pondělí 19. dubna

O B S A H

Válka o Kosovo:

  • Nejdůležitější články z posledních dní Odkazy:
  • Přehled nejzajímavějších článků z poslední doby Válka a Kosovo:
  • Nejnovější informace: Bělehrad přerušil diplomatické styky s Albánií
  • Robert Fisk našel důkazy na místě útoků NATO na uprchlíky
  • NATO musí směřovat ke dveřím s nápisem "východ" (Sir Michael Rose)
  • Spojenci musejí bojovat dál (Bill Clinton) Sdělovací prostředky:
  • Britská vláda obvinila známého reportéra BBC Johna Simpsona z prosrbské zaujatosti (Jan Čulík)
  • Když mě Blair pomlouvá, pomáhá Miloševičovi (John Simpson, Sunday Telegraph)
  • Názory: Měla by BBC v době války podporovat věc Spojenců?
  • Umlčet Johna Simpsona: Záměrný útok na sdělovací prostředky (Guardian)
  • Nesahejte na BBC - dělá v Bělehradě svou řádnou práci (Independent)
  • Simpsonova válka - proč se na něho útočí (Guardian) Česká politika:
  • Matiční zeď v Ústí (František Roček, Ústí nad Labem) České sdělovací prostředky:
  • Ondřej Neff, Kosovo a Česká republika: Ukoptěnost českého politického komentátorství (Jan Čulík)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Poučení z krizového vývoje v Matiční ulici

    František Roček

    Psal se 16. duben a Britské listy přinesly zvěst, že sdružení Romská duha, které zastupuje obyvatele obecních domů pro neplatiče nájemného v ústecké Matiční ulici, se dohodlo se zástupci radnice obvodu Neštěmice, podle starosty Neštěmic, na postavení 180 centimetrů vysokého keramického plotu mezi obecními a rodinnými domy. Účastníci tohoto jednání se shodli na tom, že nepotřebují k řešení problémů Matiční ulice "žádné mimoústecké zvláštní prostředníky a ochránce". Výstavbě plotu chtěli zabránit vláda a její zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl. Poradí se jakými prostředky tomu zabrání. - Tento vládní postoj je skandální. Proč?

    Novinová vzpomínka

    V polovině roku 1998 bylo na ústeckém magistrátu dohodnuto, že v problémové Matiční ulici bude vytvořena zeď oddělující domy s holobyty od rodinných domků. Jednalo se o protihlukovou a protiodpadkovou bariéru, o poslední možnost jak částečně zlepšit životní prostředí obyvatel rodinných domků. Ti od roku 1994, kdy se do domů čp. 4 a 6 začali stěhovat neplatiči, žili v nepříjemných podmínkách. Nejedná se o rasismus roku 1998, ale o vyvrcholení dlouhodobého procesu. První článek jsem o tomto problému napsal již v roce 1995 pod názvem: "Domorodci z Matiční ulice mají smůlu: nestihli v čas utéci".

    Cituji z tehdejšího článku:

    "Petr Chládek si pamatuje jak si jako malý chlapec hrál v krásné ulici ve skutečně Krásném Březně. "Dnes je zde peklo. Chtěli jsme dům prodat, ale nikdo ho nekoupí. Ani pod cenou ho nechce, když vidí v čem žijeme," svěřuje se P. Chládek... Obyvatelé rodinných domů vidí hlavní důvod neudržitelné situace v zkoncentrování převážně romského obyvatelstva v obou domech pro neplatiče.

    S romskými obyvateli měli potíže již předtím a strach zůstává i nadále. Např. Jana Lachmanová bydlí v Matiční č.7. Před čtyřmi lety byl zavražděn o několik ulic dále její švagr v podchodu pod železniční tratí, u nádraží Ústí n. L. - sever.

    "Když před dvěma roky nastěhovali neplatiče do dvou domů v této ulici, musela jsem si nakonec vzít auto na leasing, abych nemusela chodit zdejšími ulicemi a podchodem u nádraží. Bojím se. Největší peklo dělají děti..." stěžuje si J. Lachmanová.

    "Mám tři děti. Chodí do školy. Již několikrát byly v podchodu u nádraží přepadeny. Starší syn vodí malou do školy. Raději si zacházejí až do podjezdu u restaurace Sportka, když se chtějí dostat na druhou stranu Krásného Března. Ale co dál? To není řešení. Děti si nemohou venku hrát a raději nikam nechodí a jejich kamarádi se sem za nimi také bojí chodit. Děcka z holobytů utloukla nedávno kočku, jindy hodila psa pod jedoucí auto. Řidič vozu, jak brzdil, málem havaroval. Děti jsou horší než dospělí,"

    stěžuje si Ludmila Doubková z Matiční č. 11...Tolik z článku starého několik let.

    Politický terorismus

    Bylo krátce před parlamentními volbami zpráva o vybudování zdi vyvolala ohlas těch, kteří chtěli profitovat ze své "občanskosti, příkladné tolerance a důsledného dodržování lidských práv". Bez jakékoli znalosti skutečné povahy věci se mluvilo o rasismu v Matiční z úst Uhla, Rumla, Mlynáře, přidali se i někteří lidovci, o rasistech v Ústí mluvil i prezident Havel, což byl pro Ústečany šok, protože ho považovali za rozumného člověka.

    Primátor Ústí n. L. oprávněně (a marně) žádal po Havlovi omluvu.

    Vrcholem je veletoč spolupředsedy Helsinského výboru Christopher H. Smitha a zástupce senátní republikánské menšiny Steny H. Hoyera, kteří se ve Washingtonu setkali s náměstkem českého ministra zahraničních věcí Martinem Paloušem. Pochválili při setkání vládu České republiky za její pevný postoj proti městským plánům na stavbu protiromské zdi ve vesnici Ústí nad Labem.

    Smith a podobná individua nevědí nic o konkrétních problémech, nevědí ani že tato "vesnice" má primátora. Ale stejně otřesný byl postoj Petra Uhla, který 11. ledna 1999 na jednání vlády předložil materiál, z něhož vyplývá, že zeď je v rozporu s Listinou základních práv a svobod.

    Uhlova lež

    Uhl uvádí, že plot by snížil lidskou důstojnost Romů (články 1 a 10 Listiny lidských práv). Přehlížel, že zeď je určena k oddělení problémových obyvatel a jako protihluková ochrana.

    Etnické, náboženské či jiné složení obyvatel v holobytech v Matiční je náhodné, pouhý sociálně - komunální jev. Jednotícím faktorem je pouze poskytnutí holobytů neplatičům. Nepravdou je i  jeho tvrzení o podezření, že neštěmické zastupitelstvo činí v přístupu k občanům rozdíl podle jejich příslušnosti k etnické menšině (čl. 3).

    Přitom Uhl sám v materiálu pro vládu přiznává, že složení obyvatel holobytů v Matiční je "převážně" rómské. Nejedná se tedy o rómskou komunitu. Porušena je prý i zásada, že nikdo nesmí být podroben ponižujícímu zacházení (čl. 7). Jenže výstavba zdi je pouze reakcí na konkrétní chování a je opatřením ke snížení možností střetů s bezproblémovou částí obyvatel Matiční ulice.

    Ode zdi ke zdi

    Zdá se že humanista Uhl létá ode zdi ke zdi. V lednu 1999 hovoří o porušování lidských práv v Matiční, aby se o několik dnů později se v Ústí pro tisk vyjádřil, že se hledá řešení situace v Matiční ulici, která se radikálně zlepšila a byl zděšen stavem ulice Na nivách a uvedl, že situace je nepřípustná a musí se řešit. Také uvedl, že problém v Matiční není problém rasový, ale sociální. V tom měl pravdu, ale to tvrdili komunální politici od první chvíle a občané to také vědí. To Uhl řekl po půlroční osočování radnice a pár dnů po jeho nařčení z porušování lidských práv!

    Co dál?

    V Matiční je teď klid, protože mediální kampaň, která se kolem této lokality strhla, přiměla nepřizpůsobivou část obyvatelstva holobytů, aby dodržovala zásady obecní slušnosti. Ale co bude až opadne zájem médií a politiků? Zeď bude prevencí, aby byly do budoucna možnosti střetů starousedlíků a lidí z holobytů minimální.

    Psáno pro Britské listy a Ústecký deník


    Poznámka JČ: Tento článek Františka Ročka je rasistický? Proč? V první části hovoří autor o Romech, kteří žijí v  Matiční ulici neukázněným způsobem. Jeho první část a jeho druhá část si protiřečí. V druhé části zdůrazňuje, že nejde nutně o Romy, ale o neukázněné obyvatelstvo obecně a že nejde o problém rasový, ale o problém sociální.

    Je nemožné označovat ve sdělovacích prostředcích pachatele asociálních či kriminálních činů etnickou příslušností. Jak k tomuto vytváření předsudků přijdou příslušníci dané etnické menšiny, kteří se na asociálním chování nepodílejí? Jak by se Čechům líbilo, kdyby německý tisk opakovaně zveřejňoval články na téma "Češi jsou zloději a podvodníci".

    Obávám se, že pokud jde, jak píše František Roček, v Ústí nad Labem o sociální, nikoliv rasový problém, vzniklou mezinárodně proslavenou kontroverzi si zjevně uvařili místní lidé, možná hlavně novináři, tím, že sociální problém začali opakovaně označovat za romský problém. Pak není divu, že to vyvolalo mezinárodní pozornost.

    I když si nejsem dost dobře vědom, že by se někde v Evropě stavěly proti asociálním občanům ochranné protiodpadkové a protihlukové zdi - a že je takových asociálních enkláv po Evropě a Americe nepočítaně.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|