, tento pán zorganizoval proti mně podpisovou akci, která mne měla osobně i profesně znemožnit.

    Všichni tři tito "demokraté" se pod tuto petici podepsali, aniž by jediný z nich projevil nejmenší snahu si ověřit fakta, natož aby mne kontaktovali a zeptali se na můj názor.

    Tento jejich podpis mi o nich řekl víc, než všechna krásná a velká slova, kterými se tak rádi ohánějí. V mém případě se pravda ukázala a měl jsem štěstí i v tom, že se zastupitelé, ke kterým byla petice směřována, nenechali zastrašit a s chladnou hlavou rozhodli, kde je právo.

    Jen doufám, že stejně dopadne i spor kolem ČT. Že se najde dostatek lidí, kteří jsou schopni ustát tlak davu i účelových revolucionářů a rozhodnou podle práva.


    Vysílání vzbouřenců je extrémně jednostranné

    Radek Novotný

    7. ledna 2001

    Vážený pane Čulíku,

    nejprve Vám chci poděkovat za nabízení trochu jiného pohledu na danou věc, než se na mě sype ze všech stran. Chápu rozhořčení pisatelů, kteří koukají na oficiální televizi. Já jsem se však rozhodl napsat proto, že je třeba, aby si ostatní čtenáři uvědomili, že jejich kritice vysílání paní Bobošíkové chybí objektivní srovnání. Já mám naopak tu smůlu, že máme kabelovku, protože Události a další zprávy "vzbouřenců" jsou naprosto jednobarevné. Vybírají pouze takové zprávy, které jim vyhovují a raději větu ustřihnou, než aby dali divákům jen nepatrnou šanci si udělat vlastní názor.

    V jejich komentáři výsledků schůze PSP bylo konstatováno, že případné odstoupení Jiřího Hodače je neuspokojuje, že budou pokračovat v prosazení dalších svých bodů. To ale bude stále těžší a těžší převlékat je do symbolů jako je "svoboda projevu" a jiné vznešené ideály. Předpokládám, že takto budou příliš dlouho brnkat na trpělivost davů a tím postupně ztratí jejich podporu. Ulice chce většinou rychlá řešení a problém musí být podán co nejjednodušeji, jinak se v tom neorientují a přestane je to bavit.

    Ztotožňuji se s vyjádřením Russella Kirka "že skutečnou svobodu ocení jen nemnozí. Masy jsou vůči ní lhostejné, ledaže by vzývání "svobody" posloužilo jejich bezprostředním materiálním zájmům".

    Osobně spoléhám na to, že většina lidí stejně kouká na zprávy a seriály na Nově a že se musí starat o vlastní práci, o svou rodinu a řešit své problémy než spojovat své naděje s intelektuálskými představami nepolitických politiků. A též usuzuji, že zastupitelskou demokracii přeci jenom znají a novým neověřeným konstrukcím převedení moci na "nepolitickou" a "nezávislou" elitu přirozeně nedůvěřují.

    Ing. Radek Novotný, PhD.

    České Budějovice


    Aktualizace, neděle 0.30:

  • Vzbouřenci stále vysílají propagandu. Píše Miroslav Jandora:

    Katovna - svobodu slova!! Vcerejsi Katovna byla popravde katovnou. Dva inkvizitori skakali do reci vzdy, kdyz se jim nezdal nazor spolu-proti diskutujiciho a vyslovovali ukvapene soudy a cely porad moderovali z pozice "jejich", tedy te dobre (vzbouřenecké, pozn. JČ) TV. Prakticky nikdy nenechali protistranu domluvit. Nevim, jestli ma takhle vypadat porad verejnepravni TV, ale dost jsem se zdesil. Honzo Rejzku vzpamatuj se! Zadna TV na svete by nemohla dat takovy prostor takovym zaujatym zvastum, s  obcasnou vyjimkou pani Brdeckove, ktera alespon priznala, ze ji jde take o  zivobyti. Takto jednostrane pojaty porad zavrhuji. Nebudu hajit kroky protistrany, ale to co dnes "verejnepravni" CT odvysilala, je hanba. Nebudu hajit ani ODS a Klause. Dnes jsem poprve slysel Rejzka, jak se odvolava k  autorite momentalniho premiera.... no kdyz se to hodi i Zeman je dobry. Co dodat? Divim se hostum ve studiu, ze neodesli jiz v polovine poradu. Svobodu slova nelze hajit z pozice lidi, de facto ovladajicich "verejnepravni" TV s  neomezenym prostorem pro manipulaci s lidmi a navic za penize tech lidi-koncesionaru. Jestli se nepletu, je jeden z moderatoru pribuzny jedne z  mluvcich znesvarenych stran. Bylo by jiste lepsi, kdyby CT stavkovala opravdu a nevysilala tendencni porady, ktere maji obhajit chybne pocinani protagonistu boje za "svobodu slova", kterou paradoxne nedopravaji tem, kdo maji jiny nazor. Bylo by jiste lepsi nevysilat vubec.

    Aktualizace, sobota 22.00:

  • Bobošíková stále vysílá propagandu. Konstatuje Ondřej Nosek:

    Pane Čulík,

    v dnešních Událostech zpravodajský tým Jany Bobošíkové zcela překroutil včerejší usnesení parlamentu a vůbec neinformoval o výzvě k odstoupení Hodače. Naopak vše bylo interpretováno jako bezvýhradná podpora Hodače, který je "jediným legálním ředitelem". Hrůza, která překonala všechny "praktiky" komunistické televize!

    To, že události "omylem" odvysílali 2x po sobě, netřeba komentovat.

    P.S. Jak se s hajzlíky typu Bobošíkové lze vůbec vyrovnat? To se snad dá jenom "zabít".-))

    Poznámka JČ: Technické nedostatky a chyby vysílání jsou v dané situaci omluvitelné, zamlčování či překrucování skutečností nikoliv. Výzva parlamentu ovšem nemá žádný právní dopad, pravomoc jmenovat či odvolat generálního ředitele ČT má jen Rada ČT. Bobovize však měla o věci nestranně informovat.

    Konstatuje V. Chytil:

    Naše rodina nemá možnost sledovat vzbouřenecké vysílání, prostě nemáme ani kabel,ani satelit. Většina mých známých zde v Praze je také nemůže sledovat. Je dosti možné, že je taktéž neobjektivní, ale to já těžko mohu vědět. Myslím si, že zdejší veřejnost fandí pirátům( přestože je nemůže ve většině sledovat) hlavě kvůli neobratnosti a aroganci nového vedení. O hloubce problému nemají lidé, kteří se tomu podrobně nevěnují, ani potuchy. Mě osobně vadí neomalená lživost vysílání legální ČT , které používá metod - zejména pan Zelenka- které ve mne vyvolávají děs z minula- neb dobře vím, jak snadná je ovlivnitelnost lidí pomocí TV. Ohlasy mých kolegů mimo Prahu svědčí o tom, že občanstvo mimo centra problému nerozumí a vysílání paní Bobošíkové je též děsí. Máte pravdu, měli dát kolektivní výpověd. Máte pravdu v tomu, že problém zpravodajství není nový a že byl jistě umělě potlačován. Leč to co předvádí nové vedení je podle mne ještě horší. Znovu opakuji nejde pouze o kvalitu technického zázemí, ale o obsah. Já nevím, které vysílání máte možnost sledovat Vy, ale dnes to byl na ČT 1 vrchol včetně interpretace závěrů zasedání PSP .

    Problematika legálního zásahu do současného zpravodajství však je nadále nejasná.

    Jsem si na druhé straně jist, i když padne pan Hodač et al., že podstatná část vzbouřenců bude muset odejít.

    Poznámka JČ: Podle Jany Dědečkové si Jana Bobošíková trpce uvědomuje, že je její vysílání špatné, avšak nemá k jeho přípravě skoro vůbec žádné lidi. - V tom případě bylo ovšem asi chybou se vůbec pokoušet cokoliv vysílat - takto si Jana Bobošíková vážně poškodila svůj novinářský kredit. Kdyby nevysílala nic, vzbouřenci by se svou propagandou zdiskreditovali sami. Takto se diskredituje i Jana Bobošíková. Jak dlouho by vzbouřenci vysílali, pokud nebudou od ČT dostávat plat? - Jiná věc je ovšem, že Rada ČT požadovala na Jiřím Hodačovi, aby co nejdříve ovládl vysílání. To je ovšem obtížné, když, ačkoliv je vedení České televize ze zákonného hlediska v právu, policie i soud - bez vysvětlení - odmítly zasáhnout. Přesto však se asi Bobošíková o vysílání neměla pokoušet.

    Aktualizace, sobota 21.00:

  • Zvítězí stát a televizní mafie a zmanipulovaní a neinformovaní občané - koncesionáři budou na holičkách? Poznamenává Jana Dědečková:

    Bojím se nového zákona. Mám zprávu, že ministr kultury Pavel Dostál chce v novém zákoně prosadit, aby řízení ČT přešlo pod jeho ministerstvo. Má to být pozměňovací návrh Dostálův na schůzi PSP ČR dne 12.1.2001. Takže by došlo k zestátnění ČT. Jsem přesvědčena o tom, že za vším není jen politika, ale také velké peníze. Je zde veliký tlak, aby byl instalován bývalý finanční ředitel Paluska. Nevím, kolik času budeme mít, aby se nezmanipuloval forenzní audit.

    Aktualizace, sobota 20.00:

  • Hlasovací protokol o usnesení PSP ČR neskrývá žádná překvapení, poslanci hlasovali disciplinovaně: ČSSD, US a KDU-ČSL pro, komunisté se většinou zdrželi (několik proti), ODS s výjimkou "disidenta" Jiřího Payna proti. (TP)

  • Několik čtenářů mě upozornilo, že ve sněmovně zazněly i jiné zajímavé názory než ty, které jsem vybral pro Britské listy; zaujali mimo jiné Jiří Payne (ODS), Petr Mareš (US) a Miloslav Ransdorf (KSČM). Uznávám to a uvádím link na kompletní stenoprotokoly z jednání. (TP)


    Tisková zpráva

    Jana Dědečková: nepodvolím se nepřípustnému politickému tlaku PSP a Jiřího Hodače neodvolám

    Svým nočním usnesením PSP ČR konstatovala, že J. Hodač byl zvolen Radou ČT v souladu se zákonem a zároveň vyzvala Radu ČT, aby na svém zasedání dne 8. 1. 2000 odvolala J. Hodače z funkce generálního ředitele.

    Odmítám tuto výzvu a  považuji ji za nepřípustný politický nátlak.

    Za celou dobu svého funkčního období jsem nikdy nezasahovala do personálních záležitostí GŘ D. Chmelíčka a plně jsem respektovala kompetence, které příslušely pouze jemu.

    Žádám proto PSP ČR, aby nezasahovala svými výzvami do kompetenci, které náleží pouze Radě ČT.

    Nebudu hlasovat pro odvolání J. Hodače a nepodlehnu nátlaku ulice, ani kdyby v ní bylo pětkrát více lidí.

    Je mi z duše odporná štvanice na každého, byť by to byl ten nejposlednější z posledních, natož štvanice na člověka morálních kvalit pana Hodače. Nezapomínám na to, že stejná davová psychoza přivedla na šibenici Miladu Horákovou.

    Uvědomuji si, že tato štvanice dovedla pana Hodače až na nemocniční lůžko a nebojím se hranice, kterou mi vyhrožuji anonymní telefonáty.

    Lidská důstojnost a respektování zákona má pro mě větší cenu, než pokrytecké uznání mých kvalit osobnostmi, které jsou ochotny podepsat každý rok jinou petici a jsou schopny vynucovat si změnu zákona vyvoláváním nebezpečných společenských nálad a schvalováním nezákonného jednání.

    Jana Dědečková
    dosud ještě členka Rady ČT

    Poznámka TP: To je ale emotivní a nic neřešící stanovisko. Jednání PSP ČR bylo pro Jiřího Hodače poslední šancí, kdy mohl získat mandát pro změny, které chtěl prosadit. Nestalo se. Sněmovna se rozhodla trvat na jeho odvolání a usnesení PSP není sice formálně závazné (některé jeho části, zejména konstatování, že J. Hodač byl zvolen v souladu se zákonem, považuji dokonce za neústavní - v parlamentní demokracii přísluší takové rozhodnutí jedině soudům), ale je autoritativní a definitivní. Jiří Hodač nebude generálním ředitelem České televize.

    V tuto chvilí by bylo mnohem užitečnější, kdyby se Rada ČT zaměřila na cíl, k němuž Hodačovo jmenování mělo vést. Tato Rada je ještě stále kompetentní jmenovat místo Hodače jiného ředitele a může mu se zaměstnanci vyjednat modus vivendi. Protože "povstáním" vznikly značné materiální škody, její vyjednávací pozice není vůbec špatná.



  • Z příspěvku Martina Vadase (zveřejníme plné znění v pondělí):

    V rozpravách okolo zákona o ČT se pohybuji již déle než rok a dost dlouhou část této cesty jsem prožil krok za krokem s Janem Šternem a Janem Krausem, které jsem pozval do restaurace, ve které 17. 12. 2000 vznikla první rebelující petice. Tam se naše cesty poněkud rozešly. Snažil jsem se horkokrevné revolucionáře upozornit, že ten text, který dopředu připravili, by měl být detailně diskutován a zbaven nepravdivých tvrzení... Byl jsem horkokrevnými kolegy okřiknut s tím, že na slovíčkách nezáleží, není čas, musíme do vysílání, vzhůru k vítězství... Pro petici z 17. 12. 2000 jsem nehlasoval nejen já, ale i Jan Gogola ml. a jedna blondýna z Unie překladatelů, které se rovněž nezdál text plný polopravd a lží. Teď revolucionáři jsou ve vysílání, ale o profesionalitě a vyváženosti jejich relací, neřku-li mítinků může mluvit jen slepý a hluchý. O vysílání Bobovize nemá cenu mluvit vůbec, to nejsou regulérní podmínky novinářské práce.

    Volba Hodače nebyl politický puč – ten se odehrál už dávno předtím, když Chmelíček extenzivně přijímal zpět do tv. bývalé "nepostradatelné a oddané profesionály" z éry Mathého a další jím doporučené osoby se "správným US smýšlením" (nemám nic proti US, ale nesmí se zmocňovat veřejné televize!). Volba Hodače byla "jen" zkratová volba pod tlakem třistahlavého rozlíceného davu, který stál za oknem místnosti, ve které zasedala vyděšená Rada. Dav jim v přízemí bušil na sklo "my jsme koncesionáři, kterým se budete zpovídat"... Další kroky jsou už jen projevem všeobecné hysterie. Než Hodač stačil cokoliv zcenzurovat, aniž projevil tento úmysl, už byl exkomunikován ze "slušné" společnosti a štván jako zvěř. Teď je na řadě Rada – všichni se sejdem v nemocnici.

    Nehodlám s ním spolupracovat, ale nehodlám také pít jeho krev.

    Chci televizi veřejné služby otevřenou všem názorům a slušnou ke všem!

    Aktualizace, sobota 1.00

  • Krátce po půlnoci přijala sněmovna usnesení, jímž vyzývá generálního ředitele Jiřího Hodače k resignaci; pokud by nevyhověl, žádá sněmovna Radu České televize, aby ho na svém nejbližším zasedání odvolala. Protože Sněmovna nemá nad Radou ČT příkazní pravomoc, nepředpokládáme, že by se radní, zejména ti zastupující ODS, nechali takto úkolovat, a usnesení bude chápáno jako nezávazná politická proklamace. (TP)

  • Vydání jsme aktualizovali textem zprávy Rady ČT, o níž páteční mimořádná schůze Poslanecké sněmovny měla jednat, a vybranými projevy řečníků (podle www.psp.cz). Snažili jsme se vybírat charakteristická, politicky klíčová vystoupení. Jedná se o projevy poslanců, omluvte proto celkově nižší úroveň argumentace, než jaká bývá v Britských listech obvyklá. (TP)

  • Za značně znepokojivé považujeme, že poslanci si na televizi vymohli pokračování přímého přenosu ze svého jednání, které tak nahradilo téměř celý program ČT2: veřejnoprávní televize, přestože je v krizi, by sebou neměla nechat takto manipulovat a poskytovat politikům neplacenou reklamu. Plánované pořady, zejména večerní, byly vesměs zajímavější naž jalová a iterativní poslanecká rozprava, kterou navíc, kdokoli potřeboval, mohl vyhledat v textové podobě na internetu. Představuje si Jana Bobošíková nezávislost České televize tak, že se po velíně budou promenovat ministři (novinářům přitom vstup zakáže) a poslancům poskytne přímý přenos z jednání, kdykoli na ni písknou? Věru neblahá vize věcí příštích... (TP)

    Text usnesení PSP ČR

    I. Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, jsouc si vědoma své odpovědnosti za činnost Rady České televize, jež jí vyplývá ze zákona č. 483/1991 Sb., o České televizi, § 4, odst. 3,

    1. vyzývá Radu ČT, aby neprodleně učinila kroky nezbytné k obnovení vysílání veřejnoprávní televize a zejména k obnovení úplného, objektivního, všestranného a vyváženého zpravodajství,

    2. požaduje za nezbytnou podmínku řešení nastalé krize v České televizi okamžité odstoupení Jiřího Hodače z funkce generálního ředitele České televize. Pokud Jiří Hodač z funkce generálního ředitele České televize neodstoupí, vyzývá Radu České televize, aby na svém zasedání dne 8. 1. 2001 Jiřího Hodače z funkce generálního ředitele České televize odvolala,

    3. žádá Radu České televize, aby zajistila veřejnou průhlednost financování České televize, včetně forenzního auditu,

    4. zavazuje se bezodkladně projednat takovou novelu zákona o České televizi, která lépe než současné znění zákona zajistí, že členové Rady ČT budou voleni tak, aby v Radě ČT byly zastoupeny významné regionální, politické, sociální a kulturní názorové proudy a aby nemohlo vyvstat podezření, že Rada ČT neplní svou funkci orgánu, jímž se uplatňuje právo veřejnosti na kontrolu tvorby a šíření programu České televize.

    II. Poslanecká sněmovna žádá

    1. Radu ČT, aby neprodleně iniciovala provedení vyšetřovacího auditu hospodaření ČT, a to od roku 1992 až do současnosti s tím, že závěry tohoto auditu předloží Poslanecké sněmovně nejpozději do 90 dnů,

    2. všechny politiky a především ústavní činitele, aby respektovali princip právního státu, principy parlamentní demokracie a nezávislost České televize a upustili od zasahování do vnitřních věcí České televize zejména tím, že otevřeně nabádají k nedodržování zákonů, což je hrubé porušení slibu ústavního činitele.

    III. Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR konstatuje, že generální ředitel České televize byl jmenován v souladu se zákonem o České televizi.

    IV. Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR konstatuje, že Česká televize neplní své poslání, které je jí dáno paragrafem 2 zákona č. 483/1991 Sb., o České televizi.

    Aktualizace, pátek 16.30

  • Jednání sněmovny o krizi v České televizi, které od dnešního rána probíhá, vede zjevně do ztracena. Bude-li přijato jakékoli usnesení, patrně se omezí na deklaraci, že Jiří Hodač by měl odstoupit z funkce generálního ředitele ČT. Z řečníků mne zatím zaujal pouze Miloš Zeman, který urazil relativně málo svých oponentů a jehož vystoupení nepostrádalo myšlenkově koherentní sekce. (TP)

    Aktualizace, pátek 15.00

  • Absolutně věcná analýza Jany Dědečkové, "Proč jsem chtěla odvolat generálního ředitele ČT Dušana Chmelíčka" je ve Světě namodro zde.

    Kněz Halík: "Nemůžete přece sloužit silám zla"

    Z magnetofonové nahrávky výpovědi Antonína Zelenky

    "Protesty a výhrůžky začaly od prvního dne, kdy jsem byl ředitelem Hodačem vyzván ke spolupráci. Byly to telefonáty typu: "Pane Zelenko, to jsme od vás nečekali" (senátor Ruml). Pak to byly anonymní telefonáty typu: "Stejně na vás dojde", "Budete viset", "Budete zavřený". Volali někteří bývalí anebo i současní poslanci, telefonují a říkají, že všichni, co spolupracujeme s novým vedením ČT, se dopouštíme vlastizrady a budeme souzeni.

    Oslovil jsem, samozřejmě, několik současných politiků Unie svobody, ať to byl pan Kühnl, pan Ruml, paní doktorka Marvanová. Někteří hned zamítli jakékoliv vystupovaní v oficiálním vysílání ČT. Někteří zavolali, po konzultaci se svými kolegy, že se pro ČT vyjadřovat nebudou. To je důvod, pro který pak mohou lidé napadat naše vysílání, že je neobjektivní.

    Pro mne byl nejvíc nepříjemný postoj profesora Halíka, když po návratu domů jsem měl vzkaz asi tohoto obsahu: "Pane Zelenko, velmi rád vzpomínám na naši mediální spolupráci. Vždycky jsem si vás vážil a prosím, aby jste se vzpamatoval. Nemůžete přece sloužit silám zla a lidem, kteří budou muset stejně odejít, a věřte mi, že všichni lidé, kteří si vás doposud vážili, vámi budou pohrdat do konce svého života". Takovýto vzkaz mě velmi překvapil a říkám si, kde se vzala taková slova od člověka, který byl pro mne ztělesněním nejvyšší tolerance k názorům druhých.

    Samozřejmě vedoucí zpravodajství Jana Bobošíková má roli daleko těžší než my, kteří pro ni děláme. Já jsem byl například svědkem toho, když četla anonymní vzkazy na fotografiích aktů, kde kromě vulgarizmů jako "Ty svině", "Ty krávo" bylo například: "Vzpomeň si, že existují i jiné metody", "Uneseme ti děti", "Stejně to odskáčeš", "Budeš viset" a podobně. Myslím, že TV diváci měli možnost vidět reakce zfanatizovaného davu, kde je Jana Bobošíková napadána a lidé na ni pokřikují "Ty zmrdaná kurvo", "Ty krávo", plivou na ni, kopou do jejího auta.

    Fero Fenič mi řekl v Národním divadle, kam jsem přišel s návštěvou: "Pane Zelenko, uvědomte si, že herci a umělci jsou velmi emotivní lidé a situace je tak vypjatá, že pokud neslevíte, tak tady bude téct krev".

    (úterý 2. ledna 2001)

    Poznámka Fedora Gála: Den poté se na ČT2 odehrál rozhovor představitele iniciativy "Česká televize - věc veřejná" pana Krause s Antonínem Zelenkou. Jeden podobný rozhovor už jsem v televizi před léty viděl. Vedl ho tenkrát Mečiarův ministr kultury Dušan Slobodník a v Zelenkově roli seděl filozof Miro Kusý. Stejná arogance a agresivita. Jestliže je profesor Halík přesvědčen, že on je představitel sil dobra a ti, kteří s nim nesouhlasí (včetně mne), představují síly zla a je nutno jimi do konce jejich života pohrdat, vědí-li ty desetitisíce na Václavském náměstí, že oni jsou za demokracii a svobodu slova, a ti, co s nimi nesouhlasí, jsou proti, tak mám obavy o lidi, kteří jsou jiní než ti "správní".

    Fedor Gál

    Text zveřjenil rovněž internetový deník Neviditelný pes, kde je k němu k dispozici diskusní fórum.



  • Tento email nyní koluje českým Internetem, píše Marek Švejda:

    NELÍBÍ SE VÁM SITUACE V  CT?

    Reknete to tem, kterí za to prevázne muzou.

    p. Hodac +420607...... (plné telefonní číslo)

    pí. Bobosíková +420602...... (plné telefonní číslo)

    A klidne to poslete dál, at je veselo

  • Svoboda slova v ČR? Píše z  Prahy Vladimír Brykner:

    Chtěl bych vás informovat o současné svobodě slova v Česku. Tým p. Hodače. kterému bylo vzbouřenými pracovníky ČT znemožněno vysílání z velína, se obátil na soukromé firmy, které vlastní zařízení jímž by bylo možné nahradit techniku z velína.Po odvysílaní prvních informací se snesla na majitele těchto firem nepředstavitelná nátlaková kampań spřízněných producentů s Českou televizí, kteří nevybíravým způsobem vyhrožovaly uvedeným firmám. Název firem neuvádím z důvodu ochrany před touto formou demokracie.

    Poznámka Štěpána Kotrby: Já sám jsem byl 2.1. v podvečer svědkem debaty dvou kameramanů v budově ČT, kteří se spolu bavili o seznamu stopadesáti majitelů kamerových řetězců (jediná profesionální televizní technika v ČR), kterým se "doporučovalo", aby byli solidární se vzbouřenci... Nátlak, který na tyto lidi a jejich pracovníky byl vyvíjen, musel být obrovský. Úplný seznam by ale nebylo možné si opatřit bez součinnosti prodejců těchto zařízení... Nebo se mýlím?- Připomínám, že telefonní seznam s císlem na Langra, Bobošíkovou, Bobošíka a Hodace jsem vyfotografoval v tiskovém stredisku vzbourencu 1.1.2001 ... (šok)

  • Protest.

    Protestuji proti krokům ministra kultury Pavla Dostála a proti těm, kteří se podílejí na  nechutném "honu" na  generálního ředitele České televize Jiřího Hodače! Když už není dodržován zákon a ti co ho mají prosazovat jsou neteční a slepí, prosím všechny, přestaňte si dělat čárky a nekopejte do člověka, kterému jste nikdo nedal šanci a který čelí neuvěřitelné hysterii vyvolané řadovými zaměstnanci, kteří si ukradli Českou televizi! S kým jste se radil Vy pane ministře Dostále, když jste se osobně rozhodl - navzdory doporučením odborníků - jmenovat sám ředitele do Národní galerie? Komu jste odpovědný za prokazatelně nestandardní praktiky, které existují v oblasti udělování grantů výtvarného umění ve Vašem resortu? A ptám se vás všech slušných občanů i mravně příkladných umělců - kterým tak najednou leží na srdci ochrana čistoty České televize, máte zameteno před svým vlastním prahem? Protestuji tímto proti lacinému hledání viníků, proti politické naivitě a populismu, manipulaci a demagogii, hlouposti a neomalené osobní mstě. Protestuji proti zoufalému a ubohému strachu českých médií, mít v této zemi jiný názor.

    Jan Paul, umělec, publicista a dosud legálním parlamentem zvolený člen Rady státního fondu kultury České republiky.

  • Nejnovější zpráva anglického internetového zpravodajství BBC je zde. Zajímavý článek amerického deníku Washington Post (zmiňující se mj. o tom, že vzbouřenci v ČT vysílají pirátské pořady, ale veřejnost se překvapivě postavila na jejich stranu) je zde.

  • Chvála a kritika. Britské listy dostávají v těchto dnech značné množství pochvalných dopisů za jejich vyvážené zpravodajství a analýzu, a v podstatě totéž množství dopisů nesouhlasných, útočně kritických a vulgárních.

  • Policie o sobě: byli jsme skvělí, dokonalí, naprosto bez chyb - tak proč nás nechválíte? Ve frašku se zvrhlo zasedání senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, na němž vystoupili ministr obrany Stanislav Gross a policejní president Jiří Kolář se zprávou o tom, jak Inspekce ministra vnitra vyšetřila pochybení policistů v souvislosti se zásahem proti pražským antiglobalizačním protestům v září loňského roku.

    Ministr zdůraznil, že přes mimořádnou pozornost, kterou kontrolní orgány prověření téměř čtyř stovek podání věnovaly, se zjistily pouze 4 delikty: jeden policista si zakrýval služební číslo, jeden vzal zadrženému otisky prstů na jiném než předpisovém místě a policista, který je zachycen na několika fotografiích s dřevěnou tyčí, sice nikoho nebil, ale bude kázeňsky potrestán za používání "nestandardního" donucovacího prostředku. Čtvrtý případ zůstává obestřen záhadou; je údajně trestným činem, ale inspekce nezjistila, kdo je pachatelem.

    Ministr uvedl, že si s policejním presidentem sami přejí, aby inspekce a stížnostní odbor zjistily víc, ale to prostě nelze: policie postupovala zcela bezchybně. O pečlivosti šetření prý svědčí, že služebna v Ocelářské ulici, kde policisté vyrazili polskému občanu Zajączkowskému zub, byla podrobně prohledána a našel se tam skutečně úlomek zubu; protože ale Inspekce přes "veškeré úsilí" nezjistila, kde se Polák nachází (polskému deníku Gazeta Wyborcza se to podařilo bez problémů), nelze ověřit, zda patří jemu (nebo snad jinému občanu, který tam podával vysvětlení, dodáváme my). I tato stížnost byla proto odložena jako nedůvodná.

    Senátoři vážně pokyvovali hlavami, několikrát naznačili, že taková dokonalost je skoro k neuvěření, ale protože si k jednání nenechali připravit žádné podklady, na ministrovy smyšlenky nebyli schopni reagovat. Slovo dostal i Pavel Bílek z Českého helsinského výboru, jenže ten jen potvrdil, jak mimořádně špatným je řečníkem a jak malou pozornost ČHV zářijovým protestům věnoval.

    Když Gross "objasňoval" roli tajemné zahraniční zpravodajské centrály, požádal, aby příslušná část jednání byla neveřejná (což ho zachránilo před ještě větší blamáží).

    Závěr BL: institucionální reforma resortní kontroly české policie je naprosto nevyhnutelná, protože současný stav neodpovídá ani běžnému středoevropskému civilizačnímu standardu; takzvaná Inspekce MV je ve skutečnosti úřadem pro zatajování trestné činnosti policie.

    Požádali jsme tajemníka výboru o přepis jednání; tento text se bezpochyby stane perlou Britských listů v tematické sekci "Senát-Užitečnost". (TP)

  • Bobovize vysílá Dobré ráno. Ranní zprávy patřily opět k tomu nejhoršímu, co nám tato "nová vize televize" připravila. (TP)

  • Včera večer se neplánovaně sešlo grémium ČSSD na utajeném jednání v Lidovém domě a nic nedojednalo. Zeman nepřišel. Gross také ne. (Exkluzivní zpráva Britských listů.) Na pořadu utajeného jednání bylo, podle informací, které prozradil Britský listům dobře informovaný zdroj, jediný bod: řešení krize v ČT - situace v poslaneckém klubu, jehož většina podle těchto informací nesouhlasí s postupem Petry Buzkové a (jí věrných) několika poslanců . Jelikož se po celou dobu jednání PG nedostavil ani premiér, ani ministr vnitra Gross (což Britské listy chápou jako jejich nesouhlas s příliš úzkým mandátem tohoto orgánu a nereprezentativností jeho složení), politické grémium nedošlo k žádným výsledkům. Předešlé politické grémium (taktéž v neúplném složení) oznámilo podporu vzbouřencům a názor, že Hodač by měl odstoupit. Stranické vedení za nepřítomnosti předsedy Miloše Zemana, místopředsedy Petra Lachnita a předsedy klubu senátorů ČSSD Zdeňka Vojíře totiž dospělo 27. prosince k závěru, že by měl v zájmu zklidnění situace v ČT odstoupit z funkce její generální ředitel Jiří Hodač. Několik dní nato však Hodačovu rezignaci Zeman zpochybnil. K tomu analýza Britských listů zde. Nepřítomnost předsedy na jednání stranického vedení podle místopředsedy pro řízení strany Kobese (nominován do PG středočeským regionem, blízkým ministru vnitra Grossovi) na věci nic nemění.

    Již včera odpoledne oznámila překvapující změnu svého postoje členka PG ČSSD Jitka Kupčová, místopředsedkyně se zodpovědností za mediální politiku strany. Ta řekla včera v odpoledních hodinách ČTK, že "politické grémium je podle ní pouze 'orgánem operativního řízení', ne však stranickým orgánem ve smyslu stanov. Závazné pro všechny členy je pouze usnesení předsednictva a Ústředního výkonného výboru, závěry politického grémia ne", zdůraznila.

    "Pravděpodobně bude svoláno mimořádné předsednictvo", prohlásila Kupčová. Na včerejším grémiu nepřítomný Zeman podle předsedy senátního klubu Vojíře odpoledne soudil, že by bylo možné řešit situaci v ČT dohodou i za Hodačovy účasti. Premiér zejména kritizoval jmenování Jindřicha Beznosky, který byl spojen se zkrachovanou Investiční a Poštovní bankou, do funkce finančního ředitele. Zeman to označil za hrubou chybu Hodače. Hodač je stále v nemocnici. (šok)

  • Naprostým krachem skončilo včera po sedmi hodinách jednání společné zasedání mediální komise a kulturního výboru sněmovny věnované situaci v České televizi. Poslanci sice hlasovali o mnoha usneseních, nakonec s nimi ale nebyl spokojen téměř nikdo a v závěrečném rozhodujícím hlasování nebylo schváleno žádné. Dnes se jednání přesune do pléna sněmovny a důvodů k optimismu není mnoho. Kdyby se řešení televizní krize našlo na tomto jednání, byl by to poloviční zázrak. (TP)

  • Zdravotní stav generálního ředitele České televize Jiřího Hodače, který byl včera dopoledne převezen do Fakultní nemocnice Motol, je stabilizovaný. Hodač již začal z nemocničního lůžka komunikovat s managementem ČT. V pátek se podrobí dalšímu vyšetření. (JČ)

  • Nový debatní pořad Bez imunity měl včera premiéru na "vzbouřenecké" České televizi. Jak bylo avizováno, politické strany do něj samy nominují své zástupce; proti nim stojí moderátor Jan Pokorný a "muž z lidu" Václav Kamarád. Hodnocení BL je velmi rozpačité: studio je postaveno s doposud nevídanou mírou nevkusu, Pokorný byl spíš než autoritativní znervózňující a arogantní, zařízení pro telefonické hlasování, v němž měli diváci tentokrát rozhodnout o tom, zda by Jiří Hodač měl odstoupit, se porouchalo. Zdá se, že Mrnkův tým vytvořil další zcela postradatelný pořad. Je škoda, že Jan Pokorný stále není schopen najít pro sebe vhodný televizní formát; ještě větší škodou však je, že se tyto neumělé pokusy konají na divácích (a za jejich peníze). (TP)

  • Písemné pokyny, kdy má být přerušeno běžné vysílání České televize a nahrazeno textem s nápisem, nyní dává Českým radiokomunikacím namísto hospitalizovaného ředitele ČT Jiřího Hodače ředitelka zpravodajství Jana Bobošíková.

  • Milan Šmíd ve své poslední poznámce v Louči uděluje lekci slušného chování nejmenovanému novináři, který byl tak nerozvážný a položil mu několik otázek. Nemám pocit, že by Šmídova arogance byla na místě: jak praví klasik, neexistují hloupé otázky, jen hloupé odpovědi (a namyšlení mediální experti). (TP)

  • Stavějí se Britské listy na stranu ODS? Čtenářům, kteří se případně domnívají, že BL "hájí" Jiřího Hodače a Janu Bobošíkovou z ideologických důvodů, protože "straní ODS a Václavu Klausovi", doporučujeme, aby pohlédli do tematického archivu Britských listů, viz heslo "politika, ceska, ODS, politikove, Klaus, Vaclav". Přečtěte si taky tento rozbor o tom, kdo nejvíce uškodil české společnosti za posledních deset let. (Je paradoxní, že dosud nadávali mnozí klausovští stoupenci editoru BL do "levičáků"...) Jenže ideologické vidění světa je zjednodušené, že...?

  • Zprávám vzbouřenců asistovala trička s nápisy Bobovize STOP. V černých tričkách s nápisy "Bobovize STOP" vystoupili včera vzbouřenci ve studiu na Kavčích Horách v době hlavních večerních zpráv moderátory Ivetu Toušlovou a Jiřího Janečka. Na Kavčí Hory přišlo včera demonstrovat asi 2000 lidí.

  • Kořeny konfliktu v České televizi. Vzhledem k tomu, že v české společnosti vládne obrovská neznalost o tom, co je podstatou nynějšího konfliktu o Českou televizi, upozorňujeme na tuto analýzu Jana Čulíka, která podrobněji osvětluje, jak a proč krize vznikla, jak byla politicky zneužita a jak jí byla zmanipulována nemyslící a neinformovaná veřejnost.

    Kdo se zajímá o podstatu nynější krize, nechť se podívá na rozhovory Britských listů s Ivanem KytkouJanou Bobošíkovou o České televizi z roku 1998. (Též v knize ...jak Češi jednají, Milenium Publishing, 2000, která se podrobně věnuje kořenům krize v  ČT, informace viz níže.) - V tematickém archivu Britských listů naleznete za poslední cca tři roky pod heslem "sdělovací prostředky, Česká televize" více než 600 článků a analýz o ČT. Ukazují, jak vznikl nynější problém.

  • Nynější hlubokou krizi v České televizi sledujeme od jejího počátku před Vánoci; informace o událostech, jak probíhaly během Vánoc, najdete v postupně aktualizovaných BL z 22. 12., pak v BL ze 27. 12., 28. 12., 29. 12., 30. 12. , v postupně přes Nový rok aktualizovaném čísle z 31. 12. a v čísle z 2.1. v čísle z 3.1. a v v čísle ze 4.1.. .

  • Tolerantní a rozumný názor na krizi v ČT vyjádřil kněz Martin Holík, který vede Radio Proglas, na  této adrese, upozorňuje Jaroslav Štemberk.

  • Fotogalerie Štěpána Kotrby obsahuje kromě fotografií i závažný komentář o "škodolibosti dějin", v němž autor poukazuje na výchovný účinek pobytu redaktorů ČT v izolovaném velíně. --- Nezdá se mi pravděpodobné, že by mohlo dojít ke katartické reflexi ve stupni, jaký Kotrba předpokládá: většina redaktorů princip odborářské solidarity nepochopí a setrvá v přesvědčení, že odbory - stejně jako Helsinský výbor nebo PEN klub - protest podporují prostě proto, že uznávají motivaci vzbouřenců bojem za nezávislost televize a/nebo za svobodu slova. Spokojil bych se s daleko menším pokrokem: kdyby si redaktoři ještě jednou přečetli reportáž Britských listů z vyklizení Ladronky a zamysleli se (třeba až budou vytahovat po laně suché záchody), jestli Pecina s Kotrbou byli opravdu takoví rovraceči a anarchisté, když "aktivisticky" tvrdili, že squatteři na střeše mají právo dostat od svých přátel teplé oblečení a čaj. Kdyby Hodačova ochranka postupovala stejně bezohledně jako Chybovi muži, neměli by tam totiž ani ty záchody... (TP)

  • Vláda schválila návrh zákona o České televizi. Předloha obsahuje kromě nové procedury pro jmenování Rady ČT i ustanovení o tom, že Rada zasedá veřejně (Britské listy to navrhly jako první už 12. 5. 2000; Jana Dědečková, která jako jediný člen Rady tuto myšlenku prosazovala, však v nové Radě s největší pravděpodobností nebude, neboť stávající Radě má 30 dnů od data účinnosti zákona automaticky zaniknout mandát). Mění se rovněž pravomoc Rady: nyní by měla řediteli schvalovat i výběr jeho nejbližších spolupracovníků - členů vrcholového vedení (dosavadní úprava to požaduje pouze u ředitelů mimopražských televizních studií). Tuto změnu považujeme za dosti nešťastnou, protože posouvá roli Rady z orgánu laické veřejné kontroly do pozice spolurozhodovatele o každodenním chodu televize: v místních podmínkách se dokonce může stát, že ředitel techniky za ODS bude muset být vyvážen ředitelem programu za ČSSD. Jakmile získáme text předlohy, připravíme podrobnější rozbor. (TP)

  • Vedení České televize s Jiřím Hodačem a Janou Bobošíkovou v čele zprovoznilo své internetové stránky na adrese http://www.ct-inforum.cz/. Publikují tam také průběžně tisková prohlášení České televize.

  • A je tu první symbol boje za svobodu slova: Patrik Kaizr v helmě. Vzbouřenci (jimž by se teď víc slušelo říkat squatteři) pronikli do vysílání ČT1 se svou sebeoslavnou agitkou, o níž se zmiňuje Štěpán Kotrba. Vysílala se těsně po Havlově novoročním projevu. V jejím závěru jsou diváci vyzváni, aby podpořili vzbouřené redaktory (alias "svobodu slova") a přišli ve středu na demonstraci. (TP)

  • Podle slibu zveřejňujeme plný text zprávy kontrolní skupiny o situaci v TS Brno, zaznamenávající korupční praxi, za niž je odpovědný jeho šéf Zdeněk Drahoš. Zpráva je zde (soubor RTF, 284 KB), zde je digitální podpis ve formátu PGP. Z textu byly odstraněny pouze některé konkrétní finanční částky, jejichž zveřejnění by mohlo poškodit oprávněné zájmy třetích osob; to se však netýká smluv s firmami, kde existuje zřejmé podezření z nekorektního jednání při zadávání zakázek, a samotnými členy kontrolní skupiny kritizovaných honorářů režiséra Jiřího Sequense. (TP)

  • Skutečně zapálený aktivista. Jak je zjevné z této fotografie, Jan Urban si myslí, že se vrátil listopad 1989. (Fotografie vyšla v deníku Slovo.)

  • Sponzorování Britských listů. Ozvala se zatím řada čtenářů s různými nápady, o jejichž realizaci budeme uvažovat. Někteří čtenáři OPAKOVANĚ navrhují, že by byli za Britské listy ochotni rozumnou, nepříliš vysokou částku platit. Snad realizovatelnou částkou by bylo cca 1000 - 1500 Kč ročně. To je zajímavá myšlenka, ale na to, abychom získali k dispozici dostatečné prostředky k řádnému financování profesionální investigativní práce, by muselo pravidelných dárců být větší množství. Proto by nás zajímalo, kolik z několika tisíc pravidelných čtenářů Britských listů by bylo ku prospěchu české společnosti ochotno přibližně takovouto částkou na provoz Britských listů pravidelně přispívat a  způsobit tak jejich profesionalizaci a posílení jejich nezávislosti. Své názory prosím pište do redakce tohoto listu. (JČ)

  • Hledají se nápady, jak získat sponzorování pro Britské listy. Pokud máte nápad, jak efektivně a systematicky finančně sponzorovat Britské listy, napište do redakce tohoto listu. Vydáváme tento deník už téměř pět let každý všední den zadarmo, se značným vypětím. Vzhledem k velkému pozitivnímu vlivu, jaký vykonává na českou společnost, by mělo být možné získat nezávislou finanční podporu, která by mohla vést k dalšímu zefektivnění práce BL ve prospěch české společnosti (dosavadních pět let pracují novináři Britských listů pro tento deník zadarmo až po ukončení svého normálního, každodenního zaměstnání). Firma Internet Servis, na jejímž serveru jsou Britské listy umístěny, neumí pro ně získávat placenou reklamu. Musejí tedy existovat jiné možnosti - nebo že by česká společnost skutečně nedokázala k vlastnímu prospěchu financovat elitní nezávislý analytický internetový deník?

  • Katedra slovanských studií Glasgow University vypisuje nyní jako každoročně konkurs na studijní místo lektora češtiny na školní rok 2001/02. Vybraný uchazeč obdrží roční stipendium 6000 liber a bude si moci během pobytu na Glasgow University vypracovat roční postgraduální thesi pro získání titulu MPhil. Hledáme bohemisty s ukončeným vysokoškolským vzěláním v kombinaci s libovolným dalším oborem, nejvhodněji angličtinou či ruštinou. Uchazeči by měli mít dobrou znalost angličtiny. Podrobnosti najdete na adrese http://www2.arts.gla.ac.uk/Slavonic/CzechLektor01.htm.

  • Znovu aktuální kniha. Druhý výbor z  Britských listů ...jak Češi jednají (Milenium Publishing, Chomutov, 580 stran) lze objednat v internetovém knihkupectví Kosmas přímo na této adrese.

    Dovíte se v této knize mnoho o interních problémech České televize a proč jsou pořád odvolávání její generální ředitelé. Dosti podstatná část nového výboru z Britských listů se zabývá dosud nepříliš úspěšnou reformou zpravodajství v České televizi, dále kniha pojednává mj. o reakcích českých intelektuálů na analýzu Václava Havla v pojetí Johna Keana, o české politice a kultuře, o české byrokracii a  českých postojích obecněji. Předmluva ke knižnímu svazku - stručně vysvětlující, co v knize je - je zde, podrobný obsah knihy je zde, obálka je tady. (První výbor z Britských listů ...jak Češi myslí, Milenium Publishing, 1999, je rozebraný.)


  • Recenze knihy Adolfa Branalda Pražské promenády od Michaely Černé je na tomto místě.

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://blisty.internet.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a  Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://blisty.internet.cz /prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a  hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:

  • Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|